Presuda zbog neisplaćenih doprinosa i naknade za bolovanje

Osnovni sud u Staroj Pazovi doneo je u novembru 2020. pravosnažnu presudu zbog propuštanja kojom se nalaže poslodavcu preduzetniku Aleksandru Bosniću iz Stare Pazove da isplati zaposlenom naknadu zarade od 30.000 dinara tokom bolovanja, doprinose za osam meseci rada i preda dokumentaciju za bolovanje.

Advokatica ovog radnika kaže da još uvek čekaju isplatu po presudi, a spor je pokrenula porodica zaposlenog jer on to nije u stanju zbog zdravstvenog stanja.

Tužba nakon bolesti       

Portalu Radnik.rs obratila se u februaru ćerka radnika R.Š. koji se, kako kaže, razboleo u januaru prošle godine.

“Poslodavac nije predao ni jednu doznaku (za bolovanje), mi smo ih slali uredno, na kraju smo podneli tužbu, suđenje je završeno, navedeni je trebalo da preda doznake, međutim ništa”, navela je ona.

U međuvremenu, kako kaže, doznake (dokumentacija da je radnik privremeno sprečen za rad) predate su nakon što je podneta prijava inspekciji rada.

Ona kaže da je porodica morala sama da plaća lekove i preglede jer doprinosi za zdravstvo nisu bili uplaćeni.

“Sva prava radnika su ugrožena u ovom slučaju”, kaže ona.

Presuda i ćutanje poslodavca

U pravosnažnoj presudi Osnovnog suda u Staroj Pazovi u koju je Radnik.rs imao uvid, a koja se odnosi na ovaj slučaj, usvaja se tužbeni zahtev radnika i nalaže poslodavcu da isplati naknadu zarade radniku za vreme bolovanja (mesec dana) u iznosu od 30.000 dinara, doprinose od 25. oktobra 2019. do 10. jula 2020, kao i da dokumentaciju o bolovanju preda nadležnoj filijali za penziono i invalidsko osiguranje.

Prema navodima iz presude, radnik je radio kao vozač po ugovoru o radu na neodređeno vreme. Kada je u januaru 2020. zaključio bolovanje, predao je izveštaj (doznake) o tome poslodavcu.

“Tužilac u tužbi navodi da mu tuženi nije isplatio naknadu zarade za prvih 30 dana privremene sprečenosti za rad .. u visini od 65% od njegove prosečne zarade. Tužilac takođe ističe da dokumentaciju o bolovanju koju je poslodavcu dostavio tuženi nije prosledio Republičkom fondu PIO”, piše u presudi.

U tužbi je navedeno i da poslodavac od zaključivanja ugovora sa radnikom nije uplaćivao doprinose zbog čega je, kako se navodi u presudi, radnik imao problema sa lečenjem.

Poslodavac je primio tužbu, ali u roku od 30 dana nije odgovorio na navode iz tužbe.

Radnik.rs nije dobio odgovor o ovom slučaju od poslodavca na pitanja koje je uputio imejlom.

Preduzetnička radnja “Univerzum transport” Aleksandra Bosnića, u kojoj je radnik radio, postoji od 2014. godine.

Advokatica radnika: Veliki troškovi izvršenja

Advokatica radnika Svetlana Krilović za Radnik.rs kaže da je do sada poslodavac po presudi isplatio troškove postupka u iznosu od 12.200 din.

“Poslodavac nije uplatio naknadu za bolovanje niti doprinose za utužene periode, ali je u toku rad inspekcije rada u vezi toga”, navela je ona u odgovoru 15. marta.

Na pitanje da li će se u slučaju da poslodavac ne izmiri dugove krenuti u postupak izvršenja, odnosno naplatu dugova preko izvršitelja, ona navodi da će sačekati sa tim.

“Smatram da treba sačekati da inspekcija odradi posao, pa ako tuženi ne uplati, tek tada krenutu u izvršni postupak jer su veoma visoki troškovi izvršnog postupka i brži je postupak inspekcije rada, a ne košta tužioca”, navodi Krilović.

Radnik.rs je ranije pisao o tome da radnici kojima poslodavac nije uplatio doprinose, a imaju ugovor sa poslodavcem, treba da se obrate Poreskoj upravi. Ipak, Poreska uprava medijima i javnosti ne dostavlja informacije o rezultatima konkretnih inspekcijskih nadzora, kao što to čini inspekcija rada.

Radnik.rs je 2019. pisao o još jednom slučaju suđenja zbog neisplaćenih doprinosa.

Apelacioni sud u Kragujevcu, naime, doneo je 2019. pravosnažnu presudu kojom se Republički hidrometerološki zavod Beograd (RHMZ) obavezuje da radniku koji radi kao protivgradni strelac isplati doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje za 12 meseci koje, kako se navodi u presudi, RHMZ nije dokazao da je isplatio.

Ovaj članak napisan je u okviru projekta “Izveštavanje o kršenjima radnih prava u pisanom i video formatu” koji se realizije uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme. Stavovi izneti u ovom tekstu ne odražavaju stavove Međunarodnog centra Olof Palme. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta. Prenošenje teksta je dozvoljeno uz navođenje izvora Radnik.rs.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial