Kako da proverite da li Vam poslodavac uplaćuje staž?

Najlakši način da proverite da li Vam poslodavac uplaćuje doprinose je da u najbližoj filijali PIO fonda tražite PIN broj (šifru) pomoću koga možete na svom računaru uvek da proverite da li ste prijavljeni.

U filijali PIO fonda će Vam na osnovu lične karte izdati PIN broj.

Sada kada imate PIN broj, uđite na deo PIO sajta za proveru staža koji se nalazi na sledećem linku.

U prazna polja unosite Vaš JMBG, PIN koji ste dobili od PIO fonda i verifikacioni kod koji se nalazi na slici.

Zatim, sa leve strane kliknite na Izveštaj o podacima iz matične evidencije.

Otvoriće Vam se tabela kao na slici dole. Treba obratiti pažnju na deo tabele gde su navedeni Datum prijave i Datum odjave. Datum prijave je dan kada Vas je poslodavac prijavio (počeo da uplaćuje staž). Ukoliko u sledećem redu u koloni Datum odjave nije naveden datum (prazno je polje), to znači da ste i dalje prijavljeni kod tog poslodavca. Ukoliko je upisan datum, znači da Vas je poslodavac tog dana odjavio. Ako nema ni datuma prijave ni odjave, znači da Vas poslodavac nije prijavio. U tom slučaju, prvo se konsultujte sa poslodavcem jer se može dogoditi da je u pitanju greška.

U drugoj tabeli niže na stranici možete pronaći podatke o vremenu provedenom na bolovanju preko RFZO, podatke o naknadama iz invalidskog osiguranja, o dopunskom radu i, na primer, podatke o stažu koji uplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje (ukoliko ste primali novčanu naknadu od Nacionalne službe za zapošljavanje kada Vam je prestao radni odnos).

U trećoj tabeli je spisak svih poslodavaca kod kojih ste bili prijavljeni. Ukoliko Vas poslodavac nije prijavio na osiguranje, taj poslodavac se neće naći na ovom spisku.

Ako Vam poslodavac ne uplaćuje doprinose, to možete prijaviti inspekciji rada. Više informacija o tome možete pronaći u ovom tekstu.

Nažalost, na ovaj način ne možete proveriti koliko Vam je poslodavac uplatio za doprinose, već to možete proveriti u PIO filijali.

U dnu stranice možete proveriti značenje pojmova iz tabela (legendu pojmova).

Izvor fotografije: Pixabay

Ekipa sajta Radnik

10 Comments

 1. ljubimac

  da odem u najbliži PIO
  toliko je to jednostavno i normalno u Srbiji, da ću pre naći drugi posao
  srpska budalaština se nastavlja: komplikovanje prava radi zaštite državne mafije

  Reply
  1. Milan

   Srpska posla, bolje da se trpi nego da podnese jedan zahtev nadležnom fondu.
   Ja sam PIN uzeo – utrošeno vreme = 2 minuta na podnošenje zahteva i čekanje na njegovo dostavljanje poštom na kućnu adresu.

   Kada posle 30 godine rada dođete na šalter fonda i saznate da vam pola staža nije upisano iz kojekakvih razloga, tad se vratite na svoj komentar pa ga ponovo pročitajte.

   Reply
   1. ljubimac

    Radim ko stranca odavno. A ti se mlati po Srbiji i umišljaj da imaš prava i stav.

    Reply
   2. ljubimac

    Radim kod stranca odavno. A ti se mlati po Srbiji i umišljaj da imaš prava i stav.

    Reply
 2. Somi

  Preko portala Centralnog registra, potreban je elektronaki sertifikat

  Reply
 3. Marko

  S ranje. Treba da uzmem slobodan dan i da idem po PIN?!?

  Digitalizacija do mojega.

  Reply
  1. Bojana

   Baš tako… Trošimo slobodne dane za to umesto da se radi prijava elektronski preko naših podataka. Uostalom niko ne može da zloupotrebi podatke koliko sam ja i da li sam prijavljena to je obrazac.

   Reply
 4. Marko

  Nista ja vama ne verujem, a svakog dana pokazujete da sam u pravu.

  Reply
 5. Sale

  Ja imam uplacene doprinose za tri godine za koje nemam staz, proverio preko centralnog registra…firme uredno podnele M4 (bar tako kazu a nemam razloga da im ne verujem), a PIO ne daje nikakve informacije i posle nekoliko zalbi. Sad razmisljam da li moram da tuzim PIO ili kako to da resavam…

  Reply
  1. Sonja Gočanin (Post author)

   Poštovani,

   pokušajte da se raspitate u PIO fondu koji službenik ili službenica može da proveri da li su evidentirane uplate poslodavca i zašto Vam nije upisan staž. Dešava se da nedostaje neki dokument, pa PIO fond ne upiše staž, ali su uplate evidentirane.

   Pozdrav

   Reply

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *