Kašnjenje zarada u kragujevačkom Kliničkom centru, raniji prekršajni postupak protiv ustanove obustavljen

Nemedicinskim radnicima koji su angažovani na određeno vreme u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac kasne zarade jer se one finansiraju iz sredstava ustanove, a ustanova je opterećena ranijim dugovima, navode za Radnik.rs iz ovog kliničkog centra.

O problemu kašnjenja zarada u ovoj ustanovi Radnik.rs je pisao i 2018. godine. Iz inspekcije rada su tada su podneli zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog neisplaćivanja zarada i neizdavanja obračuna zarada protiv Kliničkog centra Kragujevac. Prema navodima iz Kliničkog centra, ovaj prekršajni postupak je obustavljen.

Pitanje sindikata za ministra zdravlja

Savez samostalnih sindikata Kragujevca objavio je 10. februara otvoreno pismo za ministra zdravlja Zlatibora Lončara. U otvorenom pismu navodi se više pitanja na koja sindikat traži odgovor, a koja su rezultat, kako navode, žalbi građana.

Jedno od pitanja bilo je – „Zašto Klinički centar u Kragujevcu pomoćnim radnicima angažovanim na određeno vreme nije isplatio i onako nisku decembarsku platu“?

Jugoslav Ristić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, kaže da su se zbog ovog problema radnice ove ustanove obraćale sindikatu.

„To su uglavnom čistačice, servirke, radnici na higijeni. Mi smo taj problem odmah prijavili inspekciji rada“, kaže Ristić i kaže da je, prema njegovim informacijama, inspekcija sprovela nadzor, ali da još nema obaveštenje o ishodu nadzora.

Ristić kaže da se među njima nalaze i radnici kojima ističe dve godine rada po ugovoru na određeno vreme i da se boje da im ugovor neće biti produžen, odnosno, u skladu sa Zakonom o radu, da neće dobiti preobražaj na ugovor na neodređeno vreme.

„Poseban je problem što su neke od tih radnica radile u crvenoj (COVID-19) zoni“, kaže Ristić.

Radnik.rs do kraja rada na ovoj priči nije dobio odgovor Ministarstva zdravlja da li je to ministarstvo upoznato sa problemom kašnjenja zarada u ovoj ustanovi.

Dvadeset pomoćnih radnica ove ustanove okupilo se pred ulazom u Klinički centar Kragujevac 23. februara jer im ugovor ističe, a nakon sastanka sa direktorom im je rečeno da im ugovori neće biti produženi u naredna dva meseca, izvestio je TV N1.

Dugovi i blokada računa Kliničkog centra

Radnik.rs uputio je pitanja Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac u vezi sa tvrdnjom sindikata da ova ustanova kasni sa isplatom zarada.

Iz Kliničkog centra potvrđuju da problemi postoje za one radnike čija se zarada obezbeđuje iz sredstava ustanove, a ne iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

„Teškoće oko otplate dugova iz ranijeg perioda kao i trenutne blokade računa Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac otežalo je prikupljanje finansijskih sredstava za isplatu zarada pomenutim zaposlenima“, piše u odgovoru.

U odgovoru se takođe ističe da su neizmirene obaveze iz ranijeg perioda nastale na osnovu ugovora sa dobavljačima.

„Dobavljači mesecima i godinama unazad sprovode izvršenja na računu ustanove čima blokiraju račun i oduzimaju sredstva namenjena za plate zaposlenih“, navodi se u daljem odgovoru.

Prema podacima Narodne banke Srbije, dva računa kragujevačkog Kliničkog centra nalaze se u blokadi od 24. februara. Računi su od decembra 2018. u povremenoj blokadi, ukupno 85 dana, a ukupan iznos blokade od tada je 4.896.286 dinara. Ostalih osam računa Kliničkog centra nisu podložni blokadi.

Iz Kliničkog centra su naveli i da je epidemiološka situacija otežala priliv sredstava.

Kada je reč o radnicima kojima ističu ugovori na određeno vreme, iz ove ustanove kažu da „ceneći doprinos nemedicinskih radnika u COVID pandemiji.. UKC Kragujevac čini maksimalne napore da najboljim radnicima omogući prijem u radni odnos kod drugih poslodavaca koji su vezani za UKC Kragujevac“.

Prema navodima ustanove, tu se konkretno misli na usluge čišćenja koju ova ustanova obezbeđuje preko javnih nabavki.

Stari problem

O problemu kašnjenja zarada u ovoj ustanovi Radnik.rs je pisao 2018. godine. Tvrdnja zaposlenih je tada bila da pomoćnim radnicima, čistačicama i servirkama plata koja iznosi oko 24.000 dinara mesečno kasni šest meseci.

Iz Kliničkog centra su tada naveli da je jedan od uzroka kašnjenja isplate zarada višak od 46 radnika koji su primljeni na neodređeno vreme u prethodnom periodu. Takođe, naveli su da ustanova ima dug prema RFZO u iznosu od 45 miliona, kao i dug za lekove.

Uzroci neredovnog isplaćivanja zarada, kako je pisalo tada u odgovoru, mogu se pronaći u lošem upravljanju Kliničkim centrom prethodnog rukovodstva.

Portal Radnik se tada obratio inspekciji rada tražeći informacije o tome da li je inspekcija sprovodila nadzor u Kliničkom centru Kragujevac zbog neisplaćenih zarada.

Iz inspekcije su naveli tada da su naložili Kliničkom centru da dostavi obračune zarada radnicima i da su podneli zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog neisplaćivanja zarada i neizdavanja obračuna zarada protiv Kliničkog centra Kragujevac.

Budući da se problem kašnjenja zarada nastavio i 2021. godine, Radnik.rs pitao je Klinički centar kako je završen prekršajni postupak iz 2018. koji je inicirala inspekcija rada.

„Obaveštavamo Vas da je Prekršajni sud u Kragujevcu doneo Rešenje kojim se obustavlja pomenuti prekršajni postupak“, piše u odgovoru Kliničkog centra.

Radnik.rs tražiće od suda spomenuto Rešenje.

Ovaj članak napisan je u okviru projekta “Izveštavanje o kršenjima radnih prava u pisanom i video formatu” koji se realizije uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme. Stavovi izneti u ovom tekstu ne odražavaju stavove Međunarodnog centra Olof Palme. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta. Prenošenje teksta je dozvoljeno uz navođenje izvora Radnik.rs.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial