0 %

Radnici obezbeđenja plaćaju obuku svom poslodavcu

12 komentara
  • 01

    Evo da na tu temu kazem par reci…Zaposlio sam se pre 5dana i iste veceri kada sam poceo sa nocnom smenom moj poslodavac me je pozvao i rekao za tu licencu koju moramo da polazemo i sami da platimo koja kako je poslodavac rekao kosta nekih 20 hiljada dinara i da ce nam se to odbijati od plate koja iznosi bednih 23.000din! Nerazumem ovu drzavu niti cu je ikada razumeti…pa jel sam ja sprican u mozak zbog jedne licence da radim ceo mesec?! Ne ovo samo kod nas u prokletoj korumpiranoj i lopovskoj drzavi ima. Na zapadu tacnije u Nemackoj nemoras da radis a daju ti mesecno 350e.ali dzaba kada nas nece ni u jebenoj EU pa da covek ode i prima za dz…platu za koju ovde crncis 12h i jos ti daju euro po satu. Dakle bedni smo pa nema gde vise! BOLJE DZABE SEDETI NEGO RADITI!!!

  • 02

    Kada dobijem konačno Licencu, da li je ta kartica moja ili je u slučaju menjanja firme moram vratiti poslodavcu…?

    Piše doslovno…:
    U koliko mi prestane radni odnos u „Firmi“ dužan sam da u roku od 24 sata Legitimaciju ODMAH,BEZ ODLAGANJA vratim „Firmi“.

    • 03

      Poštovani,

      kada dobijete licencu, ona je lično Vaša i sa njom možete konkurisati u drugoj firmi. Legitimaciju Vam daje firma, pretpostavljamo, kao identifikaciju, ali to nije licenca.

      Pozdrav

    • 04

      Vec duze vreme se raspravljam sa kolegama iz obezbedjenja na ovu temu. Valjda preplaseni i iz neznanja uporno tvrde da legitimaciju moraju vratiti poslodavcu nakon napustanja firme.
      Ako idemo prostom logikom, zasto bi neko davao licni dokument, koji je izdao MUP, drugom licu, a pritom na legitimaciji ne pise ni ime firme niti je firma platila njenu izradu.

      U svakom slucaju, hvala na brzom odgovoru od strane autora clanka.

  • 05

    Postovani ako moze jedna informacija,polagao sam jos 25maja za licencu u beogradu u sava centar a potvrdu o polozenom isptu jos nisam dobio pa me interesuje informacija dali neko zna br telefona da pozovem i vidim u cemu je problem.inace sam iz nisa unapred zahvalan. Ps.inspektorka se zvala danijela koja je vodila grupu u sava centru

  • 06

    Mi radnici placamo sve I lincencu I lekarski I sve sto poslodavac nalozi takoreci odlucuje I od tvoje plate sta ces platiti. I posle ti kaze obezbedila ti je firma licencu.

  • 07

    Imam licencu ali nepada mi više napamet da radim po agencijama za obezbedjivanje

  • 08

    cemu licenca ,pa guracete kolica i nositi korpe u marketima,kod nekih poslodavaca kosicete travu,cistiti wc solju i prati patos porte,jer toje toboze takav dogovor i izgovor dobro je dobili smo posao.Kako to da MUP ne proverava upotrebu licence, koja je svrha iste.U mnogim agencijama obezbedjenje obavlja poslove magacionera ,tj broji gajbe piva ,hleba, jer narucilac agencije neveruje svojim radnicima.I na kraju prava istih vlasnika licenci su nula/0/ jer je to privatnik, i privatni sektor ima zakon uzmi ili ostavi.

    • 09

      U pravu si.Kosiš travu,prskaš totalom korov,brojiš robu u kamionima i kombijima,dok lopovi sa strane provaljuju.

  • 10

    Da bi dobio licencu moras iz svog dzepa da platis 35 000 dinara. Ja sam trenutno u fazi sticanja licence i znam tacno koliko sam se naplacao,sve sam.Plus lekarsko uverenje koje je otislo i do 50 e za sluzbenika obezbedjenja.Pa kad dodam i za prevoz do Beograda. Kao nezaposleno lice.Imam Visoku skolu,ekonomista sam.Dzaba niko nece da primi sve veze. I kada sve to poplacas onda ides pred komisiju da polazes gde obaraju pa ponovo placas izlazak. A znamo da obezbedjenje sve radi sem opisa posla koji bi trebao.Gledam slazu robu po trznim centrima,ili po bankama nose uplatnice i hemijske. Idu u kupovinu radnicama iz uprave i sta sve ne. Omladina i nece to da radi vecina su pred penziju ali sta da se radi ako se mora.

  • 11

    Ja sam položio za licencu .
    Poslodavac je platio obuku meni i kolegama.
    Medjutim 2 meseca nakon polaganja potpisali smo ugovore na 5 godina rada a u slučaju prestanka radnog odnosa na bilo kakav način po ugovoru mi bi trebali da platimo desetostruko od 57000 koliko je navodno obuka plaćena.
    Sekretarica iz firme nam je rekla da je to tako moralo da piše u ugovoru zbog zakona i da nas ipak ne bi ganjao za te pare . A i ja sam mu rodjak , pa bi verujem da ne bi bio rigorozan prema meni u slučaju da želim da promenim posao , jer ubiše me noćne smene . Da li neko zna nešto više o ovome ?

Ostavite komentar