Odbijeni svi zahtevi za informacijama o pogibiji radnika

Ministarstvo za rad odbilo je svih pet zahteva koje je podneo Radnik.rs, a kojima traži dostavljanje izveštaja o inspekcijskom nadzoru za četiri slučajeva pogibija na radu i jedan slučaj teške povrede na radu.

Ministarstvo je u svim slučajevima odgovorilo da ne može da udovolji zahtevu kako ne bi ugrozio sudski postupak koji je u toku, bilo da je u pitanju krivični ili prekršajni postupak.

Izveštaji inspekcije tajna dok traje postupak

Radnik.rs uputio je Ministarstvu za rad više zahteva za pristup informacijama od javnog značaja kojima traži dostavljanje zapisnika o inspekcijskom nadzoru sprovedenih nakon pogibija na radu i teške povrede na radu.

Iako su mediji pisali o ovim slučajevima smrti na radu, Ministarstvo je odbilo da portalu Radnik.rs dostavi šta je inspekcija rada utvrdila tokom nadzora na radnim mestima gde su radnici poginuli ili teško povređeni.

U septembru 2018. godine, kako su mediji preneli, dva radnika starosti 25 i 47 godina poginula su na gradilištu “Beograda na vodi”. Ministar za rad Zoran Đorđević nakon ove nesreće rekao je, kako se navodi, da Ministarstvo ne može da iznosi detalje o ovom slučaju jer su slučaj preuzeli MUP i tužilaštvo.

Godinu dana nakon ove nesreće, na zahtev portala Radnik.rs za dostavljenje zapisnika inspekcije o nadzoru, iz Ministarstva navode:

“Obaveštavamo Vas da je postupajući inspektor rada dostavio spise predmeta Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, tako da u ovom trenutku Inspektorat za rad nije u mogućnosti da udovolji vašem zahtevu”.

Nesreći na gradilištu “Beograda na vodi” prethodila je pogibija radnika T.N., 58 godina, na gradilištu beogradskog stambeno-poslovnog kompleksa “Kneza Miloša residence”, na mestu nekadašnje zgrade američke ambasade, u avgustu 2018. godine.

Radnik.rs je već pisao o odbijanju Ministarstva da dostavi zapisnik inspekcije rada povodom pogibije ovog radnika iako je Ministarstvo na svom sajtu nakon nesreće objavilo mnogo informacija koje se odnose na ovaj slučaj i koje se nalaze u zapisniku koji je Radnik.rs tražio. U ovom slučaju Ministarstvo je odgovorilo da bi dostavljanjem zapisnika „ugrozio ili omeo vođenje sudskog postupka“.

Više medija objavilo je u septembru ove godine priču o radniku koji je zadobio teške povrede dok je radio na javnim radovima u gradskom parku u Kraljevu u septembru 2019. Prema pisanju medija, preduzeće JKP “Čistoća” iz Kraljeva angažovalo ga je na privremenim i povremenim poslovima na uređenju zelenih površina, da bi mu, nakon što se radnik tokom rada teško povredio i pao u komu, dalo otkaz. Radnik je 14 dana posle zadobijene povrede na radu preminuo u Kliničkom centru Kragujevac.

Na zahtev Radnik.rs za dostavljanje zapisnika o nadzoru nakon ovog slučaja pogibije, Ministarstvo rada šalje odgovor da su “inspektori rada podneli zahtev za pokretanje sudskog postupka dana 30.9.2019., tako da u ovom trenutku Inspektorat za rad nije u mogućnosti da udovolji vašem zahtevu”.

O ovom slučaju pogibije radnika Radnik.rs će uskoro objaviti detaljniju priču i analizu.

 

Na gradilištu u industrijskoj zoni „Jugoistok – Ečka“ u Zrenjaninu u junu 2019. padom sa skele poginuo je radnik star 69 godina, preneli su lokalni mediji. U izveštajima medija se takođe navodi da je radnik radio “na crno”.

Na zahtev Radnik.rs koji se odnosi na ovaj slučaj, iz Ministarstva su odgovorili da je “postupajući inspektor rada podneo zahtev za pokretanje krivičnog postupka Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu, tako da u ovom trenutku Inspektorat za rad nije u mogućnosti da udovolji Vašem zahtevu”.

Radnik.rs obratio se Ministarstvu i sa zahtevom za dostavljanje zapisnika o nadzoru nakon teške povrede na radu na gradilištu tržnog centra Galerija u okviru “Beograda na vodi” u oktobru 2018. Mediji su pisali da je reč o turskom državljaninu koji je pao sa velike visine.

“Obaveštavamo Vas da je postupajući inspektor rada podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka dana 30.10.2018. godine Prekršajnom sudu u Beogradu tako da u ovom trenutku Inspektorat za rad nije u mogućnosti da udovolji Vašem zahtevu”, piše u odgovoru Ministarstva portal Radnik.rs.

U svim ovim odgovorima Ministarstvo rada se poziva na član Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u kom se navodi da organ vlasti neće tražiocu informacija omogućiti ostvarivanje prava na pristup informacijama od javnog značaja, ako bi time “ugrozio, omeo ili otežao sprečavanje ili otkrivanje krivičnog dela, optuženje za krivično delo, vođenje pretkrivičnog postupka, vođenje sudskog postupka, izvršenje presude ili sprovođenje kazne, ili koji drugi pravno uređeni postupak, ili fer postupanje i pravično suđenje”.

Radnik.rs podnosi žalbe Povereniku za informacije od javnog značaja na ove odgovore Ministarstva za rad jer nije jasno na koji način dostavljanje spomenutih zapisnika ometa sudski postupak. Takođe, postavlja se pitanje na koji način javnost može da bude pravovremeno informisana o slučajevima pogibije na radu ako celovite informacije o tim slučajevima može dobiti tek po završetku višegodišnjih sudskih postupaka.

Tokom 2018. godine u Srbiji je na radu poginulo 53 radnika, od kojih je trećina bila angažovana na “crno”. Najveći broj poginulih je bio u delatnosti građevinarstva, a najčešći razlog smrti je pad sa visine. Broj poginulih radnika ove godine je manji nego prošle godine, ali još uvek nije objavljen tačan broj lica koja su izgubila život na radu.

Trenutno se u skupštini Republike Srbije nalazi predlog novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu o kojem je portal Radnik.rs pisao prošle nedelje. Predstavnici sindikata su kritikovali teksta zakona jer je njihov zahtev da se uvedu sindikalni koordinatori za bezbednost i zdravlje koji bi pomagali u nadzoru primena mera bezbezdnosti i zdravlja na radu odbijen.

 

Ovaj članak napisan je u okviru projekta “Izveštavanje o kršenjima radnih prava u saradnji sa radnicima” koji se realizije uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme. Stavovi izneti u ovom tekstu ne odražavaju stavove Međunarodnog centra Olof Palme. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta. Prenošenje teksta je dozvoljeno uz navođenje izvora Radnik.rs.

 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial