Ministarstvo rada odbija da dostavi zapisnik o pogibiji radnika u Beogradu

Ministarstvo za rad odbilo je zahtev portala Radnik.rs da dostavi zapisnik inspekcije rada povodom pogibije radnika na gradilištu u ulici Kneza Miloša 50 u Beogradu iz avgusta 2018. godine sa obrazloženjem da bi dostavljanjem zapisnika „ugrozio ili omeo vođenje sudskog postupka“.

Radnik.rs podneo je žalbu na ovo rešenje Ministarstva Povereniku za informacije od javnog značaja, između ostalog, jer Ministarstvo nije obrazložilo na koji način bi dostavljanje zapisnika inspekcije ugrozilo sudski postupak koji je u toku. Osim toga, Ministarstvo je na svom sajtu nakon nesreće objavilo mnogo informacija koje se odnose na ovaj slučaj i koje se nalaze u zapisniku koji je Radnik.rs tražio.

Pogibija radnika T.N., 58 godina, na gradilištu stambeno-poslovnog kompleksa “Kneza Miloša residence” u ulici Kneza Miloša 50, na mestu nekadašnje zgrade američke ambasade, dogodila se 29. avgusta prošle godine kada se, prema pisanju medija, srušio potporni betonski zid na gradilištu i pao na radnika.

Budući da je ovaj slučaj privukao veliku pažnju javnosti tada, Ministarstvo za rad je nakon nesrećnog događaja kontinuirano na svom sajtu objavljivalo informacije o tome šta je utvrđeno inspekcijskim nadzorom, te je nejasno zbog čega bi dostavljanje zapisnika o tom nadzoru više od godinu dana kasnije omelo sudski spor.

Ministarstvo za rad je, naime, na svom sajtu prvo objavilo da je poginuli radnik bio angažovan bez ugovora, odnosno radio je „na crno“ kod poslodavca „Anker bau“ iz Doljevca, čija je delatnost „usluge ostalog čišćenja zgrada i opreme“. Takođe, objavljeno je da je firmu „Anker bau“ angažovao izvođač „Energo Group“.

Osam dana kasnije Ministarstvo je objavilo da je podiglo pet krivičnih prijava, jednu prekršajnu prijavu i usmenu zabranu nakon sprovedenog nadzora na gradilištu u Kneza Miloša gde je radnik poginuo. Ministarstvo je u tom saopštenju navelo imena i prezimena ljudi protiv kojih su podigli krivične prijave, a među njima su osnivač preduzetničke radnje „Anker bau“ zbog nepreduzimanja mera zaštite na radu, odgovornog izvođača radova na gradilištu, tadašnjeg direktora „Energo group“ doo i imenovanog lica zaduženog za bezbednost i zdravlje na radu kod „Energo group“ doo.

Izvođaču „Energo Group“ izrečena je tada, prema navodima Ministarstva, usmena zabrana rada „u širokom mašinskom iskopu i to uz ivice iskopa ka ulicama Kneza Miloša i Vojvode Milenka do primene mera za obezbeđenjem stranica iskopa“.

Nakon pogibije ovog radnika u centru Beograda, od 1. septembra 2018. Ministarstvo za rad počelo je da objavljuje na svom sajtu spisak neregistrovanih subjekata i poslodavaca kod kojih su pronađeni radnici „na crno“. Radnik.rs je pisao o tome da su podaci o inspekcijskim nadzorima i poslodavci kod kojih su 1. septembra 2018. pronađeni radnici koji su radili na crno na sumnjiv način uklonjeni sa spomenutog spiska.

List „Danas“ nedavno je pisao da okončan deo procesa koji se vode protiv odgovornih za smrt radnika na gradilištu u ulici Kneza Miloša u Beograda.

„Sud je odlučio da jednog od rukovodilaca, koji je priznao krivicu, osudi na 23 meseca zatvora, uslovno na četiri godine, protiv dva rukovodioca postupak još traje a za dva je tužilaštvo odložilo krivično gonjenje, jer su na osnovu oportuniteta uplatili po 250.000 dinara“, navodi se u tekstu Danasa.

 

Ovaj članak napisan je u okviru projekta “Izveštavanje o kršenjima radnih prava u saradnji sa radnicima” koji se realizije uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme. Stavovi izneti u ovom tekstu ne odražavaju stavove Međunarodnog centra Olof Palme. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta. Prenošenje teksta je dozvoljeno uz navođenje izvora Radnik.rs.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial