Radnik poginuo na radu u Termolelektrani “Nikola Tesla” u Obrenovcu

Radnik A.S. poginuo je 30. maja oko 22h tokom rada u “Elektroprivredi Srbije” (EPS), u bloku B1 Termolelektrane “Nikola Tesla” u Obrenovcu, potvrdila je inspekcija rada za Radnik.rs.

Smrtno stradali radnik bio je u radnom odnosu na neodređeno vreme kod poslodavca „PDV Inženjering“.

Inspekcijski nadzor povodom smrtne povrede na radu A.S. vrši inspekcija rada u Gradu Beogradu.

Prema odgovoru inspekcije, inspektor je “po prijavljivanju smrtne povrede na radu od strane lica za bezbednost i zdravlje na radu kod poslodavca izašao na lice mesta i započeo inspekcijski nadzor”.

U daljem postupku inspekcijskog nadzora, na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, inspektor rada će preduzeti odgovarajuće mere iz domena nadležnosti inspekcije rada”, piše u odgovoru. U odgovoru je navedeno i da je poginuli radnik izgubio život u recirkulacionom kanalu bloka B1 TE Nikola Tesla.

Firma “PDV Inženjering” registrovana je u Valjevu za inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje.

Prema javno objavljenim dokumentima tendera, “PDV Inženjering” je sa firmom “Pro tent” učestvovao na više tendera koje je raspisao EPS. Ove dve firme su, na primer, 2019. godine dobile posao “sanacije krova kosog mosta T.8.” u Termoelektrani “Nikola Tesla” B.

Firma „Pro tent“ registrovana je za delatnost privatnog obezbeđenja, a njena adresa je u krugu Termoelektrane Nikola Tesla B u Obrenovcu koja pripada EPS-u.

Pro tent” je nastao kao jedno od preduzeća „u postupku restrukturiranja Elektroprivrede Srbije“, kako se navodi u izveštaju revizora na sajtu Agencije za privredne registre od 2020. godine.

Radnik.rs je nedavno pisao o tome kako se radnici firmi izdvojenih iz EPS-a, kao što je „Pro tent“ iz Obrenovca i „Kolubara usluge“ iz Lazarevca, angažuju u EPS-u kao vršioci usluga a ne radnici, pa ovi radnici nemaju ista prava kao zaposleni u EPS-u, a izdvojena preduzeća za njihov rad dobijaju proviziju. Takođe, na ovaj način se izbegava primena Zakona o agencijskom zapošljavanju kojim bi radnici izdvojenih preduzeća koji rade za EPS trebali imati iste zarade i uslove rada kao zaposleni u EPS-u.

 

Ovaj članak napisan je u okviru projekta “Izveštavanje o kršenjima radnih prava u pisanom i video formatu” koji se realizije uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme. Stavovi izneti u ovom tekstu ne odražavaju stavove Međunarodnog centra Olof Palme. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta. Prenošenje teksta je dozvoljeno uz navođenje izvora Radnik.rs.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial