Predsednica sindikata tužila fabriku “HealthCare Europe” zbog otkaza

Inspekcija rada sprovela je u novembru 2019. nadzor u fabrici “HealthCare Europe” u Rumi po prijavi predsednice Saveza samostalnih sindikata u toj fabrici Dragane Božić koja je dobila otkaz jer, kako tvrdi, nije htela da potpiše aneks ugovora kojim se premešta sa radnog mesta šivačice na mesto „pomoćnog radnika na održavanju”, odnosno mesto higijeničarke.

Dragana je podnela tužbu protiv poslodavca tvrdeći da je premeštena na niže plaćeno radno mesto zbog svog sindikalnog delovanja, a ne zbog toga što je smanjen obim posla u pogonu za šivenje, kako je navedeno u aneksu koji je dostavila redakciji portala Radnik.rs. Inače, „HealthCare Europe”, fabrika koja proizvodi dušeke i jastuke, prema pisanju medija, u oktobru 2019. je najavila proširenje svojih proizvodnih pogona u Rumi za proizvodnju memorijske pene i najavila zapošljavanje još 300 radnika.

Aneks pa otkaz ugovora o radu

„Radno mesto mi je bilo šivač. To je moja struka. Bila sam zaposlena u HealthCare Europe od 1. oktobra 2015. godine“, kaže Dragana koja je radila u rumskoj fabrici madraca.

Ona navodi da je 2016. godine sa još desetak koleginica osnovala sindikat – „Savez samostalnih sindikata sindikalna organizacija Healthcare Europe“.

„Ja sam došla zaključka da bismo uopšte imali neka radnička prava i da bismo mogli da ih ostvarimo, nama treba sindikat. Onda sam ja kao sindikalni poverenik učila koja su naša radnička prava, šta se može, šta se ne može“, kaže.

Dragana navodi da je sindikat veoma brzo zaživeo i da je ona nastojala da opomene poslodavca kada je zakon prekršen. Prilikom osnivanja sindikata niko nije otpušten zbog sindikalnog delovanja, a kasnije sindikat je dostigao 85 članova, tvrdi ona.

Ipak, Dragana navodi da je u avgustu 2019. godine dobila obaveštenje o prebacivanju na novo radno mesto. U Aneksu ugovora koji je dostavila portalu Radnik.rs navedeno je da je došlo do „smanjenog obima posla što je izazvalo drugačiji proces rada u pogonu Šivenje“, te se Dragana premešta na radno mesto „pomoćnog radnika na održavanju“.

U aneksu se navodi da Draganino novo radno mesto podrazumeva, između ostalog, utovar i istovar repromaterijala, održavanje čistoće pogona, transport restlova materijala.

„Novo radno mesto je fizički napornije, u opisu posla piše da sam zadužena za utovar, istovar kamiona, čišćenje pogona. Shvatila da to nema veze sa sistematizacijom i reorganizacijom, preraspodelom posla, da je na smetlištu (mestu gde se čisti pogon) navodno neohodno više ljudi, a da u šivari nema posla. Bilo mi je više nego jasno da sam diskriminisana i prebačena na niže radno mesto kao sindikalni poverenik“, kaže ona.

Dragana kaže i da je novo radno mesto niže plaćeno od posla šivačice jer je, kako tvrdi, kao šivačica primala minimalnu zaradu i varijabilni deo zarade koji je zavisio od učinka. Kao radnica na održavanju, kako kaže, ima samo minimalnu zaradu bez prava na bonus zbog učinka. Prema aneksu ugovora, njena bruto osnovna zarada na novom radnom mestu iznosi 36.808 dinara.

Healthcare Europe d.o.o na svom sajtu navodi da se bavi proizvodnjom dušeka, naddušeka, jastuka i memorijske pene. Ova strana investicija je u većinskom vlasništvu kineske firme „Healthcare co LTD“ (90% udela), a manjinski udeo (10%) ima danska firma „Frismodt Holding ApS“. Kompanija je osnovana 2012. godine kao „Everrest Production“ d.o.o. u Novom Sadu, a od oktobra 2015. godine sedište kompanije je prebačno u Rumu na adresu Potes rumska petlja 5 kada je i ime kompanije promenjeno u „Healthcare Europe“ d.o.o.

Takođe, Healthcare Europe d.o.o. na svom sajtu ističe da ima preko 600 zaposlenih. Prema podacima iz finansijskog izveštaja kompanije za 2018. godinu, u decembru 2018. godine „HealthCare Europe”  je imala 593 radnika, a godinu je završilo sa gubitkom od oko 90 miliona dinara.

Inspekcija rada u HealthCare Europe”

„U Savezu samostalnih sindikata su mi rekli da imam dve opcije: da potpišem aneks i da idem smetlište i da se odatle borim za svoja prava ili da ne potpišem i da ću u tom slučaju dobiti otkaz“, kaže Dragana.

Ona je odlučila da ne potpiše aneks i da tuži poslodavca.

„Ako mene mogu tek tako da premeste na niže mesto, šta će biti tek sa radnikom koji nije ni član sindikata niti sindikalni poverenik“, kaže ona.

Dragana se obratila inspekciji rada sa zahtevom da do okončanja pravosnažne presude odlože njen otkaz, to jest da se privremeno vrati na posao. Naime, prema Zakonu o radu, ako inspektor rada nađe da je rešenjem poslodavca o otkazu ugovora o radu „očigledno povređeno pravo zaposlenog“, a zaposleni je pokrenuo radni spor, na zahtev zaposlenog odložiće svojim rešenjem izvršenje tog rešenja – do donošenja pravnosnažne odluke suda. To znači da inspektor može da vrati zaposlenog na rad do okončanja spora ukoliko utvrdi da je pravo zaposlenog povređeno.

U Draganinom slučaju, inspektor rada do kraja rada na ovom članku, nije doneo rešenje po njenom zahtevu.

„Poslodavac HealthCare Europe doo Ruma, shodno Zakonu o inspekcijskom nadzoru, ima pravo da u pisanom obliku stavi primedbe na zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru, u roku od pet radnih dana od prijema ovog zapisnika, dakle do 19.11.2019. godine“, navodi se u odgovoru inspekcije rada portalu Radnik.rs.

Iz kompanije „HealthCare Europe” do kraja rada na ovom članku nisu odgovorili na pitanja Radnik.rs o ovom slučaju.

 

Ovaj članak napisan je u okviru projekta “Izveštavanje o kršenjima radnih prava u saradnji sa radnicima” koji se realizije uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme. Stavovi izneti u ovom tekstu ne odražavaju stavove Međunarodnog centra Olof Palme. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta. Prenošenje teksta je dozvoljeno uz navođenje izvora Radnik.rs.

1 Comment

  1. Razocarana

    Sto se tice kompanije memorijska pena, nista ne vidi. Od 17 2 2020 sam radnik sivare. Veziri puta menjam firmu u firmi, a 30 4 2021 mi ističe ugovor, tromesečni i cekaam potpisivanje Ptkaza. Malo li je da kazem, da se obično obavesti radnik o otkazu, naj manje 10 da

    Reply

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial