Direktor GSP-a dao veće plate vođama reprezentativnih sindikata

Predsednici reprezentativnih sindikata u Gradskom sabraćajnom preduzeću (GSP) u Beogradu imaju skoro dvostruko veću osnovnu zaradu od vozača u tom preduzeću, kako piše u Odluci o koeficijentima koju je objavio sindikat Savez ozbiljnih sindikalaca GSP.

Direktor GSP-a je predložio da nam se povećaju zarade, tvrde poverenik „Nezavisnosti“ u ovom preduzeću Dejan Danojlić i predsednik „Samostalnog sindikata GSP“ Zoran Antić.

Nikola Antić: Potkupljeni sindikati                                       

Predsednik sindikata Saveza ozbiljnih sindikalaca GSP Nikola Antić je prošlog meseca po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dobio Odluku o koeficijentima koja je na snazi od 2015. godine.

Ovom odlukom su propisane visine osnovnih plata radnika u GSP-u. U odluci piše da se predsednicima reprezentativnih sindikata utvrđuje koeficijent 7.00 i zarada 69.580 dinara, što je jednako zaradi šefa sektora. Sa ovom odlukom saglasili su se Savez samostalnih sindikata Srbije – sindikalna organizacija GSP „Beograd“, Sindikat GSP „Nezavisnost“ i Sindikat „RAJ-GSP“ koji su bili reprezentativni u vreme kada je odluka doneta. Odluku je potpisao direktor GSP-a Željko Milković.

Poređenja radi, u ovoj odluci piše da je osnovna zarada vozača 37.772 dinara, što je skoro dvostruko niža zarada od predsedika sindikata.

„Vozači bez kojih ne bi ni bilo GSP-a imaju osnovnu zaradu oko 37.000 dinara i koeficijent 3.80. Sa toplim obrokom i regresom plate im iznose oko 44.000 dinara. Nedopustivo je da vozači GSP-a imaju tako male plate, dok predsednici reprezentativnih sindikata imaju skoro duplo veće zarade od njih“, navodi Nikola Antić.

Antić navodi da predstavnici reprezentatinih sindikata u GSP-u imaju puno radno vreme da se posvete samo sindikalnim aktivnostima.

„Sa ovakvim platama su praktično potkupljeni od strane uprave GSP-a da ne rade svoj posao“, kaže on.

Predlog direktora

Poverenik sindikata Nezavisnost u GSP-u Dejan Danojlić navodi da je direktor GSP-a predložio da plata predstavnika reprezentativnih sindikata bude oko 69.000 dinara.

„Direktor je rekao da je bolje da se radnici obraćaju nama iz sindikata nego njemu“, rekao je.

Danojlić potvrđuje da je „Nezavisnost“ kao jedan od tada reprezentativnih sindikata dao pismenu saglasnost na tu odluku, ali ističe da se bunio protiv tog dela odluke dopisom upućenim upravi GSP-a. Prema njegovim rečima, predstavnici reprezentativnih sindikata bi trebalo da imaju niže plate.

Predsednik Samostalnog sindikata GSP Zoran Antić potvrđuje da je predlog za tako visoku platu predsednika reprezentativnih sindikata predložio direktor GSP-a.

„Visina plate je određena zbog specifičnosti i odgovornosti posla koju obavljaju predsednici reprezentativnih sindikata. Pre te odluke iz 2015. godine predsednici reprezentativnih sindikata u GSP-u su na osnovu gradskog kolektivnog ugovora imali 20% stimulacije na platu“, objašnjava on.

Zoran Antić dodaje da se slaže da je plata vozača „veoma mala“ i da se trenutno vode pregovori o novom kolektivnom ugovoru u GSP-u.

Radnik.rs uputio je pitanje preduzeću GSP Beograd – na osnovu čega je odlučeno da visina plate predsednika reprezentativnih sindikata iznosi 69.000 dinara. Odgovor nismo dobili. Ostalo je nejasno zbog čega direktor preduzeća daje privilegije predstavnicima reprezentativnih sindikata koji bi trebalo da zastupaju prava radnika, što vrlo često nije u interesu poslodavca. Takođe, neuspešno smo pokušali da stupimo u kontakt sa sindikatom „RAJ-GSP“, kao i tadašnjom predsednicom sindikata Mirom Bastom, koja je danas predsednica drugog reprezentativnog sindikata „Sindikata radnika zaposlenih u GSP-u“, te prima spomenutu zaradu.

Sindikat „Nezavisnost“ u GSP-u je nedavno izgubio reprezentativnost, o čemu je Radnik.rs pisao.

Zakon o radu ne propisuje visinu plate predsednika reprezentativnih sindikata, već reguliše minimum radnog vremena koji predsednici sindikata mogu da posvete sindikalnim aktivnostima.

Miloš Vučković

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial