Prigovori na nacrt zakona o sezonskim poslovima

Redakcija portala Radnik.rs podnela je prigovore na nacrt Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima koji se odnosi na sezonske radnike koji rade u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Srbiji.

Ovim nacrtom predviđeno je da sezonski radnici imaju usmeni ugovor sa poslodavcem i mogu imati neograničeno radno vreme jer ovim nacrtom nije definisano koliko radno vreme traje, kako je Radnik.rs već pisao.

Usmeni ugovor

U nacrtu zakona koje je predložilo Ministarstvo za rad piše da se stupanjem sezonskog radnika na rad smatra da je prihvatio uslove i da je time zaključen usmeni ugovor o obavljanju sezonskih poslova sa poslodavcem. Usmeni dogovor ne može da zameni pisani ugovor jer radnik ne dobija nikakav dokaz o uslovima koje je ugovorio usmeno sa poslodavcem.

Redakcija Radnik.rs je zato dala predlog da se zakonom poslodavac obaveže da sezonskom radniku izda potvrdu o uslovima rada (radnom vremenu, zaradi, trajanju odmora itd.) najkasnije pet dana od početka rada, odnosno od promena uslova rada.

Radno vreme bez ograničenja

Nacrtom koje je Ministarstvo predložilo nije predviđeno trajanje radnog vremena sezonskog radnika, niti trajanje pauze u toku dnevnog rada.

U nacrtu doduše piše da se pitanja angažovanja sezonskog radnika koja nisu posebno definisana zakonom primenjuju odredbe zakona o radu kojim su uređeni povremeni i privremeni poslovi. Međutim, pitanje ograničenja radnog vremena nije jasno definisano ni u Zakonu o radu kada je reč o povremenim i privremenim poslovima. Naime, ograničenje radnog vremena (na najviše 12 sati dnevno) definisano je u okviru člana zakona o prekovremenom radu, a radnik koji radi na povremenim i privremenim poslovima nema prava na naknadu za prekovremeni rad.

Redakcija Radnik.rs je predložila da se zakonom definiše pauza od najmanje pola sata za sezonske radnike koji rade 8h dnevno ili duže, kao i da radno vreme sezonskog radnika ne sme da bude duže od 12 sati dnevno.

Redakcija je takođe predložila da se u zakonom predvide kaznene odredbe za poslodavca koji ne izda potvrdu o uslovima rada radniku u datom roku, kao i za poslodavca koji odredi radno vreme duže od 12 sati dnevno i uskrati radniku pauzu.

Tekst o nacrtu zakona o sezonskim poslovima pročitajte ovde.

Ekipa sajta Radnik

1 Comment

  1. Mile

    Nije odredjeno usmenim dogovorom radno vreme,trajanje odmora,zarada ako se primenjuje kao u ugovoru o privremeno povremenim poslovima onda takav ugovor moze da traje najduze 120 dana u godini kako pise u zakonu o radu.

    Reply

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial