Da li trgovci „Idea“ marketa rade prekovremeno?

Inspekcija rada je po prijavi portala Radnik.rs utvrdila da je rad u jednom od trgovinskih objekata „Idea“ (poslodavac „Merkator-S“) u Pančevu organizovan tako da radna nedelja traje šest dana, smene traju sedam ili osam sati, ali poslodavac ne plaća uvećanu zaradu za prekovremeni rad zaposlenima.

Iako iz ovoga proizilazi da trgovci rade duže od zakonom propisanog radnog vremena od 40 sati nedeljno, za šta je poslodavac dužan da isplati uvećanu zaradu,  iz inspekcije rada nisu preduzeli mere protiv poslodavca jer u radnim listama zaposlenih piše da rade kraće nego što je navedeno u rasporedu radnog vremena.

Jedno radno vreme u rasporedu, a drugo u radnoj listi             

Radnici trgovinskog lanca „Idea“ u Pančevu obratili su se prošle 2018. godine portalu Radnik.rs tvrdeći da im poslodavac evidentira samo 40 sati nedeljno rada iako je njihovo radno vreme duže. Kako su tada naveli, prepodnevna smena trgovaca počinje u 7h ujutru, a završava se u 14:30h, dok druga smena traje od 14:30h do 22h.

„Tako radimo svakog dana sem nedelje“, naveli su.

Naime, radnici tvrde da rade sedam i po sati šest dana u nedelji, što na nedeljnom nivou iznosi 45 sati. Zakonom o radu propisano je da puno radno vreme zaposlenih iznosi 40 sati nedeljno, a za prekovremeni rad, koji ne može biti duži od osam sati nedeljno, zaposlenom se isplaćuje uvećana zarada najmanje 26% od osnovice (ugovorene cene radnog sata).

Takođe, Zakonom je definisano da zaposleni radi prekovremeno „u slučaju više sile, iznenadnog povećanja obima posla i u drugim slučajevima kada je neophodno da se u određenom roku završi posao koji nije planiran“, te zaposleni ne bi trebalo da rade prekovremeno konstantno.

Na zahtev radnika, portal Radnik.rs poslao je prijavu inspekciji rada i tražio da u trgovinskom objektu „Idea“ u Pančevu sprovedu nadzor i provere da li zaposleni zaista rade prekovremeno i, ukoliko rade, da li im poslodavac isplaćuje uvećanu zaradu za prekovremeni rad.

Inspekcija rada je krajem septembra 2018. poslala portalu Radnik.rs obaveštenje o sprovedenom nadzoru. U obaveštenju piše da je raspored radnog vremena, prema pisanoj odluci poslodavca, u ovom trgovinskom objektu „organizovan kao šestodnevna radna nedelja“.

„Rad poslovne jedinice faktički je organizovan u dve smene i to od 7.00 do 14.00 i od 14.00 do 22.00, sa preklapanjem smena od 30 minuta“, navodi se u obaveštenju.

Ipak, inspektor rada u daljem tekstu navodi da je izvršio uvid u radnu listu zaposlenih za mesec avgust 2018. gde je „utvrđeno radno vreme samo za redovan rad, a prekovremeni rad nije iskazan“. Inspektor obaveštava i da zaposleni mogu „izvršiti reklamaciju svog mesečnog obračuna poslodavcu“ ako smatraju da nije pravilno utvrđen i „osporavati zakonitost obračuna pred nadležnim sudom“.

Radnik.rs se povodom ovog obaveštenja obratio Ministarstvu za rad imajući u vidu da je u obaveštenju navedeno da, prema rasporedu radnog vremena, radnici rade šest dana u nedelji po sedam ili osam sati (u zavisnosti od toga koja su smena), što bi značilo da njihovo radno vreme iznosi duže od 40 sati nedeljno.

Na pitanje da li je u ovom slučaju poslodavac bio dužan da radnicima isplaćuje uvećanu zaradu za prekovremeni rad, iz Ministarstva su odgovorili da nije utvrđeno da radnici rade prekovremeno.

„U radnoj listi prikazano je da zaposleni u poslovnoj jedinici rade sedam časova dnevno od ponedeljka do petka, a subotom pet časova, što ukupno iznosi 40 časova nedeljno. Inspektor rada nije preduzimao mere niti je podnosio prijavu za pokretanje prekršajnog postupka, jer na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja nije bilo osnova za isto“, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Iz ovog odgovora proizilazi da inspektor rada jedino na osnovu radnih lista donosi zaključak koliko je radno vreme zaposlenih iako je rad u radnjama, kako je navedeno u obaveštenju, organizovan u smenama koje su dužeg trajanja od onih koje su navedene u listama.

„Prosečno 40 sati rada nedeljno“

Jedan od radnika trgovinskog objekta „Idea“, koji je želeo da zaštitimo njegov identitet, prosledio je portalu Radnik.rs svoj ugovor o radu u kom je navedeno da će zaposleni (trgovci) obavljati poslove sa punim radnim vremenom „u trajanju od prosečno 40 sati nedeljno na mesečnom nivou“.

Do kraja rada na ovom članku Radnik.rs nije dobio odgovor na pitanja koja je uputio predstavnicima kompanije „Mercator-S“ da li trgovci u radnjama „Idea“ rade prekovremeno i šta znači da radno vreme traje „prosečno 40 sati nedeljno“.

Slavko Đaković, predsednik Sindikalne organizacije „Mercator-S“, za Radnik.rs tvrdi da je radno vreme zaposlenih 40 sati nedeljno, a da trgovci rade prekovremeno samo uz svoju saglasnost.

Ipak, na pitanje koliko iznosi radno vreme u objektima „Idea“, on navodi da se radi šest dana u nedelji, a „prosečno radno vreme je 7 sati, a negde se radi i 8h“.

„Ako rade više, trgovac na kraju dobije slobodan dan. Prekovremeno se ne plaća, već radnici dobijaju slobodne dane“, kaže on.

Đaković takođe tvrdi da je „pretvaranje“ prekovremenog rada u slobodne dane u skladu sa propisima. U Zakonu o radu nije navedena kao mogućnost da radnici umesto prekovremenog rada dobijaju slobodne dane, već je samo predviđena isplata uvećane zarade.

Obaveza bez sankcija

Isplata uvećane zarade za prekovremeni rad predviđena je članom 108. Zakona o radu. Međutim, u Zakonu o radu ne postoji kaznena odredba za ovaj član, što znači da zakonom nije propisana kazna za poslodavca koji ne isplaćuje uvećanu zaradu.

Radnik.rs je takođe pisao o tome da u Zakonu o radu nema kaznene odredbe koja se odnosi na neisplaćivanje uvećane zarade za rad praznicima, pa inspekcija rada u tim slučajevima radnike upućuje da svoja prava potraže na sudu.

Ovaj članak napisan je u okviru projekta “Izveštavanje o kršenjima radnih prava u saradnji sa radnicima” koji se realizije uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme. Stavovi izneti u ovom tekstu ne odražavaju stavove Međunarodnog centra Olof Palme. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta. Prenošenje teksta je dozvoljeno uz navođenje izvora Radnik.rs.

3 Comments

 1. Zoki

  Tog Đakovića za dindikalca je izabrsla uprava Mercatora, verovali ili ne. Ovo je bio posao za njega, ne za Radnik. Sramota je da se zove sindikalcem…još veća da ga radnici trpe i ne menjaju. Srbija….

  Reply
 2. Stefan

  Maksi ista prica

  Reply
 3. Sneza

  Nisu jedini, i AMAN isto postupa sa radnicima.

  Reply

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial