Pravosnažna presuda protiv “JKP Grocka”, ali radnik ne može da naplati dug

Bivši radnik “Javnog komunalnog preduzeća (JKP) Grocka” Andrija Petrović ne može da naplati svoja potraživanja od ovog preduzeća koje je od 2016. godine u stečaju iako je pre više od tri godine dobio pravosnažnu presudu da je otkaz koji je dobio u ovom preduzeću nezakonit i da je preduzeće dužno da mu nadoknadi troškove postupka.

Beogradska opština Grocka, koja je osnivač ovog preduzeća, u međuvremenu je na istoj adresi osnovala preduzeće „Gročanski komunalac“ koje je takođe otišlo u stečaj, a ima i 20% udela u vlasnišvu firme „Eko Grocka“ slične delatnosti koja se nalazi na istoj adresi kao i preduzeća u stečaju.

Neisplaćeni dugovi         

“Radio sam u JKP Grocka, moje radno mesto je bilo vozač specijalnog vozila za iznošenje smeća. Deset godina sam radio taj posao”, rekao je za Radnik.rs Andrija Petrović.

On kaže da je u tom preduzeću dobio otkaz 2013. godine u vreme kada su „plate radnicima kasnile i po šest meseci“ i kada su radnici van sindikata odlučili da se organizuju.

„Celom radnom kolektivu od oko 250 radnika su tada kasnile plate. Štrajkovi su bili od 2012. do mog otkaza. Zahtevi su bili da nam se isplate zarade, poveže staž, overe zdravstvene knjižice“, navodi on.

Andrija navodi da je dobio otkaz jer se suprostavio upravi i, kako navodi, „tražio da se ispune svi zahtevi“.

On je nakon otkaza odlučio da tuži „JKP Grocka“.

Radnik.rs došao je u posed pravosnažne presude Drugog osnovnog suda u Beogradu od 17.10.2016. u kojoj se navodi da je Andriji otkazan ugovor o radu zbog „povrede radne obaveze u smislu neprimerenog ponašanja prema drugim zaposlenima i trećim licima“, „neopravdanog odbijanja vršenja poslova“, „neovlašćenog davanja informacija trećim licima“ i „neizvršavanja radne obaveze u skladu sa propisima o štrajku“. Sud je utvrdio da je ovaj otkaz nezakonit.

Iako je Andrija pre više od tri godine, u oktobru 2016. godine, dobio ovu pravosnažnu presudu prema kojoj se poništava njegov otkaz i nalaže „JKP Grocka“ da Andriju vrati na rad, presuda nikada izvršena jer je to preduzeće upravo 2016. otišla u stečaj. Samo troškovi postupka, koje je preduzeće dužno da mu isplati, iznose 98.250 dinara.

„Advokat mi je rekao da dok traje stečajni postupak ne može ništa da se radi. Prema proceni advokata, ukupno mi preduzeće duguje oko milion i 800 bez kamate, a sa zateznom kamatom mi duguju oko tri miliona dinara”, tvrdi on.

Andrija kaže da ga ne zanima to što je preduzeće koje mu duguje novac otišlo u stečaj.

„Iza preduzeća stoji opština Grocka kao osnivač, pa neka isplate dugovanja radnicima”, kaže on.

Opština Grocka: Nije naša odgovornost

Iz opštine Grocka su potvrdili da je opština osnivač JKP „Grocka“, ali da nema obaveze kada je reč o potraživanju radnika.

„U vezi sa navedenim, gradska opština Grocka, ne može biti odgovorna za prestanak radnog odnosa, kao što ne može biti ni odgovorna za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica prestanka radnog odnosa, a posebno imajući u vidu činjenicu da prema Zakonu o javnim preduzećima, preduzeće za sve svoje obaveze odgovara celokupnom svojom imovinom“.

Đorđe Vrcelj, poverenik stečajnog upravnika za JKP “Grocku” Agencije za licenciranje stečajnih upravnika rekao je u telefonskom razgovoru za Radnik.rs da Andrija Petrović ne može da naplati svoja potraživanja na osnovu presude jer je JKP „Grocka“ u stečaju, a da stečajna masa skoro da ne postoji jer je imovina preduzeća koja je ušla u stečajnu masu zanemarljive vrednosti.

Stečajna masa je celokupna imovina pravnog lica na dan otvaranja stečajnog postupka koja služi za namirenje potraživanja, između ostalih, radnika kojima je pravno lice koje je u stečaju ostalo dužno zarade i doprinose, dugove drugim pravnim licima itd.

Tri preduzeća slične delatnosti na istoj adresi

„Firma JKP Grocka je otišla u stečaj. Umesto nje, osnovana je neka firma druga pod imenom Gročanski komunalac. A sada postoji firma Eko Grocka, još jedna firma“, kaže Andrija.

Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), „JKP Grocka“ u stečaju u vlasništvu je „Grada Beograda – Gradske opštine Grocka“ i postoji od 1970. godine. „JKP Grocka“ imala je 2016. godine, kada je doneto Rešenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka, neto gubitak od skoro 170 miliona dinara, kako se može videti u finansijskom izveštaju za tu godinu.

Na adresi Petra Drapšina 21 u Grockoj, gde se nalazi „JKP Grocka“, osnovano je 2014. godine novo javno komunalno preduzeće „Gročanski komunalac“, takođe u vlasništvu „Grada Beograda – Gradske opštine Grocka“. I ovo preduzeće je u stečaju od 2018. godine, a za tu godinu nije objavljen finansijski izveštaj. Ova dva preduzeća nisu osnovana pod istom šifrom delatnosti, „JKP Grocka“ je registrovan za „usluge ostalog čišćenja“, a „Gročanski komunalac“ za „usluge uređenja i održavanja okoline“.

Na istoj adresi kao ova dva preduzeća, ali pod šifrom delatnosti „skupljanje otpada koji nije opasan“, na osnovu ugovora o javno-privatnom partnerstvu je 2015. godine osnovana  firma „Eko Grocka“ doo, u vlasništvu „Grada Beograda – Gradske opštine Grocka“ (20% udela) i firme „Magip“ doo (80% udela) koja je vlasništvu italijanske kompanije Magip S.R.L.

Sudeći po izveštajima medija ovo nije usamljen slučaj da opštine, nakon što jedno preduzeće dospe u finansijske probleme, osniva drugo, a radnici ne mogu da naplate svoja potraživanja. Mediji su 2018. godine pisali da je opština Batočina pored postojećeg javnog preduzeća „7. juli“, koje je trenutno u prinudnoj likvidaciji,  osnovala novo javno preduzeće „Lepenicu“, a da radnici „7. jula“ nisu mogli da naplate zaostale plate.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial