Somborska firma u blokadi ostavila porodilju bez naknade

Radnica somborske firme „Dem Hellas“ Aleksandra Ilić za godinu i po dana bolovanja i porodiljskog odsustva nije primila ni dinar naknade jer je poslodavac u tom periodu prekinuo proizvodnju i nije joj izdao rešenje o porodiljskom odsustvu.

Protiv firme „Dem Hellas“ na zahtev inspekcije rada pokrenut je prekršajni postupak, ali ne i krivični.

 „Oštećena sam za 850.000 dinara“

Aleksandra Ilić iz Sombora za Radnik.rs kaže da je u firmu „Dem Hellas“ bila primljena u maju 2016. godine na radno mesto lica odgovornog za upravljanje otpadom.

Dem-Hellas je zakupila Fabriku akumulatora Sombor (FAS) koja je bila u stečaju i angažovali su nas nekoliko koji smo ranije radili u fabrici. To je bilo sve u redu do kraja januara, februara 2017. godine“, kaže ona.

Ona kaže da je u tom periodu otišla na bolovanje jer joj je ustanovljena rizična trudnoća.

„U međuvremenu poslodavac je prestao sa proizvodnjom, moje kolege su otpuštene, poslali su ih u Nacionalnu službu za zapošljavanje (NSZ), ja sam bila trudnica i oni po zakonu nisu smeli da me otpuste. Međutim, ja sam tražila da me puste da se prijavim u NSZ jer firma ne posluje i ja sam faktički nezaposlena“, objašnjava ona.

Ilić kaže da joj je poslednja plata isplaćena u januaru 2017. godine, a da joj plata tokom bolovanja nikada nije isplaćena, kao ni naknada tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta.

„Plata mi je bila 45.000 dinara. Oštećena sam za 19 meseci po 45.000 dinara, to je oko 850.000 dinara“, navodi ona.

Aleksandra objašnjava da nija dobijala ni naknadu koju država isplaćuje tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta jer joj poslodavac nikada nije izdao rešenje o porodiljskom odsustvu na osnovu kog bi ostvarila pravo na naknadu od države.

„Institucije ne mogu nikoga da pronađu u mojoj firmi, niko se ne javlja, tako da je nemoguće doći do rešenja o porodiljskom odsustvu. Sedište firme je i dalje u Somboru, ali to je sada restoran, kafana“, kaže Aleksandra.

Adresa u Somboru na kojoj je registrovan “Dem Hellas”. Na adresi se trenutno nalazi ugostiteljski objekat

Ona dodaje da se ne nada da će ikada uspeti da naplati ovaj dug.

Međutim, kako kaže, ne može ni da se prijavi kao nezaposleno lice i ostvari pravo na naknadu za nezaposlene jer je i dalje prijavljena u firmi koja više ne posluje i ne isplaćuje zaradu i doprinose, ali nema ko da joj da otkaz.

„Obraćala sam se mnogim institucijama i nisam dobila odgovor. Da li postoji iko u ovoj državi ko može da naloži poslodavcu da me otpusti da mogu da se prijavim na Biro za nezaposlene?“.

Radnik.rs nije uspeo da stupi u kontakt sa predstavnicima kompanije „Dem Hellas“ jer kompanija nema internet sajt, niti su na sajtu Agencije za privredne registre navedeni telefoni ili elektronska adresa za kontakt. Poslovni prostor kompanije se ne nalazi na adresi u Somboru koja je navedena na sajtu Agencije za privredne registre, dok se adresa za prijem pošte nalazi u Šapcu.

„Dem Hellas“ odgovara prekršajno

Iz inspekcije rada, koja radi u okviru Ministarstva za rad, su na pitanja Radnik.rs o ovom slučaju odgovorili da su u maju 2017. godine preduzeli mere protiv spomenute firme.

„Inspektor rada je naložio poslodavcu „Dem-Hellas“ d.o.o.  da zaposlenoj Ilić Aleksandri isplati naknadu zarade zbog privremene sprečenosti za rad u skladu sa zakonom. S obzirom  na to da poslodavac u ostavljenom roku nije izvršio nalog inspektora rada, protiv poslodavca „Dem-Hellas“ d.o.o.  je podnet  zahtev za pokretanje prekršajnog postupka“, piše u odgovoru.

U odgovoru inspekcije se navodi i da je račun poslodavca u blokadi „bez mogućnosti izmirivanja svojih finansijskih obaveza kako prema poveriocima tako i prema zaposlenima“, a da u kasnijem periodu inspekcija više nije mogla da vrši nadzor u ovoj firmi jer „odgovorno lice Branimir Tucaković nije bio dostupan inspektoru rada  jer živi u Šapcu“.

Na pitanje portala Radnik.rs na koji način Aleksandra Ilić može da ostvari pravo na naknadu za vreme porodiljskog odsustva, Ministarstvo za rad nije dalo odgovor.

U odgovoru je samo navedeno da je inspekcija obavestila Aleksandru Ilić o preduzetim merama i da svoja prava može da ostvari putem suda.

Ni na pitanje na koji način Aleksandra Ilić može da se odjavi od poslodavca i da dobije pravo na naknadu za nezaposlene iz NSZ nismo dobili precizniji odgovor.

„U vezi sa pravom na naknadu za nezaposlene Aleksandra Ilić se može obratiti direktno NSZ“, piše u odgovoru Ministarstva.

Radnik.rs obratio se i Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru. Iz tužilaštva su potvrdili da se protiv „Dem Hellas“ vodi prekršajni postupak jer zaposlenoj nije isplatio naknadu zarade u skladu sa zakonom. Zaprećena kazna za ovaj prekršaj je od 600.000 do 1.500.000 dinara.

Prema navodima tužilaštva, krivični postupak nije pokrenut.

Radnik.rs je već pisao o slučaju Fabrike šinskih vozila Goša koja godinama nije isplaćivala zarade radnicima. Inspektori rada podigli su krivičnu prijavu protiv odgovornih u Goši tek kada je direktor Goše napustio zemlju.

Ko stoji iza firme „Dem Hellas“?

Firma „Dem Hellas“ je 2016. godine zakupila prostorije Fabrike akumulatora Sombor, poznatoj po proizvodnji akumulatora Black Horse. U ovoj fabrici je 2015. godine otvoren stečaj, a fabrika je tada bila u vlasništvu Koncerna „Farmakom MB“ iz Šapca koji je u vlasništvu biznismena Miroslava Bogićevića.

Prema podacima Agencije za privredne registre, sadašnji vlasnici „Dem Hellas“ su Branimir Tucaković koji ima 50% udela vlasništva u ovoj firmi, a drugi vlasnik (50% udela) je grčki državljanin Ethymios Karanasios. Tucaković i Karanasios su i zakonski zastupnici ove firme.

Mediji su u više navrata pisali o vezama firme „Dem Hellas“ i biznismena Miroslava Bogićevića ukazujući na to da je jedan od vlasnika i zakonski zastupnik ove firme Branimir Tucaković nekada bio zaposlen u „Farmakomu MB“ d.o.o. , a onda postao zakupac Fabrike akumulatora u vlasništvu „Farmakoma MB“.

Prema podacima portala Radnik.rs, Efthymios Karanasios, vlasnik 50% „Dem-Hellas“ d.o.o, bivši je poslanik političke partije „Nova Demokratija“ u grčkom parlamentu od 2012-2014. godine. On je tokom 2013. godine bio predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Grčke sa Srbijom.

Osim toga Karanasios  je vlasnik kompanije Sada d.o.o. iz Beograda koja se bavi konsultantskim poslovima, a u Beogradu ima i ogranak „Don“ koji se bavi registracijom automobila.

U ovom ogranku su za Radnik.rs nezvanično potvrdili da je Efthymios Karanasios političar u Grčkoj, kao i da znaju da „ima neku firmu u Somboru“, ali da ne znaju ništa u vezi sa njom.

Računi firme „Dem Hellas“ su u blokadi ukupno 591 dan od januara 2017, a iznos blokade je 5.850.665 dinara.

Fabrika akumulatora Sombor je trenutno u vlasništvu kompanije „Batagon International AG“ iz Švajcarske.

 

 

 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial