Posao u Kliničkom centru Srbije samo za omladince

Klinički centar Srbije je raspisao tender za angažovanje radnika preko omladinske zadruge i na ovaj način diskriminisao radnike starije od 30 godina koji ne mogu biti zadrugari.

Jedan od razloga zašto preduzeća angažuju omladince je taj što se radnicima koji su na školovanju i mlađi od 26 godina ne plaćaju doprinosi za penziono i zdavstveno osiguranje, te su jeftiniji za poslodavce.

Mlada i jeftina radna snaga

Na ovogodišnjem tenderu Klinički centar Srbije tražio je omladinsku zadrugu preko koje će angažovati radnike za lakše i teže fizičke poslove, ali i za poslove na kojima se traži visoka stručna sprema, potpuno znanje stranih jezika ili druga znanja. Na ovaj način Klinički centar Srbije preko tendera zapravo angažuje studente i omladince od 15 do 30 godina koji jedini, po Zakonu o zadrugama, mogu biti članovi zadruge i raditi preko nje.

Posao angažovanja omladinaca je dobila Zadruga studenata Univerziteta u Beogradu, a direktor te zadruge Zoran Radulović smatra da Klinički centar nije ovim tenderom diskriminisao radnike starije od 30 godina.

„To su teži fizički poslovi za koje su Kliničkom centru potrebni mlađi radnici. Ne može deda od 65 godina da radi teške poslove“, kaže on.

Radulović kaže da je preko ovog tendera angažovano „desetak radnika“ i da su to uglavnom pomoćni poslovi.

„Kliničkom centru, na primer, nedostaju radnici koji bi gurali kolica sa preminulim pacijentima zbog ograničenja u zapošljavanju“, dodaje on.

Kao što je Radnik.rs već pisao, ustanove i javna preduzeća neretko zapošljavaju radnike preko agencija za zapošljavanje i omladinskih zadruga jer im je po uredbi o zabrani zapošljavanja zabranjeno da zaposle radnike na konkursu, ali mogu da angažuju preko zadruga i agencija jer se ovi radnici ne računaju kao zaposleni.

Takođe, omladinci do 26 godina mogu se angažovati bez uplaćivanja doprinosa jer su na školovanju, što je velika ušteda za preduzeća. U ponudi koju je podnela Zadruga studenata Univerziteta u Beogradu na ovom tenderu može se videti da je bruto zarada studenta po satu za oko 50 dinara niža od zarade nezaposlenih starijih od 26 godina.

Deo ponude Zadruge studenata Univerziteta u Beogradu

Omladinci su u Kliničkom centru angažovani po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, što znači da nemaju pravo na bolovanje i godišnji odmor.

Iz Kliničkog centra Srbije nisu odgovorili ni na jedno pitanje u vezi sa ovim tenderom koje je postavio Radnik.rs.

Sindikate ne interesuju omladinci

Predsednica sindikata „Nezavisnost“ u Kliničkom centru Nada Đuričić je u vezi sa ovim tenderom navela da „nije pravi sagovornik“.

„Sve što znam je da u Centralnoj apoteci ima ljudi koji rade preko omladinske zadruge“, navela je ona.

Ni iz Jedinstvene sindikalne organizacije Kliničkog centra Srbije nisu želeli da odgovore na pitanja u vezi sa angažovanjem omladinaca u ovoj ustanovi.

Tender za omladinsku zadrugu dobile agencije za zapošljavanje

Na sličan način, novosadsko preduzeće JKP Informatika je ove godine raspisalo tender za usluge omladinske zadruge. Međutim, na ovom tenderu pobedila je ponuda dve agencije za zapošljavanje „Optimum MV-Ns” i “Sequester employment” i studentske zadruge “Sajam”.

Prema rečima direktora agencije „Optimum MV-Ns” Predraga Rosića radnici neće biti angažovani preko zadruge.

“Studentska zadruga Sajam je jedna od ponuđača u slučaju da se ukaže potreba za takvim radnicima, ali to nisu poslovi za studente”, navodi on.

Na pitanje zašto su se agencije javile na tender za omladinske zadruge, Rosić navodi da su na taj tender svi mogli da se jave.

JKP Informatika, dakle, nije angažovala radnike preko zadruge, pa ostaje nejasno zbog čega je na tenderu tražila omladinsku zadrugu. Iz ovog preduzeća su naveli da su po ovom tenderu svi radnici angažovani po ugovoru o radu na određeno vreme preko agencije za zapošljavanje. Na pitanje kako su agencije mogle da dobiju tender raspisan za zadruge nisu odgovorili.

Portal 021 je prošle godine pisao o više tendera javnih preduzeća koju je dobila spomenuta firma „Optimum“ koja je registrovana za „usluge redovnog čišćenja zgrada“. Takođe, „Optimum MV-Ns” se, kako je pisao 021, nalazi na istoj adresi kao studentska zadruga “Sajam” sa kojom je učestvovala na ovom tenderu.

 

Sonja Gočanin, Miloš Vučković

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial