Prioritet vlade je borba protiv nezaposlenosti

  Mlađan Dinkić: 22 investitora zaposliće 5.000 radnika i uložiće 120 miliona evra u pogone širom Srbije

 

  Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić uručio je danas ugovore investitorima koji su u 16. krugu javnog poziva Programa za podsticaj direktnim investicijama aplicirali za bespovratna sredstva. Reč je o 11 domaćih i 11 stranih kompanija koje će u naredne tri godine otvoriti oko 5.000 novih radnih mesta i uložiti oko 120 miliona evra širom Srbije.

Prioritet Vlade je borba protiv nezaposlenosti i privlačenje investicija. Najveća investicija u ovom krugu, ako zanemarimo Geoks sa kojom smo već prošle nedelje potpisali ugovor, jeste investicija veoma poznate američke kompanije Cooper Standard Automotive koja će u Sremskoj Mitrovici investirati više od 20 miliona evra i zaposliti 500 novih radnika. Radi se o ogromnoj kompaniji čiji je godišnji promet 2,4 milijarde dolara“, izjavio je Dinkić.

Ministar Dinkić je izjavio danas da se nada uspešnom završetku tendera za privatizaciju smederevske Železare i da će njenim pokretanjem, uz proizvodnju Fijata i proizvodnju novih kompanija koje stižu u našu zemlju, Srbija povećati izvoz i industrijsku proizvodnju, i ostvariti rast bruto domaćeg proizvoda u iznosu od najmanje dva odsto u 2013. godini

Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Božidar Laganin rekao je da su u ovom krugu odobreni projekti u visini od 119 miliona evra, sa rokom realizacije od tri godine, dok je iznos odabrane pomoći oko 32 miliona evra. On je istakao da je od 2006, od kada SIEPA implementira ovaj program, objavljeno ukupno 16 javnih poziva i da je u programu skoro 248 projekata koji su omogućili da se privuče ukupno 1,4 milijarde evra investcija i kreira više od 45 hiljada direktnih novih radnih mesta.

scroll back to top

Komentari   

 
0 #1 Loš načinMilorad Ilić 15-10-2012 23:43
Odluka o subvencijama investitorima je nastavak lošeg načina borbe protiv nezaposlenosti. Na ovaj način, zaposliće se 5 do 10 hiljada radnika, ali će se zbog loših uslova poslovanja izgubiti stotine hiljada radnih mesta. Preduslov za rast zaposlenosti u Srbiji je rast zarada zaposlenih , posebno onih u privatnom sektoru. Jer nisu plate u javnom sektoru visoke nego su plate u privredi bezrazložno niske. Oni koji poznaju strukturu BDP znaju da se on primarno (pre mešanja fiskalne politike) sastoji od zarada, profita i amortizacije, Ne postoji nikakva mogućnost da dođe do rasta BDP ukoliko se nastavi sa politikom ograničavanja potrošnje, tj. smanjivanjem zarada. Ovo iz razloga što rast zarada dovodi do rasta investicija (tamo gde se štedi nema potrebe za investicijama), odnosno amortizacije. Takođe, rast zarada dovodi i do rasta profita jer podiže nivo korišćenja postojećih kapaciteta, a kasnije i do investicija koje obezbeđuju nova radna mesta.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Tekstove za e-magazin Radnik uređuju i pišu urednici i novinari dnevnog lista Danas.

Sajt je realizovan sredstvima fondacije Friedrich Ebert u okviru projekta podrška socijalnom dijalogu u Srbiji.

Stavovi izneti u tekstovima su isključiva odgovornost autora i ni na koji način ne odražavaju stavove Friedrich Ebert Fondacije.

Urednik: Branislav Božić

sindikalni poverenik

 

Sajt je realizovan sredstvima fondacije Friedrich Ebert u okviru projekta podrška socijalnom dijalogu u Srbiji. Stavovi izneti u tekstovima su isključiva odgovornost autora i ni na koji način ne odražavaju stavove Friedrich Ebert Fondacije.