Inspekcija u omladinskoj zadruzi zbog oglasa za posao u Kini

Po prijavi portala Radnik.rs, tržišna inspekcija zabranila je u julu Omladinskoj zadruzi “Bulevar” u Beogradu da objavljuje oglase za zapošljavanje radnika jer za to nema dozvolu Ministarstva za rad i zapošljavanje.

Povod za inspekcijski nadzor bio je oglas koji je 2019. godine ova omladinska zadruga objavila za posao nastavnika engleskog jezika u Kini. Zbog objavljivanja ovog oglasa tržišna inspekcija je podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv zadruge.

Oglas za rad u Kini na sajtu omladinske zadruge

Omladinska zadruga “Bulevar” objavila je na svom sajtu u maju 2019. oglas u kom nude posao nastavnika engleskog jezika u mestu Hanzhou u Kini.

„Obezbeđen smeštaj, obezbeđena hrana, 2 povratne karte u jednoj godini, plata:1000 evra mesečno“, pisalo je u oglasu.

U oglasu se takođe navodi da se kandidati za posao prijavljuju „na brojeve telefona omladinske zadruge“.

Portal Radnik.rs je zbog ovog oglasa podneo prijavu tržišnoj inspekciji jer je reč o oglasu za posao u inostranstvu.

Omladinske zadruge, u skladu sa Zakonom o zadrugama, obezbeđuju zadrugarima obavljanje privremenih i povremenih poslova koji se, prema Zakonu o radu, obavljaju u periodu do 120 dana. Reč je o sezonskim poslovima, kako se navodi u Zakonu, „u cilju sticanja dopunskih sredstava za školovanje i zadovoljenje osnovnih socijalnih, kulturnih i drugih ličnih i zajedničkih potreba” studenata i omladinaca.

U konkretnom slučaju, omladinska zadruga “Bulevar” je ponudila posao koji, prema uslovima iz oglasa, traje bar godinu dana (“2 povratne karte u jednoj godini”). Posao “obaveštavanja o mogućnostima i uslovima zapošljavanja” može da vrši samo agencija za zapošljavanje i za rad je potrebno da obezbedi dozvolu Ministarstva za rad i zapošljavanje, prema Zakonu o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti. Omladinska zadruga “Bulevar” nema tu dozvolu.

Privatni dogovori i nepoznati poslodavac

Tržišna inspekcija je, na zahtev portala Radnik.rs, poslala celokupnu dokumentaciju u vezi sa inspekcijskim nadzorom koji je izvršila u julu ove godine.

U dokumentaciji je, između ostalog, navedeno i izjašnjenje zadruge “Bulevar” o ovom slučaju nakon inspekcijskog nadzora.

Iz zadruge su, kako je navedeno u dokumentaciji, rekli da „članovi omladinske zadruge u vezi sa navedenim oglasom nisu kontaktirani” jer posao sa poslodavcem, za koga je oglas postavljen, nije ugovoren.

U drugom izjašnjenju, direktorka zadruge Breda Milić navodi da je tokom privatnog razgovora  dogovorila objavljivanje spornog oglasa.

Poslodavac sa kojim smo obavljali razgovor na temu ovog angažovanja je bilo fizičko lice u tom trenutku bez osnovane firme“, navodi se u izjašnjenju.

U odgovoru predstavnice zadruge se takođe navodi da se to fizičko lice „posle privatnog druženja nije javilo“, te da nema kontakt te osobe.

„Dogovorili smo se da nakon što osnuje firmu da nam se javi. Međutim, to fizičko lice mi se nikada nije javilo radi uspostavljanja saradnje“, piše u odgovoru zadruge.

Iz zadruge su u izjašnjenju naveli i da zadruga odmah po najavi određenog posla objavljuje oglas, bez obzira da li je posao ugovoren. U tom smislu, kako navode, sporni oglas je postavljen „u cilju istraživanja da li postoji kadar tog profila bez ikakve namere da navedena lica angažuje za navedeni posao“.

Iz Omladinske zadruge „Bulevar“ nisu odgovorili na pitanja koje im je Radnik.rs uputio o ovom slučaju.

Zabrana i prekršajna prijava

Tržišna inspekcija, koja radi u okviru Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u rešenju koje je donela nakon inspekcijskog nadzora zabranjuje Omladinskoj zadruzi „Bulevar“ da „vrši oglašavanje delatnosti zapošljavanja“ na sajtovima omladinskabulevar.rs i ozbulevar.rs koje pripadaju zadruzi.

„Obaveštenje o mogućnostima i uslovima zapošljavanja u Kini spada u delokrug poslova agencije za zapošljavanje“, piše u rešenju Tržišne inspekcije.

Kako je već navedeno, da bi pravno lice obavljalo poslove agencije za zapošljavanje, potrebno je da pribavi dozvolu Ministarstva za rad.

„Tržišnom inspektoru nije stavljena na uvid dozvola za rad Ministarstva za rad .. za obavljanje delatnosti zapošljavanja (posredovanja u zapoljavanju u inostranstvu)“, navedeno je u rešenju.

Inspekcija je ovim rešenjem naložila zadruzi „Bulevar“ i da obriše spomenuti oglas, što je ona i učinila.

U dokumentaciji je navedeno i da je tržišna inspekcija podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv zadruge zbog ovog slučaja jer je oglasila posao u inostranstvu, a za to je potrebna dozvola Ministarstva.

Osim Omladinske zadruge Bulevar, na adresi Kneginje Zorke 5 u Beogradu se od osnivanja 2014.  godine do početka 2020. nalazila agencija za privremeno zapošljavanje „HR Bulevar“ doo. U avgustu 2017. godine osnovana je agencija za privremeno zapošljavanje „Bulevar outstaffing“ doo koja u APR-u kao adresu za prijem elektronske adrese navodi istu email adresu sa sajta „HR Bulevar“.

To ukazuje na moguću povezanost omladinske zadruge, koja bi, prema Zakonu o zadrugama, trebalo da funkcioniše na principima solidarnosti omladinaca zadrugara, sa agencijama za zapošljavanje koje se tim poslom bave radi sticanja profita. Rad omladinskih zadruga, inače, nije regulisan nedavno usvojenim Zakonom o agencijskom zapošljavanju.

Portal Radnik.rs je u više navrata pisao o spornim oglasima za rad u inostranstvu koje objavljuju na svojim sajtovima i društvenim mrežama firme koje za to nemaju dozvolu. Tako je novosadska konsultantska agencija „My new job“ 2019. godine na svojoj Fejsbuk strani objavljivala oglase za poslove u Sloveniji, Nemačkoj i Hrvatskoj iako se formalno ne bavi posredovanjem u zapošljavanju i prekinula je rad, pisao je Radnik. Na sličan način, oglase za rad u Nemačkoj objavljivala je i firma „Pro Dragon-informer“ iz Sombora.

Ovaj članak napisan je u okviru projekta “Izveštavanje o kršenjima radnih prava u pisanom I video formatu” koji se realizije uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme. Stavovi izneti u ovom tekstu ne odražavaju stavove Međunarodnog centra Olof Palme. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta. Prenošenje teksta je dozvoljeno uz navođenje izvora Radnik.rs.

 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial