Odbijena žalba DIS-a u slučaju otkaza zbog toaleta

Ministarstvo za rad odbilo je žalbu kompanije DIS i potvrdilo odluku inspekcije da se radnik DIS-a Ivica Kostić koji je dobio otkaz, između ostalog, zbog zadržavanja u toaletu, vrati na posao do okončanja sudskog spora.

Kompanija DIS izvršila je akt diskriminacije prema Ivici Kostiću na osnovu njegovog ličnog svojstva – članstva u sindikalnoj organizaciji, piše u mišljenju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koje je inspekcija rada uzela u obzir prilikom donošenja odluke o vraćanju na posao.

Neosnovana žalba DIS-a

Više medija prenelo je priču o Ivici Kostiću, radniku marketa DIS na Novom Beogradu, koji je dobio otkaz zbog odlaska u toalet van pauze.

Ivica Kostić je, prema navodima iz rešenja inspekcije rada, dobio otkaz jer je „prekoračio vreme za korišćenje pauze u toku rada“, nije nosio zaštitnu opremu u magacinu i „iznosio neistinite informacije na portalu sa ciljem umanjenja ugleda ovog poslodavca“.

Kostić se povodom otkaza obratio inspekciji. On tvrdi da je otpušten jer je sindikalni lider i osnivač „Samostalnog sindikata trgovine Srbije“ u kompaniji DIS. Iz inspekcije rada su, nakon sprovedenog nadzora, naveli da je DIS povredio pravo radnika.

U rešenju inspekcije piše da „fiziološke potrebe zaposlenog i njegovo ponašanje uslovljeno njegovim zdravstvenim stanjem ne mogu se smatrati povredom radne discipline, niti se inače mogu uračunavati u odmor u toku radnog vremena“.

„Samo praćenje zaposlenog koliko puta odlazi u toalet i slično ukazuje na akt diskriminacije“, piše takođe u ovom rešenju.

Iz inspekcije takođe konstatuju da i drugi razlozi za otkaz ne daju osnov za drugačiju odluku inspekcije. Između ostalog, jedan od razloga je i nenošenje opreme za zaštitu na radu. Međutim, kako se navodi, ne postoje pisani dokazi da je poslodavac zadužio radnika zaštitnom opremom (šlemom) da bi mogao da otkaže ugovor o radu zbog toga što je nije nosio.

Kompanija DIS se žalila na ovo rešenje inspekcije kojim je Kostić vraćen na posao navodeći da inspekcija ne treba da ocenjuje opravdanost i osnovanost otkaza, već da to radi sud. DIS je takođe imao primedbu i na to što je inspektorka uzela u obzir mišljenje Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Ministarstvo za rad je odbacilo ovu žalbu kao neosnovanu i potvrdilo odluku inspekcije rada da se Ivica Kostić vrati na rad do okončanja sudskog spora. O zakonitosti ovog otkaza konačnu reč daće sud.

Kada inspekcija vraća radnika/cu na rad?

Inspekcija rada, prema Zakonu o radu, na zahtev radnika može da odloži otkaz koji je dao poslodavac „ako inspektor rada nađe da je rešenjem poslodavca o otkazu ugovora o radu očigledno povređeno pravo zaposlenog, a zaposleni je pokrenuo radni spor“.

Diskriminacija zbog članstva u sindikatu

Ivica Kostić obratio se i Povereniku za zaštitu ravnopravnosti zbog diskriminacije na osnovu članstva u sindikatu.

Kostić je u pritužbi naveo da menadžment prodajnog objekta DIS-a u kom je zaposlen od trenutka njegovog imenovanja za poverenika „Samostalnog sindikata trgovine Srbije“ u kompaniji DIS „svakodnevno pretnjama i ucenama opstruira njegovo sindikalno delovanje sa obrazloženjem da im je tako naređeno iz centrale“.

On je u pritužbi naveo i da je nakon imenovanja za poverenika sindikata premešten na drugo radno mesto i da mu je uručeno upozorenje pred otkaz.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je u mišljenju navela da je DIS izvršio akt diskriminacije prema Ivici Kostiću na osnovu njegovog ličnog svojstva – članstva u sindikalnoj organizaciji čime je prekršila Zakon o zabrani diskriminacije.

Iz kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti je navedeno da je do sada doneto ukupno četiri mišljenja u kojima je utvrđeno postojanje diskriminacije na osnovu ličnog svojstva – članstva u sindikalnim organizacijama.

Mišljenje koje donosi Poverenik za zaštitu ravnopravnosti nisu obavezujuća. Ipak, inspekcija rada je pri odlučivanju po zahtevu Kostića da bude vraćen na posao uzela u obzir mišljenje Poverenika.

DIS: Krstić nije dobio otkaz jer je sindikalni lider

Iz kompanije DIS su na pitanje portala Radnik.rs da li je na otpuštanje Ivice Kostića uticala njegova sindikalna aktivnost, odgovorili da „ne postoji nikakva veza između otkaza ugovora o radu Ivice Kostića i njegovog sindikalnog angažmana“.

Iz DIS-a su takođe naveli da je Ivica Kostić imao obavezu nošenja zaštitnog šlema u magacinu, što nije činio i to je bio jedan od razloga navedenih u otkazu.

„Na ulazu u magacin su postavljeni zaštitni šlemovi koji su na raspolaganju za te svrhe. Kostić Ivica je, kao i svi ostali zaposleni sa ovom, a i ostalim procedurama bezbednog i zdravog rada upoznat, a o tome postoji i pisani trag u vidu njegove izjave“, navodi se u odgovoru.

Iz DIS-a ističu i da su svi nalozi koje je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u svojoj preporuci dao ispunjeni.

Miloš Vučković

3 Comments

 1. Stefan Milovanovski

  Isto ovako se ponaša direktorica Visokw poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu. Otpustila je profesore pod “tehnološki višak”, a s druge strane za godinu dana zaposlila 24 novih uprkos zabrani zapošljavanja u javnom sektoru. Pre neki dan je kupila novi službeni auto, a kažu da je Škola 12 miliona dinara u gubitku za prvih 6 meseci.

  Reply
  1. Sonja Gočanin (Post author)

   Poštovani,

   možete nam se javiti na redakcija@radnik.rs.

   Pozdrav

   Reply
   1. Stefan Milovanovski

    Poštovani/a,

    Nažalost to nije moguće, jako je veliki strah prisutan zbog osvetoljubivosti direktorice, jer je otpustila 3 profesorice na neodrđeno vreme pod “tehnološki višak” – to se nikada do sada nije desilo, radnicu biblioteke i dva asistenta koji u državne fakultete završili sa 9,70.

    Reply

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial