Otkaz nakon nadzora inspekcije rada

Inspektori rada imaju zakonsko pravo da tokom nadzora ispituju radnike da li je njihov poslodavac prekršio zakon i tako ih izlažu riziku da ostanu bez posla ukoliko to potvrde.

Bivši radnik firme „Albon“ Vladimir Božić ostao je bez posla nakon što je tokom nadzora potvrdio inspektoru rada da mu je protivzakonito određen prekovremeni rad.

 Otkaz nakon prijave inspekciji

 Vladimir Božić je pre dve godine bio radnik fabrike delova za automobile “Albon engineering and manufacturing” u Rumi i odlučio da podnese prijavu inspekciji rada zbog prekovremenog rada.

„Praktično od prvog dana sam radio prekovremeno, nije bilo radne nedelje da sam radio manje od 60-70 sati, dok se po pravilu kada se menja smena nedeljom radilo i po 16 sati. Potpisao sam ugovor o radu na neodređeno sa stavkom o probnom radu od šest meseci. Plata je bila dobra, oko 50 hiljada dinara, jer su subvencionisani od strane države i jer se cela proizvodnja izvozi u Evropu, ali se i mnogo radilo“, ispričao je Božić za portal Radnik.rs.

On kaže da je primetio da i ostali radnici u firmi pokazuju znake fizičke i psihičke iscrpljenosti, ali da šefove to nije zanimalo.

„Na jednom internet sajtu sam pročitao da inspekcija rada ne sme da otkrije ko je prijavio poslodavca, pa sam odlučio da prijavim problem i potpišem se imenom i prezimenom“, kaže Božić.

Božić kaže da je inspekcija došla u firmu dva meseca nakon njegove prijave i da je poslodavac saznao da se on obratio inspekciji.

„Posle dolaska inspekcije niko u fabrici nije hteo da komunicira sa mnom, držali su se dalje od mene, a radno vreme mi je bez objašnjenja spušteno na zakonskih 40 sati. Bilo mi je jasno da znaju da sam ja podneo prijavu inspekciji rada i da je samo pitanje dana kada će me otpustiti”, tvrdi on.

Božić kaže da je bio otpušten dva meseca nakon inspekcijskog nadzora sa obrazloženjem da „nije pokazao odgovarajuće radne i stručne sposobnosti“.

„Prvo ocenjivanje rada sam imao pre podnošenja prijave inspekciji i tada sam dobio najviše ocene“, tvrdi on.

Božić je, kako kaže, kasnije odlukom suda po Zakonu o zaštiti uzbunjivača vraćen na posao. Prema njegovim rečima, u tom postupku su mu pomogli advokati antikorupcijskog portala Pištaljka.

„Kada sam se vratio na posao neke kolege su me krišom podržavale, a neke se ljutile zbog moje borbe, ali svi su se držali podalje od mene. Posle nekog vremena sam shvatio da ne želim da nastavim da radim u ovoj fabrici gde ću uvek biti obeležen, pa sam na kraju odustao od tužbe i prešao u drugu firmu”, navodi.

Budući da je Božić odustao od sudskog spora, sud nije doneo odluku da li je Božićev otkaz zakonit, odnosno da li je dobio otkaz zbog prijave inspekciji rada.

Država dala subvencije fabrici “Albon”

Prema podacima koje je objavio portal Javno.rs, fabrika “Albon” u Rumi dobila je subvencije od sedam hiljada evra po radnom mestu. Novosti su prošle godine objavile da je podsticajna sredstva dobila i fabrika “Albon” u Šimanovcima.

Pištaljka navodi da je ova britanska kompanija dobila besplatno od države pet hektara zemljišta u Šimanovcima.

Ministarstvo za rad: Božić je jedini potvrdio da radi prekovremeno

Ministarstvo za rad je za Radnik.rs potvrdilo da je na osnovu Božićeve prijave utvrđeno da je „Albon“ u slučaju četvoro zaposlenih odredio prekovremeni rad u trajanju dužem od 48 sati nedeljno, što je protivzakonito. Iz Ministarstva kažu da je inspektor rada „primenom metode slučajnog uzorka vršio uvid u obračun zarada zaposlenih” i tako ustanovio ovu nepravilnost.

Međutim, iz ovog ministarstva su naveli da su tokom inspekcijskog nadzora “uzete na zapisnik izjave zaposlenih od kojih ni jedan zaposleni svojom izjavom nije potvrdio postojanje prekovremenog rada. U cilju potpunog utvrđenja činjeničnog stanja i zakonitosti poslovanja poslodavca, uzeta je izjava i podnosioca prijave Vladimira Božića koji je jedini potvrdio postojanje prekovremenog rada”.

Na ovaj način, poslodavac je lako mogao doći do zaključka ko je podneo prijavu inspekciji budući da je Božić jedini radnik koji je potvrdio navode iz prijave.

Fabrika “Albon” u Rumi. Izvor fotografije: Ruma.rs

Ispitivanje radnika tokom inspekcijskog nadzora

Pitali smo Ministarstvo zbog čega inspektori uzimaju izjave radnika o nepravilnostima kod nadziranog poslodavca budući da takve izjave ne mogu biti verodostojne – radnici rizikuju svoja radna mesta ukoliko potvrde da je poslodavac kršio zakon.

U odgovoru se navodi da inspektor rada “pored izjava zaposlenih i radno angažovanih lica, vrši uvid i u celokupnu dokumentaciju i pribavlja podatke potrebne za vršenje inspekcijskog nadzora, tako da navedene izjave nisu jedini relevantni dokaz u postupku inspekcijskog nadzora”.

Iz Ministarstva takođe navode da je ovakvo postupanje inspekcije u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o inspekcijskom nadzoru gde zaista piše da inspektor radi utvrđivanja činjenica uzima pisane i usmene izjave, između ostalog, i zaposlenih i radno angažovanih. Ova zakonska odredba otvara veliki prostor za zloupotrebe jer inspektor, umesto utvrđivanja istinitosti navoda iz prijave, ispitivanjem zaposlenih vrši pritisak na radnike, a posebno na one koji su podneli prijavu. Ako su inspektori u slučaju fabrike “Albon” na osnovu dokumentacije zaključili da radnici rade prekovremeno, nejasno je zbog čega se uopšte uzimaju izjave radnika.

Na pitanje da li poslodavac ima uvid u izjave koje su dali radnici, iz Ministarstva navode da “ima uvid u izjave koje daju zaposleni i radno angažovana lica imajući u vidu da zapisnik o inspekcijskom nadzoru predstavlja javnu ispravu”.

Budući da poslodavac dobija zapisnik u kome može videti šta su radnici izjavili, Radnik.rs je pitao Ministarstvo da li inspekcija rada dovodi radnike u poziciju da izgube posao ukoliko potvrde da je poslodavac kršio zakon.

„Izjave uzete od zaposlenih ne predstavljaju jedinu relevantnu radnju koju inspektor rada preduzima u vršenju inspekcijskog nadzora, tako da isključivo zbog date izjave zaposleni ne može da izgubi posao. Izjave zaposlenih uzimaju se u funkciji obezbeđenja zakonitosti rada poslodavca i zaštite prava zaposlenih”, piše u odgovoru Ministarstva.

Ispravka: U prvobitnom tekstu je pisalo da je Vladimir Božić ostao bez posla zbog toga što je prijavio nepravilnosti inspekciji rada. Viši sud u Sremskoj Mitrovici je utvrdio da je Božić dokazima učinio verovatnim da bi otkaz proizveo nenadoknadivu štetu, pa je Božić dobio Rešenje o privremenoj meri kojom je vraćen na posao do okončanja sudskog spora. Božić je odustao od tog spora, pa sud nije odlučiovao o zakonitosti Božićevog otkaza.

Izvor fotografije: Ruma.rs

Sonja Gočanin, Miloš Vučković

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial