Da li moram da radim za vreme praznika?

Poslodavac može, u skladu sa Zakonom o radu, da od zaposlenih traži da rade tokom državnih i verskih praznika, ali za te dane mora da isplati uvećanu zaradu najmanje 110% od osnovice (ugovorene cene radnog sata).

Ipak, u Zakonu o radu nema kaznene odredbe koja se odnosi na neisplaćivanje uvećane zarade za rad praznicima, pa je nejasno kako bi poslodavac koji to ne poštuje bio kažnjen.

Praznici u Zakonu o radu

Na email adresu redakcije portala Radnik.rs javilo se više radnika sa pitanjem da li njihov poslodavac krši zakon kada od njih traži da rade tokom vaskršnjih i prvomajskih praznika.

Zakon o radu nema odredbu koja zabranjuje poslodavcu da angažuje radnike tokom praznika. U tom smislu, Zakon ne zabranjuje poslodavcu da zaposlenima naloži da rade tokom svih državnih i verskih praznika dok god isplaćuje uvećanu zaradu u skladu sa zakonom.

Budući da se pod „zaposlenim“ u zakonu smatra samo radnik koji ima ugovor o radu na određeno ili neodređeno vreme, ova odredba se ne odnosi na radnike koji imaju druge ugovore (ugovor o privremenim i povremenim poslovima, ugovor o delu, autorski ugovor itd.), te ovim radnicima poslodavac nije dužan da isplaćuje uvećanu zaradu.

Praznici koji su neradni dani, prema zakonu, ne uračunavaju se u dane godišnjeg odmora. To znači da poslodavac mora da omogući zaposlenom (radniku koji ima ugovor o radu na određeno ili neodređeno vreme) da iskoristi godišnji odmor, u trajanju od najmanje 20 dana godišnje, bez obzira da li je radio tokom praznika ili ne.

Neradni dani praznika su samo oni dani koji su utvrđeni Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji.

 

Obaveza bez kaznene odbredbe

Iako je Zakonom o radu propisana obaveza poslodavca da zaposlenima koji rade tokom praznika isplati uvećanu zaradu „najmanje 110% od osnovice“, za prekršaj tog člana Zakona ne postoji kaznena odredba. To znači da Zakonom o radu nije propisana kazna ako poslodavac ne isplaćuje uvećanu zaradu.

Radnik.rs uputio je pitanje Ministarstvu za rad šta inspektor rada može da uradi u slučaju kada ustanovi da poslodavac ne isplaćuje radnicima spomenutu uvećanu zaradu za rad praznicima budući da zakonom nije propisana kazna za takav prekršaj. Ministarstvo nije odgovorilo na ovo pitanje do kraja rada na ovom članku.

Radnik.rs je već pisao o slučaju nezakonitog zaključivanja ugovora na određeno vreme za koje poslodavac nije kažnjen jer Zakonom o radu za to nije propisana kazna. U to slučaju, inspektorka je samo „zapisnički upozorila poslodavca“ na obavezu postupanja u skladu sa Zakonom o radu, a radnike uputila da tuže poslodavca.

Ovaj članak napisan je u okviru projekta “Izveštavanje o kršenjima radnih prava u saradnji sa radnicima” koji se realizije uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme. Stavovi izneti u ovom tekstu ne odražavaju stavove Međunarodnog centra Olof Palme. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta. Prenošenje teksta je dozvoljeno uz navođenje izvora Radnik.rs.

 

3 Comments

 1. Savremeni rob

  Dežurna ekipa inspektora dodje za vreme praznika u kafiće i prodavnice upiše imena i prezimena zaposlenih ponaša se ljubazno.
  Sledećeg meseca dolazi na iste objekte i traži platne listiće zaposlenih, kada se utvrdi da nije uplatio uvećani iznos za rad na praznik, a država nema način kako da ga kazni. Onda ispektor traži dlaku u jajetu i kazniga za neku nepravilnost. Ako ne može milom, može silom. Mismo degradirano društvo, zato i ovo prolazi.

  Reply
 2. alx

  Radim kao sluzbenik obezbedjenja i kod nas nema uvecane zarade za nocni rad i rad tokom praznika.

  Reply
 3. Dav

  Pitanje je da li moram da radim za vreme praznika, a odgovora nema, pa jel moram ili ne moram,, tj ako imam ugovor za stalno i ne zelim da radim za vreme drzavnih praznika jel mogu dobiti otkaz? (Posao autoindustrija) Puno ste se trudili i pisali ali na pitanje niste odgovorili

  Reply

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial