Od zaposlene do iznajmljene čistačice

Preduzeće „Gradske tržnice“ u Kragujevcu raskinulo je ugovore o radu sa radnicima higijene kako bi čistače i čistačice iznajmljivalo od privatne firme.

Nekadašnji radnici higijene u ovom preduzeću imali su ugovor o radu i platu oko 25 hiljada dinara; iznajmljeni radnici radiće isti posao, ali će imati manje prava i najverovatnije niža primanja.

Bez posla, pred penzijom

Svetlana Milenković, bivša čistačica JKP „Gradske tržnice“ o kojoj su mediji već pisali, kaže da je morala da potpiše raskid ugovora o radu i uzme otpremninu sa 59 godina jer mora da otplaćuje kredite. Kako kaže, ostalo joj je još samo šest meseci, pa da može da prima pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje do penzije.

„Živim sama u vikend naselju iznad sela, nemam vode, a nemam ni komšiluk koji bi mogao da mi pomogne. Bila sam na razgovoru kod direktora, ali on ne haje, on se nije obazirao na to što sam u beznadežnoj situaciji“, kaže Svetlana.

Ona kaže da je ukupno 14 radnika higijene bilo u preduzeću i da je plata bila 25.000 dinara.

„Radila sam šest i po sati, ali mi je i subota bila radna, samo nedelja mi je bila slobodna“, navodi Svetlana.

Izvor: JKP Gradske tržnice (www.trznicekg.rs)

Iznajmljivanje radnika po nalogu Grada Kragujevca

Nekoliko meseci pre nego što su mediji pisali da su radnici higijene ostali bez posla, preduzeće „Gradske tržnice“ je na tenderu dodelilo ugovor firmi „Lavani“ doo Beograd za usluge održavanja higijene. Na ovaj način, preduzeće je angažovalo privatnu firmu čiji će radnici zameniti radnike higijene koji su bili zaposleni u „Gradskim tržnicama“.

Međutim, za cenu koja je ugovorena na mesečnom nivou (320.506 dinara) „Lavani“ ne može da zaposli ni devet radnika po ugovoru o radu sa minimalnom platom, a da na tom poslu zaradi.

Direktor „Gradskih tržnica“ Nebojša Vidović za portal Radnik je rekao da je tender sproveden „po centralizovanoj nabavci“ Grada Kragujevca, odnosno da je po nalogu Grada odabrana firma da obavlja usluge čišćenja za preduzeće.

„Petoro radnika higijene je dobrovoljno raskinulo ugovor sa preduzećem i neki su prešli da rade za privatne firme“, kaže on.

Pitali smo koliko će ti ljudi na higijeni sada biti plaćeni kada rade za privatnu firmu, a ne više za preduzeće.

„Nemam pravo da kažem koliko će da plaćaju. Čuo sam da radnici firme koju smo angažovali rade za oko 17, 18 hiljada. Kod mene je rad bio precenjen, neki radnici higijene su nam stalno bili na bolovanju, trebalo je da angažujem i policajce da radnici ne bi odlazili ranije s posla“, tvrdi Vidović.

Vidović navodi da bivša radnica Svetlana Milenković, kako je čuo, sada radi za firmu za održavanje higijene, a da u “Gradskim tržnicama” „nije bila neki radnik”.

On dodaje da je za smanjivanje broja zaposlenih imao podršku sindikata koji se bavi komunalnim delatnostima.

„Kada radite priču o racionalizaciji, vodite razgovore sa sindikatima, a sindikat nije dao zamerku“, kaže Vidović.

Prava iznajmljenih radnika

– Radnici iznajmljeni preko privatne firme nemaju pravo na štrajk niti na sindikalno organizovanje u preduzeću u kome rade jer nemaju nikakav ugovor sa tim preduzećem.

– Iznajmljeni radnici higijene često nemaju ugovor o radu, već rade po ugovorima van radnog odnosa ili čak „na crno“, što firmama omogućava da ugovore nižu cenu radnog sata od minimalnog (koja ove godine iznosi 130 dinara) i da radnike mogu da otpuste svakog trenutka, bez prava na otkazni rok i otpremninu. 

Sindikat komunalnih delatnosti: Radnici otišli dobrovoljno

Pitali smo predsednika Sindikata komunalnih delatnosti Branka Petrašinovića da li je dao podršku otpuštanju radnika u JKP „Gradske tržnice“.

„Ne, podržali smo samo da radnici dobrovoljno raskinu ugovor i uzmu otpremninu, nije bilo otpuštanja“, kaže on.

Petrašinović dalje navodi da su nekim radnicima ponuđena druga radna mesta. Na pitanje kakva su to radna mesta, on priznaje da su to uglavnom „nepovoljnija radna mesta i sa nižim primanjima”.

Izvor fotografije: JKP Gradske tržnice (www.trznicekg.rs)

1 Comment

 1. Aleksandar MArkovic

  Prvo da vam cestitam na sajtu i angazovanju,svaka cast.
  ovo sto se dogadja u trznicama je samo podebljavanje potpisa na drzavni projekat “unisti radnicku klasu”.
  niko vise ne reaguje niti komentarise.
  situacija u trznicama bi vam bila mnogo jasnija kada bi ste videli u kakvom je stanju grad kragujevac.nekada,balkanski industriski centar, sada ruina, gde se sve raspada ,od fasada do trotoara.
  vlada nam je dovela strane firme,da robujemo za njih. ne zato sto je to dobro za nas ,nego zato sto su nesposobni da ucine bilo sta ,osim da trpaju pare sebi u dzep anas bacaju u sve vecu glad.
  vama svaka cast, a botovi neka malo i citaju a ne samo da kuckaju.Da im kasnije ne bude nejasno sta se dogodilo.
  pozdrav, aleksandar Kg

  Reply

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial