Nemedicinskim radnicima u Kliničkom centru Kragujevac kasne plate šest meseci

Inspekcija rada je nakon prijave portala Radnik.rs da radnici Kliničkog centra Kragujevac već nekoliko meseci ne primaju platu sprovela inspekcijski nadzor u ovoj ustanovi i podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog neisplaćivanja zarade i nedostavljanja obračuna zarade.

Iz Kliničkog centra Kragujevac su u odgovoru na pitanja portala Radnik.rs naveli da je jedan od uzroka kašnjenja isplate zarada višak od 46 radnika koji su primljeni na neodređeno vreme u prethodnom periodu. Problem je u tome što se zarada isplaćuje stalnim radnicima, ali ne onima koji su angažovani na određeno vreme.

Plate kasne, ugovori ističu

„I prošle godine su nam kasnili sa platama, ali najviše mesec, dva, a jednom i tri meseca, ali bi to brzo isplatili. Sada je neizdrživa situacija”, kaže radnica Kliničkog centra Kragujevac koja se obratila portalu Radnik.rs za pomoć.

Ona navodi da pomoćnim radnicima, čistačicama i servirkama plata koja iznosi oko 24.000 dinara mesečno kasni šest meseci. Kako dodaje, već su se obraćali inspekciji rada više puta zbog ovog problema i zbog toga što radnici ne dobijaju obračune zarada koji omogućavaju da mogu da naplate dugovanja za plate od poslodavca bez suda.

“Prošle 2017. godine u oktobru prijavljeno je inspekciji rada. Od prvog dana rada nismo dobili ni jedan obračun zarade, kada smo pitali u upravi oni su nam rekli da nemamo pravo na obračun jer nemamo ugovor za stalno. Nama sestre vode radno vreme i vode obračun. Onda je inspekcija utvrdila da nam ne daju obračunske liste i podnela prijavu protiv Kliničkog centra”, kaže ona.

Međutim, kako kaže, radnici su tada dobili tri obračunska listića da potpišu i time je sve završeno.

“Tada smo dobili i pismo našeg direktora u kojem nam se izvinjava gde usled nedostataka finansijskih sredstava bolnica nije u mogućnosti da nam isplaćuje zarade na vreme. Mi smo potpisali obračune zarada koje su nam dali iako plate još uvek nisu isplaćene. Klinički centar je tada podneo žalbu na prijavu inspekcije rada”, kaže ona.

Radnica dodaje da su ih iz inspekcije rada savetovali da tuže poslodavca kako bi naplatili zaostale zarade, dok su, kako kaže, advokati koje su kontaktirali sugerisali da inspekcija treba da podnese krivične prijave zbog neisplaćivanja zarada.

Osim kašnjenja plata, radnike koji rade na određeno vreme u Kliničkom centru Kragujevac brine i da li će zadržati posao u ovoj ustanovi.

“Niko od pomoćnih radnika nema ugovor za stalno, radi se do dve godine, dobije se otkaz i ti radnici se nikada ne vrate na Klinički centar da ne bi mogli da na sudu traže ugovor za stalno. Nije nam jasno zašto niko ne dobija ugovor na neodređeno”, kaže radnica ove zdravstvene ustanove.

Ona ističe i da je od skoro dvadesetak higijeničarki u ustanovi angažovano preko agencije za čišćenje iz Stare Pazove. Radnici obezbeđenja, kaže, takođe rade preko agencije za obezbeđenje.

Zarade kasne samo radnicima na određeno vreme

Portal Radnik.rs se povodom prijava radnika obratio Kliničkom centru Kragujevac.

Iz ove ustanove su u odgovoru naveli da se uzroci neredovnog isplaćivanja zarada mogu pronaći u lošem upravljanju Kliničkim centrom prethodnog rukovodstva.

“Klinički centar Kragujevac je iz perioda pre oktobra 2015. godine “nasledio” kategoriju radnika koji su primljeni na neodređeno vreme, a koji nisu ugovoreni u Aplikaciji ugovorenih radnika Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), što znači da RFZO ne obezbeđuje novčana sredstva za njihove plate. Za tih 46 radnika, sredstva za plate se obezbeđuju iz novca koji Klinički centar Kragujevac samostalno zarađuje”, piše u odgovoru.

U odgovoru se dalje navodi da ova ustanova ima dug prema RFZO u iznosu od 45 miliona dinara za isplaćene plate neugovorenim radnicima, kao i dug prema Velefarmu (160 miliona dinara)  i dug za lekove (220 miliona dinara).

“Zato, isplata zarada za neugovorene radnike na određeno kasni od četiri do četiri i po meseca”, piše u ovom odgovoru portal Radnik.rs koji potpisuje v.d. director Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović.

Radnik.rs je nakon ovog odgovora uputio dodatna pitanja Kliničkom centru budući da je nejasno zbog čega ova ustanova ne isplaćuje plate radnicima koji rade pomoćne poslove na određeno vreme ako je jedan od problema sa kojim se ustanova suočava višak radnika na neodređeno vreme.

Iz Kliničkog centra u odgovoru na ovo pitanje navode da “dinamika i način isplate plata zaposlenima zavise od niza faktora”, a da se radnicima kojima ističe ugovor nakon dve godine rada po ugovoru na određeno vreme zarada isplaćuje u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa.

Inspekcija rada u Kliničkom centru Kragujevac

Portal Radnik obratio se i inspekciji rada tražeći informacije o tome da li je inspekcija sprovodila nadzor u Kliničkom centru Kragujevac zbog neisplaćenih zarada.

Iz inspekcije su naveli da su nadzor u Kliničkom centru sproveli 17. jula 2018. nakon što je redakcija Radnik.rs uputila pitanja.

„Prilikom inspekcijskog nadzora utvrđeno je da delu zaposlenih nije izvršena isplata dospelih zarada, odnosno naknada zarada za period februar –  maj  2018. godine, suprotno Zakonu o radu. Radi se o zaposlenima koji su u radnom odnosu na određeno vreme  i obavljaju poslove čišćenja, održavanja, poslove u vešeraju  i slično, a  njihov broj je promenljiv i kreće se od 132 do 90. Poslodavac nema dokaze da je zaposlenima dostavio obračune zarada sa obrazloženjem da isplata zarade odnosno naknade zarade  nije izvršena  i razlozima zbog kojih nije izvršena,  suprotno odredbi člana 121 Zakona o radu“, piše u odgovoru inspekcije.

Iz inspekcije navode da su 19. jula naložili Kliničkom centru da dostavi obračune zarada radnicima i da su podneli zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog neisplaćivanja zarada i neizdavanja obračuna zarada protiv Kliničkog centra Kragujevac.

Iz Kliničkog centra su u odgovoru na naša pitanja potvrdili da je inspekcija rada bila u ovoj ustanovi i u februaru 2018. godine zbog neisplaćivanja zarada i nedostavljanja obračuna zarada.

Međutim, kako su istakli, inspekcija rada tada nije podnela ni prekršajnu ni krivičnu prijavu protiv ove ustanove, već joj samo naložila da radnicima dostavi obračune zarada.

Rad u Kliničkom centru oročen na dve godine zbog zabrane zapošljavanja

Radnik.rs tražio je odgovor ove kragujevačke zdravstvene ustanove i na pitanje kako će rešiti status radnika koji rade po ugovoru na određeno vreme budući da po Zakonu o radu radnici nakon dve godine rada moraju dobiti ugovor na neodređeno vreme.

Klinički centar u odgovoru navodi da je za prijem radnika na neodređeno vreme potrebna saglasnost, kao i da je potrebno doneti Odluku o maksimalnom broju zaposlenih za tekuću godinu.

„Tek nakon dobijanja saglasnosti odgovarajuće komisije resornog ministarstva, moguće je ući u proceduru zapošljavanja novih kadrova na neodređeo vreme. Pomenute saglasnosti nisu potrebne za zasnivanje radnog odnosa na određeno vreme“, piše u odgovoru.

Ministarstvo zdravlja i RFZO nisu odgovorili na pitanja Radnik.rs u vezi problema koje imaju nemedicinski radnici Kliničkog centra Kragujevac. Predsednica sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije u Kliničkom centru Kragujevac je prvo obećala da će dati izjavu, pa je posle prestala da se javlja na pozive redakcije portala Radnik.rs

Branislav Žižović, glavni poverenik sindikata Nezavisnost za Klinički centar Kragujevac, navodi da ustanova ne može da zaposli radnike na neodređeno vreme zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

„Država je loše procenila broj zaposlenih koji je potreban Kliničkom centru Kragujevac bez predstave kako funkcioniše ustanova i kakve su njene potrebe za radnicima. Kada su proračunali maksimalan broj radnika koji Klinički centar može da zaposli uopšte nisu računali nemedcinske radnike“, navodi on.

Žižović kaže da zbog toga radnici nakon dve godine rada po ugovoru na određeno vreme dobijaju otkaz ili im je ponuđeno da rade preko agencije za zapošljavanje.

„Znam da je ponuđeno čistačicama koje su radile za Klinički centar, a kojima je isticao ugovor na određeno da pređu u privatnu firmu koja sada čisti Klinički centar. Znam da ih je određeni broj prešao tamo i sada rade u tom servisu-agenciji. Isti posao rade, ali im poslodavac više nije Klinički centar Kragujevac već ta agencija-servis za čišćenje. Koliko znam plate su im iste kao što su i u Kliničkom centru, a to je minimalac – 24.000 dinara“, kaže on.

Objekte Kliničkog centra Kragujevac čisti firma za iznajmljivanje automobila

Klinički centar Kragujevac je 18.6.2018. godine raspisao tender za nabavku usluge čišćenja i održavanja higijene unutrašnjeg prostora za period od šest meseci.

Radnik.rs je već pisao o tome kako javna preduzeća i ustanove gase radna mesta i putem javnih nabavki nabavljaju usluge kako bi izbegli zabranu zapošljavanja.

Kao najbolja ponuda na tenderu je zajednička ponuda kompanija B.M.K. i „Coopservice BMK“ koje su ponudile da će vršiti uslugu za 12.480.000 dinara.

Inače, obe kompanije se nalaze na istoj adresi u ulici Svetosavska 9 u Staroj Pazovi. Kompanija B.M.K d.o.o je registrovana za delatnost iznajmljivanja i lizing automobila i lakih motornih vozila, dok je Coopservice BMK registrovan za održavanje objekata. Ono što je zanimljivo je da je Slavica Mamuzić direktorka firme B.M.K. dok je Bogdan Mamuzić direktor Coopservice BMK, kao i da je firma B.M.K. d.o.o vlasnik 43% kapitala firme Coopservice BMK dok je ostalih 57% u vlasništvu italijanske firme Coopservice International S.P.A.

Nismo uspeli pronaći sajt kompanije B.M.K dok Coopservice BMK na svom sajtu ističe da je „preduzeće specijalizovano za usluge održavanja higijene zdravstvenih ustanova, administrativnih, poslovnih, sportskih, tržnih i hotelskih objekata kao i održavanje higijene vašeg doma.” Među referencama na sajtu su navedene brojne zdravstvene ustanove između kojih i Klinički centar Vojvodine kao I veliki broj Ministarstava i drugih državnih institucija.

Sadržaj ovog teksta ne predstavlja zvanično mišljenje Evropske unije. Odgovornost za informacije I stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta.

Prenošenje teksta je dozvoljeno uz navođenja izvora Radnik.rs.

 

2 Comments

 1. Svetlana

  Miloše SVAKA VAM ČAST i hvala od srca, nadam se da ce pravda konačno pobediti. Pozdrav

  Reply
 2. Jovan

  BMK nije osnovana pod tim nazivom vec pod sifrom za higijenu. Drugo nije istina da plate kasne 6 meseci. Kasnile su 2 meseca jer Klinicki Centar nije placao fakture. Ali je ubrzo isplaceno sve. Na tenderu je isao konzorcijum dve firme BMK i Coopservicebmk jer jedna i druga firma imaju razlicit kapacitet radne snage. I pre nego sto napisete ovakve bljuvotine jer vam to odrzava broj pregleda bolje se informisite kako biste preneli validne informacije i mi ne budemo morali da vas tuzimo.
  Pozdrav

  Reply

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial