Problemi sa kašnjenjem plate i obračunom zarada u beogradskoj „Rafineriji nafte“

Inspekcija rada je po prijavi zaposlenih vršila nadzor u kompaniji “Rafinerija nafte” AD u Beogradu i utvrdila da radnicima kasne plate, kao i da obračuni zarada koje radnici dobijaju za neisplaćene zarade nemaju pečat i potpis.

Zbog ove nepravilnosti inspekcija je podnela prekršajnu prijavu protiv poslodavca, ali, kako se iz odgovora inspekcije može zaključiti, nema mehanizam da primora poslodavca da redovno isplaćuje zarade.

Radnik: Hronični problemi sa isplatom plate

Portalu Radnik.rs anonimno se obratio radnik (ime poznato redakciji) koji tvrdi da je zaposlen u beogradskoj “Rafineriji nafte” AD i da radnicima u toj firmi godinama kasne plate.

“Zarade kasne skoro 5 godina od kada je počela privatizacija. Poslodavac kašnjenje pravda time da je otežano poslovanje”, navodi on.

Prema pisanju medija, firme “Virom Group” i “South Frontier” iz Beograda kupile su 2015. godine “Rafineriju nafte” za oko 805 hiljada evra. Prema podacima iz registra vlasništva akcionarskih društava, “Virom Group” vlasnik je 51% kapitala u ovom preduzeću, a “South Frontier” 49%. “Rafinerija nafte” AD Beograd je prema podacima Agencije za privredne registre tokom 2019. godine imala prosečno 125 zaposlenih.

Preduzeće “Rafinerija nafte” osnovano je, kako se navodi u istorijatu, još 1934. godine pod imenom “Bistrana”. Između ostalog, radila je sastavu energetsko-naftno-hemijskog SOUR-a “Jugopetrol”, zatim u okviru Naftne industrije Srbije (NIS), onda u okviru u sastavu “Neochimiki” grupe kompanija. Početkom 2012. godine raskinut je ugovor o privatizaciji i rafinerija je radila ponovo kao državno preduzeće.

Radnik ovog preduzeća navodi da zaposlenima sada konstantno kasni po nekoliko zarada, ali i da postoji problem sa izdavanjem obračuna zarada.

Naime, zaposlenima kojima plate nisu isplaćene, ali su im izdati obračuni zarada za te neisplaćene plate, mogu na osnovu tog dokumenta da zarade naplate preko izvršitelja.

Međutim, on tvrdi da radnici dobijaju neispravne obračune zarada.

“Poslodavac izdaje listić u elektronskoj formi koji nema ni potpis, ni ništa. Isplatni listić bi trebalo da bude sa pečatom i potpisom”, navodi on.

Nadzori zbog kašnjenja zarada

Iz inspekcije rada, u okviru Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, potvrdili su za Radnik.rs da u “Rafineriji nafte” Beograd postoji problem sa kašnjenjem zarada.

“Inspektori rada su  utvrdili da poslodavac Rafinerija nafte AD Beograd nije zaposlenima isplatio dospele zarade u roku propisanom Zakonom o radu”, navodi se u odgovoru.

Rok za isplatu zarade je, prema Zakonu o radu, najkasnije do kraja tekućeg meseca za prethodni mesec.

U odgovoru inspekcije se navodi da je poslodavac zaradu za maj i jun isplatio u septembru zbog, kako u inspekciji navode, „teškoća u poslovanju“.

Iz inspekcije kažu da su doneli dva rešenja sa merama za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, ali, kako se iz odgovora može zaključiti, inspekcija rada ne može primorati poslodavca da redovno isplaćuje zarade.

Radnik.rs je uputio inspekciji rada dodatno pitanje kako inspekcija može da utiče na otklanjanje ove nepravilnosti u preduzeću koje hronično kasni sa isplatom plate.

Iz inspekcije navode da radnici u slučajevima kada se zarade ne isplaćuju uz pomoć obračuna zarade mogu da naplate dugovanja.

„Zaposleni po dobijanju pojedinačnih obračuna zarada mogu da pred sudom zahtevaju isplatu zaostalih zarada sa pripadajućom kamatom za period kašnjenja”, piše u odgovoru.

Ulaz u pogon “Rafinerije nafte” AD Beograd na Pančevačkom putu.

Prekršajna prijava zbog obračuna zarada

Međutim, u ovom preduzeću, prema navodima inspekcije, postoji problem i sa obračunima zarade.

Poslodavac, naime, kako se navodi, zaposlenima dostavlja obračune zarada. Ukoliko ne isplati zaradu, poslodavac uz obračun zarade zaposlenima dostavlja i obaveštenje da isplata zarade nije izvršena i razloge zbog kojih nije izvršena isplata.

„Ali, dostavljeni obračuni zarada ne sadrže potpis ovlašćenog lica i pečat  poslodavca zbog čega je inspektor rada podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog lica Rafinerija nafte AD i odgovornog lica u pravnom licu“, piše u odgovoru inspekcije.

Iz inspekcije objašnjavaju da je poslodavac dužan da izdaje obračune zarada prilikom svake isplate plate, ali i onda kada plata nije isplaćena.

„Poslodavac je dužan da zaposlenom dostavi i obaveštenje da isplata zarade, odnosno naknade zarade, nije izvršena i razloge zbog kojih nije izvršena isplata. Obračun zarade poslodavac je dužan da zaposlenom dostavi najdocnije do kraja meseca za prethodni mesec“, navode iz inspekcije.

Iz inspekcije kažu da se obračun može zaposlenima dati i u elektronskoj formi, ali da je posebnim Pravilnikom uređeno kako obračun treba da izgleda, što je naročito važno u slučaju kada plata nije isplaćena jer tada obračun radnicima može poslužiti kao izvršna isprava uz pomoć koje mogu da naplate svoja potraživanja.

Zaposleni u „Rafineriji“ koji se obratio portalu „Radnik“ upravo je ukazao na to da obračun nije izdat sa pečatom i potpisom, te se kao takav ne može koristiti da se naplati dug. Iz inspekcije potvrđuju da je ova žalba osnovana.

„Ako poslodavac ne isplati zaradu, odnosno naknadu zarade, ili ih ne isplati u celosti, obračun zarade sadrži i potpis ovlašćenog lica i pečat poslodavca“, navodi se u odgovoru inspekcije.

Iz „Rafinerije nafte“ nisu odgovorili na pitanja koja je Radnik.rs uputio o ovom slučaju, a iz inspekcije tvrde da je poslodavac „postupio po ukazivanju i zaposlenima je uručio pojedinačne obračune dospelih zarada“.

Zakonom o radu je propisana kazna od 800.000 do 2.000.000 dinara za poslodavca sa svojstvom pravnog lica, a za odgovorno lice u pravnom licu novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara ako zaposlenom ne dostavi obračun zarade.

Ipak, Radnik.rs pisao je o slučajevima kada prekršajni sudovi izreknu kazne niže od onih navedenih u Zakonu o radu.

Tako je kompanija „Stylos“ iz Novog Sada platila ukupno 100.000 dinara prošle godine na ime prekršajnih prijava koje je podnosila inspekcija rada zbog neisplaćenih zarada i nedostavljanja obračuna zarada.

U jednom slučaju o kom je pisao „Radnik“ 2017. godine, inspekcija rada je podnela krivičnu prijavu zbog nedostavljanja obračuna zarade. Iz inspekcije su tada potvrdili da je krivična prijava podignuta protiv firme za obezbeđenje „Inex Plus“ jer se ovaj poslodavac „oglušio na zahtev inspekcije rada da jednom radniku dostavi obračun zarade“.

Ovaj članak napisan je u okviru projekta “Izveštavanje o kršenjima radnih prava u pisanom i video formatu” koji se realizije uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme. Stavovi izneti u ovom tekstu ne odražavaju stavove Međunarodnog centra Olof Palme. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta. Prenošenje teksta je dozvoljeno uz navođenje izvora Radnik.rs.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial