Oduzeta dozvola agenciji za zapošljavanje „Express people“

Ministarstvo za rad oduzelo je dozvolu za obavljanje posredovanja u zapošljavanju agenciji „Express people“ iz Bačkog Petrovca koja je radnike upućivala na rad u Slovačku.

Dozvola je oduzeta, između ostalog, jer ova agencija zaposlenima nije dostavila obračune zarada i nije ugovorila opise poslova koje zaposleni treba da obavljaju, a poslala ih je na službeni put u Slovačku.

Više nepravilnosti

Agencija „Express people“ iz Bačkog Petrovca je šest meseci imala dozvolu Ministarstva za rad da se bavi zapošljavanjem, a osnovana je prošle godine. U tom periodu, ova agencija je objavljivala više oglasa za posao na proizvodnji LCD televizora u fabrici Foxconn-a koja se nalazi u slovačkom gradu Nitra. Na portalu Infostud objavljeno je tri oglasa za posao.

U jednom od oglasa za posao operatera u proizvodnji pisalo je da se na tom poslu može zaraditi „i do 500 evra mesečno uz besplatan smeštaj”.

Oglas agencije Express people na sajtu Infostud

Dozvolu za obavljanje poslova zapošljavanja agenciji “Express people” je u septembru 2017. godine oduzelо Ministarstvo za rad. To znači da je osnivačima „Express people“ doo Bački Petrovac zabranjeno da u roku od tri godine od dana oduzimanja dozvole osnuju agenciju za zapošljavanje i da obavljaju poslove zapošljavanja, ali mogu da nastave da postoje kao privredno društvo. Osnivači ove firme su tri državljanina Slovačke – Jan Steškanin, Dušan Letošnik i Peter Dosedla koji je vlasnik agencije “Express people” u Slovačkoj. Iz Ministarstva su za Radnik.rs naveli da je tokom nadzora utvrđeno više povreda propisa.

Poslodavac „sa zaposlenima sa kojima je zaključio ugovore o radu nije ugovorio opise poslova koje ova lica treba da obavljaju, kao obavezan element ugovora o radu, a lica je uputio na službeni put u inostranstvo (Slovačku), zaposlenima nije dostavio obračune zarada i nije zaposlene, pri zasnivanju radnog odnosa, osposobio za bezbedan i zdrav rad”, piše u odgovoru.

Kao što je Radnik.rs već pisao, obračuni zarada omogućavaju radniku da naplati neisplaćene zarade preko izvršitelja, bez sudskog spora. Ako nema obračune, radnik može da naplati dug jedino na sudu.

Iz Ministarstva takođe navode agencija “Express people” nije ispunila uslove u pogledu stručne osposobljenosti zaposlenih.

Zaposleni u kompaniji “Express people” su nam odgovorili da: “su sve radili po zakonu, i da im je konkurencija iz drugih agencija namestila oduzimanje dozvole.”

Afera Samsung
“Express people” nije prva agencija kojoj je oduzeta dozvola za zapošljavanje. U martu ove godine, posle pisanja medija u Slovačkoj i Srbiji o problemima radnika koji su preko novosadske “Largo plus” radili u Samsungovoj fabrici u mestu Voderadi u Slovačkoj ministarstvo rada je oduzelo dozvolu toj kompaniji.

Jedanaest firmi na istoj adresi

Agencija „Express people“ osnovana je na adresi Augusta Cesarca 18/312 u Novom Sadu. Na ovoj adresi, odnosno u tom poslovnom prostoru od 32 kvadrata (kako je navedeno u registru Republičkog geodetskog zavoda) u Novom Sadu registrovano je čak jedanaest firmi. Posebno je sumnjivo to što od ukupno jedanaest sedam firmi šalje radnike u Slovačku. To su „Automotive services”, „H.M.K. Muller”, „Alfa service plus”, „Profi page”, „Progres servis”, „Wincons” i „Predirecting people”.

Ali, za razliku od agencije „Express people“, nijedna od ovih firmi na istoj adresi nema dozvolu za zapošljavanje, već su dobile dozvolu da radnike koje su zaposlili u svojim firmama u Srbiji pošalju na privremeni rad u inostranstvo, kao firma “Maxikong”, o čemu je Radnik.rs pisao.

Sve firme na adresi Augusta Cesarca 18/312 koje šalju radnike u Slovačku su registrovane ove godine ili tokom 2016, a vlasnici su državljani Slovačke.

Astra: Šta radnici treba da znaju

Iz nevladine organizacije „Astra”, koja se bavi trgovinom ljudima i radnom eksploatacijom, navode da su putem svog SOS telefona primili više prijava i pitanja radnika u vezi sa oglasima agencije „Express people“. Tim povodom „Astra” je u julu ove godine uputila dopis Ministarstvu za rad da proveri zakonitost rada ove agencije, dva meseca posle prijave „Astre” Ministarstvo rada je oduzelo dozvolu agenciji “Express people”.

Katarina Ivanović iz ove organizacije kaže da se radnici često javljaju na SOS telefon da provere da li se mogu pouzdati u određene agencije i da li mogu verovati oglasima. Ovo su neke od preporuka koje radnici dobijaju:

„Radnici treba da znaju da ne postoje grupne radne vize, da se pasoši ne daju nikome i da po radnu vizu odlaze lično. Nekada pod izgovorom da završe radnu vizu, poslodavci građanima uzimaju pasoše. Takođe, treba da znaju da agencije za zapošljavanje ne smeju da uzimaju nikakvu naknadu od zaposlenih lica.

Veliki broj je ovakvih novčanih prevara gde “agenture” ili osobe sa obrazloženjem da Vam traže posao ili zato što Vam šalju određena dokumenta, traže novac. Često traže za neke tehničke stvari kao što je prikupljanje dokumentacije, odobravanje radne vize ili sređivanje posla. Takođe, ukoliko se radi po zakonu, radnici bi trebalo da imaju ugovor o radu pre nego što krenu u inostranstvo sa regulisanom radnom vizom, da znaju koji su uslovi rada i zarada”, kaže ona.

Spisak agencija koje imaju važeću dozvolu za posredovanje u zapošljavanju možete pogledati na sajtu Ministarstva rada.

4 Comments

 1. Bora

  Mene nije prevario, Express People, o njima sve pohvale, bolji su od mnogih drugih agencija

  Reply
 2. Александар

  Такође супруга моја и ја били смо у словачку у нитру фабрика фокскон од 13.09.2017-09.12.2017.све је било како треба и смештај превоз плата превоз од нитре до новог сада бесплатан смештај исто. Само могу да кажем ХВАЛА ЕХПРЕС ПЕОПЛЕ ЈЕР СТЕ МИ ПОМОГЛИ И ОМОГУЋИЛИ ДА ПОНОВО ОТКУПИМ СТАН ОД ОВЕ НАШЕ СМРДЉИВЕ И ЛОПОВСКЕ ДРЖАВЕ СРБИЈЕ.И ОПЕТ ЋЕМО ДА ИДЕМО У СЛОВАЧКУ ПРЕКО ЕХПРЕС ПЕОПЛЕ.

  Reply
 3. Nenad

  Express people se pokazao ok u mom slučaju. Bilo je zaista kako je dogovoreno.

  Reply
 4. roki

  Pa jel radi taj express people za slovacku ili ne radi kad ga tolko nahvaliste…TReba sad da se ide zanji voz je zbog 3 meseca da se radi do jula posle leto nema nista…Rade li oni sad pod nekim drugim imenom…pise da su ih zatvorili ….zna li ko istinu?

  Reply

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial