Suspendovano 38 radnika Pošte, inspekcija navodi da je sve po zakonu

Inspekcija rada nije pronašla nikakve nepravilnosti prilikom nadzora u „Pošti Srbije“ gde je 38 radnika privremeno udaljeno sa rada, a četvoro sindikalnih vođa dobilo upozorenje pred otkaz zbog učešća na protestima koji su organizovani krajem oktobra.

Ovi radnici Pošte iz Novog Sada i Beograda su udaljeni sa rada zbog „nepoštovanja radne discipline“ iako su učestvovali na protestima koji su se odvijali van radnog vremena.

„Nezakonit protest“

Nakon što su mediji objavili da je više od trideset radnika „Pošte Srbije“ suspendovano posle protesta ispred Poštanskih centara u Novom Sadu i Beogradu, portal Radnik.rs uputio je pitanja inspekciji rada. Iz Ministarstva za rad su u odgovoru za Radnik.rs naveli da je inspekcija rada sprovela nadzor u Pošti, ali da nisu pronašli nikakve nepravilnosti i da „nema osnova za dalje postupanje” inspektora.

Ipak, tokom nadzora inspekcije konstatovano je da je u ovom preduzeću u novembru doneto 38 suspenzija od kojih su 31 u Beogradu, a sedam u Novom Sadu, kao i četiri upozorenja pred otkaz ugovora o radu zbog toga što su zaposleni učestvovali u „nezakonitom protestu“ koji je počeo 30. oktobra i „u potpunosti onemogućavali proces rada, a o čemu postoje i zapisi sa video nadzora i o čemu je direktno obavešten i MUP“.

„Prema navodima poslodavca, prilikom prekida procesa rada do kojeg je dolazilo pričinjena je velika materijalna šteta JP Pošta Srbije, čiju visinu utvrđuje formirana komisija“, piše u odgovoru Ministarstva.

Radnici Pošte, prema navodima Ministarstva, suspendovani su u skladu sa članom 165 i 179. Zakona o radu, odnosno zbog „nepoštovanja radne discipline“.

U odgovoru Ministarstva takođe piše da suspenzije nisu u vezi sa štrajkom u Pošti.

„Postoji Odluka o štrajku koja je dostavljena poslodavcu od strane reprezentativnih sindikata-Samostalnog sindikata poštanskih radnika i sindikata Solidarnost da će stupiti u štrajk 21.11.2017.godine i da je samo tog dana štrajkovalo oko 25 zaposlenih, čime nije bio ometan proces rada“, piše u odgovoru portalu Radnik.rs.

„Inspekcija nije uzimala izjave radnika“

Iz Samostalnog sindikata poštanskih radnika koji je organizovao protest u Beogradu smatraju da je spomenuti nadzor sproveden „u dosluhu sa poslovodstvom“ i da inspekcija nije uzela izjavu nijednog suspendovanog radnika/radnice.

„Imamo već iskustva sa inspekcijom rada kada je svojevremeno konstatovala da je otkaz ugovora o radu jednom našem članu zakonit dok je sud doneo sasvim suprotnu odluku“, kaže predsednik ovog sindikata Zoran Pavlović.

Nasuprot tvrdnji da je protest 30. oktobra zbog koga su radnici udaljeni sa rada bio nelegalan, on tvrdi da je protest prijavljen policiji.

„Policija ga je obezbeđivala uz našu redarsku službu, održan je na javnoj površini u Ugrinovačkoj 210 b, Zemun ispred Glavog poštanskog centra Beograd i završen u predviđenom vremenu. Nakon toga su se zaposleni su svakodnevno spontano okupljali u periodu od 30. oktobra do 13. novembra, na istoj toj površini u svoje slobodno vreme iskazujući na taj način nezadovoljstvo svojim statusom i stanjem u Pošti“, navodi on.

Pavlović dodaje da su radnici 13. novembra na zahtev policije napustili javnu površinu ispred Glavnog poštanskog centra Beograd i da nije bilo nikakvih incidenata niti narušavanja javnog reda i mira.

Pavlović kaže da je Pošta zbog ovog protesta najdrastičnije kaznila predstavnike sindikata. Upozorenja pred otkaz, tvrdi on, dobili su Tin Antić, predsednik Sindikata Solidarnost Pošte Srbije, Tešić Radovan, potpredsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika, Bogovac Dejan koji je predsednik sindikalne organizacije u Glavnom poštanskom centru Beograd i on sam.

„Među zaposlenima koji su dobili rešenja o suspenziji ima članova svih sindikata koji deluju u Pošti Srbije kao i zaposlenih koji nisu sindikalno angažovani“, kaže on.

Pavlović tvrdi i da je poslovodstvo Pošte ugušilo štrajk koji je bio najavljen za 21. novembar i pre nego što je počeo „s obzirom na to da je istog dana kada je najavljen štrajk i zvanično za članove štrajkačkog odbora zabranjen ulaz u objekte preduzeća“.

Fotografija sa jednog od protesta radnika Pošte. Izvor fotografije: Fejsbuk strana Samostalnog sindikata poštanskih radnika

„Svi suspendovani u Novom Sadu su članovi sindikata“

Iz Sindikata zaposlenih u JP Pošte Ljubiša Simić koji je suspendovan kaže da su u Novom Sadu inicijatori protesta radnici koji su izašli da podrže protest kolega u Beogradu, a ne sindikati. Ipak, kako tvrdi, suspendovani su samo članovi sindikata.

„Protestovano je u slobodno vreme bez ikakvog kršenja zakona. Radi se o grubom kršenju radničkih i ljudskih prava. Nama je zabranjeno da se krećemo. Snimani smo od strane uprave Pošte. Dvesta pedeset radnika je bilo na protestu, a samo šest je suspendovano“, kaže on.

Simić kaže i da su u Novom Sadu radnici protestvovali izvan kruga preduzeća i van radnog vremena, te nije bilo nikakvog ometanja rada, ali je šestoro radnika i pored toga dobilo suspenziju, odnosno meru udaljenja s posla.

„Poštari rade za 36.000 dinara“

Tin Antić, predsednik sindikata Solidarnosti Pošte Srbije, koji je jedan od radnika koji je pored suspenzije dobio i upozorenje pred otkaz kaže da je glavni razlog protesta veoma niska plata radnika Pošte, posebno u sektoru tehnologije koji čine poštari i radnici na šalterima. Antić kaže da jedan poštar radi za 36.000 dinara bez obzira da li su visoke letnje temeperature, kiša ili sneg.

„Kada je smanjivana plata radnicima javnog sektora za 10% uredbom Vlade Pošta je bila javni sektor, a sada nas ne smatraju javnim sektorom kada treba da se vrate plate. Tražimo i povećanje povećanje plata za realan pad kupovine moći koji je 13,73% u poslednje tri godine.Treći zahtev je da više stotina zaposlenih koji su na ugovorima o privremenim i povremenim poslovima dobije ugovore o radu. Oni uglavnom rade na radnim mestima poštara koja su sistematizovana što je nezakonito. Njihove obaveze su iste kao i njihovih kolega koje imaju ugovore na određeno i neodređeno, a plaćeni su od 17.000 do 19.000 dinara”, kaže Antić.

On kaže da je jedini zahtev koji je istaknut od strane sindikata, a koji je prihvaćen isplata plata iz dobiti Pošte, a koji je prihvaćen tek nakon što su radnici izašli na ulice da protestuju.

Samostalni sindikat poštanskih radnika, sindikat Solidarnost i Sindikat zaposlenih u JP Pošte Srbije najavljuju podnošenje tužbi protiv Pošte kako bi poništili rešenja o suspenziji.

 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial