Veća zarada nego kazna za protivzakonito upućivanje radnika u Slovačku

Inspekcija rada podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv firme „Predirecting people” i „Automotive services” koje posluju na istoj adresi i upućuju radnike na rad u Slovačku. Firma „Predirecting people“ je u međuvremenu promenila ime u „Job4people“.

Najviša zaprećena kazna za firmu „Predirecting people“ („Job4people“) je 1.500.000 dinara, što je blaga kazna imajući u vidu da je ova firma uputila 600 radnika u Slovačku i na osnovu toga mogla da zaradi bar dvostruko više novca.

Blaga kazna za kršenje zakona

Firmu „Predirecting people“, koja od 7. februara nosi naziv „Job4people“, prema pisanju lista Blic, kontrolisala je inspekcija rada i konstatovala da je mimo zakona uputila 600 radnika u Slovačku kod poslodavca „Bang Joo Electronics“.

Radnici su upućivani po Zakonu o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo na poslove montaže uređaja za domaćinstvo, a prema navodima Ministarstva za rad ova firma „nema proizvodne pogone i ne bavi se montažom uređaja za domaćinstvo“, već je registrovana za konsultantske aktivnosti.

Radnik.rs je već pisao o velikom prostoru za zloupotrebu ovog zakona jer firme upućuju radnike u inostranstvo navodeći da ih šalju u inostranstvo radi obuke ili usavršavanja, a zapravo iznajmljuju te radnike fabrikama u Slovačkoj iako za to nemaju dozvolu. Prema navodima Ministarstva za rad, „Predirecting people“ je slao radnike u Slovačku na tri meseca navodno na stručnu obuku.

Ministarstvo za rad je u odgovoru na pitanja portala Radnik.rs navelo da je protiv firme “Predirecting people” i odgovornog lica podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

„Zaprećena kazna za učinjeni prekršaj je od 600.000 do 1.500.000 dinara za pravno lice i od 30.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu“, piše u odgovoru.

Ova firma je, kako se navodi u odgovoru Ministarstva, predvidela ustupanje 600 radnika drugoj firmi, što nije dozvoljeno jer ova firma nema dozvolu da radi kao agencija za zapošljavanje. Međutim, ako je ova firma zaradila samo 5.000 dinara iznajmljivanjem jednog radnika, to iznosi 3.000.000 dinara za 600 radnika. Zarada je, dakle, duplo veća nego najveća predviđena kazna za ovaj prekršaj.

Takođe, za razliku od agencija za zapošljavanje kojima inspekcija rada oduzima dozvolu za rad kada krše zakon, firmama kao što je „Predirecting people“ se ne može zabraniti rad, odnosno upućivanje radnika u Slovačku jer nisu ni registrovane da se bave time.

Neefikasnost prekršajnih sudova

Tokom 2017. godine inspekcija rada je podnela 1337 zahteva za pokretanje prekrašjnih postupaka zbog kršenja Zakona o radu kako stoji u izveštaju o radu inspekcije rada. U istom periodu zastarelo je čak 473 pokrenutih prekršajnih postupaka a obustavljeno 273. Zbog tako velikog broja prekršajnih postupaka koji se ni ne okončaju presudom nesavesni poslodavci znaju da čak i ako budu uhvaćeni u prekršaju to ne znači i da će biti kažnjeni.

Firme za „konsultanske aktivnosti“ šalju radnike u Slovačku

„Predirecting people“ (ili „Job4people“) radi na adresi Augusta Cesarca 18/312 u Novom Sadu. Na ovoj adresi registrovano je čak šest firmi koje šalju radnike u Slovačku, kako je Radnik.rs pisao. Od tih šest firmi njih pet registrovano je za delatnost „Konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem“: „Job4people“, „Profi Page“, „H.M.K. Muller“, „Progres servis“ i „Alfa service plus“ doo.

Sedište šest firmi koje upućuju radnike u Slovačku

Inspekcija rada nije kontrolisala nijednu od ovih firmi sem firme „Predirecting people“ (ili „Job4people“).

Ove „konsultantske“ firme nemaju dozvolu za obavljanje poslova zapošljavanja, već one prijavljuju radnike u Srbiji kao svoje zaposlene, pa ih šalju na privremeni rad u Slovačku (u skladu sa Zakonom o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti). Ovakvo upućivanje radnika je legalno ukoliko firme zaista šalju radnike privremeno na rad ili obuku koja je u okviru delatnosti firme, a onda radnici nastavljaju rad u Srbiji, a ne zloupotrebljavaju ovaj zakon da bi iznajmili radnike drugim poslodavcima.

Osim što se nalaze na istoj adresi, ovim „konsultantskim“ firmama zajedničko je i to što je u njihovo ime radnike u Slovačku upućivala ista osoba – Gordana Ivić, koja na istoj adresi u Novom Sadu (Augusta Cesarca 18) ima registrovanu knjigovodstvenu agenciju “Ažurnost”. Njen kontakt (kao kontakt poslodavca) naveden je u obaveštenjima o slanju radnika na privremeni rad u Slovačku koja su ove firme uputile Ministarstvu za rad i koja su javno objavljena na sajtu ove institucije.

Ona je u telefonskom razgovoru odbila da za Radnik.rs govori o upućivanju radnika u Slovačku sa obrazloženjem da „nije pristojno da je zovemo u nedelju u 18h“.

Radnik.rs analizirao je obaveštenja o slanju radnika firmi na ovoj adresi u inostranstvo.

Zanimljivo je da firma „Profi Page“, prema obaveštenju o upućivanju radnika u Slovačku, radnike upućuje u firmu „Jin Young“, ali kontakt osoba u Slovačkoj nije osoba iz ove firme, već iz slovačke firme „Profi Page“ – Jan Mikuljka. Mikuljka je u trenutku upućivanja radnika bio i direktor „Profi Page“ u Srbiji, pa je, dakle, ista osoba koja je direktor firme u Srbiji je i kontakt osoba u inostranstvu.

Na isti način, direktor i vlasnik firme „H.M.K. Muller“, takođe registrovanoj na ovoj adresi, Mustafa Koseturk je i kontakt osoba u inostranstvu.

Inspekcija i u firmi „Automotive services“

Na istoj adresi kao i navedene firme registrovana je firma „Automotive services“ za delatnost proizvodnje motornih vozila.

“Kod ovog poslodavca je utvrđena povreda propisa iz oblasti rada u delu obračuna i isplate zarada zaposlenima, zbog čega je protiv poslodavca i odgovornog lica podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka”, piše u odgovoru Ministarstva za rad na pitanja portala Radnik.rs.

2 Comments

 1. srdjan

  Dobro je da neko informise javnost o situaciji u ovoj sferi poslovanja.sve pohvale

  Reply
  1. Sonja Gočanin

   Hvala Vam.

   Pozdrav

   Redakcija

   Reply

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial