Ko će pregovarati sa Fijatom o pravima radnika?

Uskoro treba da počnu pregovori o kolektivnim pravima radnika u Fijatu, a poverenik sindikata „Nezavisnost“ u fabrici Fijat Zoran Stanić tvrdi da Fijat ignoriše njegove višemesečne zahteve da se utvrdi reprezentativnost tom sindikatu kako bi mogao da učestvuje u pregovorima.

Što se Zakona o radu tiče, poslodavac može da prolongira utvrđivanje reprezentativnosti sindikata koliko god želi jer nema nikakve kazne ako to ne učini u zakonskom roku.

Tri pokušaja, Fijat ćuti

Poverenik „Nezavisnosti“ Stanić navodi da je nedavno podneo treći zahtev za utvrđivanje reprezentativnosti ovog sindikata upravi Fijata, ali bez uspeha.

„Ovog meseca sam treći put podneo zahtev za utvrđivanje reprezentativnosti. U junu sam podneo drugi put, pa su se pravdali da je bio štrajk, te ne mogu da broje pristupnice. Njihovo je bilo da formiraju komisiju i da nas pozovu, pa ako mi ne dođemo zbog štrajka, oni imaju opravdanje. Međutim, oni ni komisiju nisu formirali. Sad smo treći put podneli i sve mi se čini da će ovog puta biti opravdanje da ne mogu da se broje pristupnice jer trenutno zbog nekih promena nema proizvodnje u Fijatu“, navodi on.

Stanić smatra da na ovaj način Fijat sprečava „Nezavisnost“ da učestvuje u pregovorima o kolektivnom ugovoru koji bi trebalo da počnu u oktobru i da je cilj da se o pravima radnika pregovora samo sa „omiljenim“ sindikatom – Samostalnim sindikatom koji je nedavno vodio štrajk.

Zakon o radu predvideo je mogućnost da poslodavac ne utvrdi reprezentativnost sindikata u zakonskom roku od 15 dana. Međutim, umesto da se u tom slučaju odredi kazna za poslodavca, zakon je predvideo da se sindikat obrati Odboru za utvrđivanje reprezentativnosti i tako odlaže čitav postupak. Stanić smatra da u ovom slučaju obraćanje Odboru nije rešenje.

„Odbor se vrlo retko sastaje. Takođe, bivši ministar Vulin je sa sobom odveo sve pomoćnike, novi ministar Đorđević još ne zna kako se to radi i ko zna kad će biti sledeća sednica. Osim toga, predsednik tog odbora je Zoran Mihajlović koji je bio predsednik Samostalnog sindikata u u Fijatu i to će nam biti velika prepreka tamo. To ide tako što prvo neće da zakaže sednicu dok može da prolongira, a posle neće doći neko iz Vlade. Zato to želimo da rešimo u okviru fabrike“, navodi on.

Predstavnici kompanije Fijat Krajsler automobili (FCA) nisu odgovorili na pitanje portala Radnik.rs zbog čega nije utvrđivana reprezentativnost sindikata „Nezavisnost“.

„Dužni su da dostave dokaz“

Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu kaže da nije obavešten o tri zahteva za utvrđivanje reprezentativnosti „Nezavisnosti“. On navodi da je po zahtevu „Nezavisnosti“ jednom zakazano prebrojavanje članova, ali da je predsednik „Nezavisnosti“ odustao jer je tražio prisustvo posmatrača, a to nije bilo dozvoljeno.

„Tražili su prisustvo viših organa sindikata. Ni nama na prebrojavanje ne dolazi Ljubisav Orbović, to je interna stvar kompanije. Oni su odustali, pa nismo ni stigli do brojanja“, navodi on.

Marković tvrdi da poslodavac, odnosno Fijat, nije dužan da utvrđuje reprezentativnost sindikata ukoliko predstavnici tog sindikata ne dostave dokaz da imaju potreban broj članova, a taj dokaz je da su tim radnicima odbijene članarine.

Međutim, u Zakonu o radu se ne spominje da je potrebno dostaviti dokaz da su odbijene članarine, već da sindikat ima dovoljno članova na osnovu pristupnica.

Samostalni sindikat kupio Fiat 500L Living

Portal Radnik.rs pitao je predsednika Samostalnog sindikata Zorana Markovića u vezi sa automobilom Fiat 500L koji se, prema navodima predstavnika sindikata „Nezavisnost“, nalazi u vlasništvu Samostalnog sindikata.

Marković je potvrdio da je sindikat kupio Fiat 500L Living. „To je sindikalno vozilo koje je koštalo negde oko 15 hiljada evra“, navodi on.

Na pitanje odakle toliko novca sindikatu za vozilo, Marković je rekao da je na čelu „bogatog sindikata i ozbiljne institucije“.

„Sindikat je imao projekat sa Šveđanima i to se meri u milionima, ima pozajmice koje se mere milionima. Mi ne trošimo pare po kafanima i izletima“, objašnjava on.

Dnevni list Danas je nedavno objavio da je Samostalni sindikat u Fijatu delio novac radnicima koji su letos štrajkovali, a reč je o ukupnom iznosu od oko 250.000 evra. Marković je, prema navodima Danasa, izjavio da su novac uplatili anonimni donatori.

Pregovori o kolektivnom ugovoru

Prema rečima predstavnika sindikata u Fijatu, kolektivni ugovor ističe u decembru 2017, što bi značilo da pregovori počinju oko dva meseca ranije.

Kolektivnim ugovorom se, između ostalog, utvrđuju prava radnika u preduzeću na period od tri godine, a potpisuju ga predstavnici reprezentativnih sindikata i poslodavac.

U ovom trenutku, jedini reprezentativni sindikat u Fijatu je Samostalni sindikat.

Pogodnosti za sindikalne lidere u Fijatu

Zanimljivo je da je prema sadašnjem kolektivnom ugovoru u Fijatu, predsedniku, zameniku i sekretaru reprezentativnog sindikata, a to je Samostalni sindikat, omogućeno da imaju plaćeno puno radno vreme da se bave sindikalnim aktivnostima.

Ovakve povoljnosti za sindikalne lidere ne nudi Zakon o radu. Kada kolektivni ugovor između poslodavca i sindikata nije potpisan, predsednici sindikata imaju plaćenih nešto više od 40 sati rada u sindikatu, što je samo nedelju dana.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial