Postupak protiv kragujevačkog Kliničkog centra zbog kašnjenja zarade obustavljen jer je zastareo

Prekršajni postupak koji je na osnovu zahteva inspekcije rada vođen protiv Kliničkog centra Kragujevac zbog kašnjenja sa isplatom zarada i nedostavljanja obračuna zarada obustavljen je u julu 2020. zbog zastarelosti.

Radnik.rs pisao je u dva navrata o problemu kašnjenja isplata zarada nemedicinskim radnicima u ovoj ustanovi u kojoj tvrde da plate kasne jer se finansiraju iz sredstava ustanove, a ustanova je opterećena ranijim dugovima.

Zastareo prekršajni postupak

Portal Radnik.rs uputio je zahtev Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac da dostavi broj rešenja suda kojim je, kako su iz ove ustanove ranije saopštili, obustavljen postupak protiv Kliničkog centra.

Ovaj postupak pokrenut je 2018. godine zbog kašnjenja zarada nemedicinskim radnicima i zbog toga što radnicima nisu dostavljeni obračuni zarade na osnovu kojih radnici mogu da naplate zarade.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac dostavili su za Radnik.rs Rešenje Prekršajnog suda u Kragujevcu kojim se, kako se navodi u dokumentu, obustavlja prekršajni postupak protiv ove ustanove u julu 2020. zbog zastarelosti.

Prekršajni postupak pokrenut je na zahtev inspekcije rada.

U Rešenju suda se navodi da je prekršajni postupak pokrenut jer Klinički centar nije isplatio zarade za period februar-maj 2018. do vršenja inspekcijskog nadzora u julu 2020. Takođe, kako se navodi, ova ustanova nije radnicima za ovaj period dostavila obračune zarada u kojima bi bilo navedeno obaveštenje da zarada nije isplaćena i razloge zbog kojih nije isplaćena.

Obračuni zarade su, inače, izvršne isprave koje radnicima omogućavaju da preko izvršitelja naplate zarade.

Predviđena kazna za ove prekršaje, prema Zakonu o radu, je za poslodavca od 800.000 do 2.000.000 dinara, a novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara predviđena je za odgovorno lice u pravnom licu, odnosno direktora.

Ipak, kako se navodi u Rešenju suda, prekršajni postupak se ne može voditi ako protekne jedna godina od dana kada je prekršaj učinjen.

Klinički centar je imao obavezu da zarade isplati do 30. juna 2018 i od 1. jula te godine počinje da teče zastarelost, koja je nastupila naredne godine.

Ali problem nije zastareo

O problemu kašnjenja zarada u ovoj ustanovi Radnik.rs je pisao 2018. godine, kada je i sproveden inspekcijski nadzor.

Tvrdnja zaposlenih je tada bila da pomoćnim radnicima, čistačicama i servirkama plata kasni šest meseci, a plata iznosi, kako su tvrdili, svega oko 24.000 dinara mesečno.

Iz Kliničkog centra su tada naveli da je jedan od uzroka kašnjenja isplate zarada višak od 46 radnika koji su primljeni na neodređeno vreme u prethodnom periodu. Takođe, naveli su da ustanova ima dug prema Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje u iznosu od 45 miliona, kao i dug za lekove.

Uzroci neredovnog isplaćivanja zarada, kako je pisalo tada u odgovoru, mogu se pronaći u lošem upravljanju Kliničkim centrom prethodnog rukovodstva.

Međutim, problem sa kašnjenjem zarada nemedicinskim radnicima, kako je iz ove ustanove potvrđeno za Radnik.rs, postoji i ove godine jer se njihova zarada obezbeđuje iz sredstava ustanove, a ne iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

„Teškoće oko otplate dugova iz ranijeg perioda kao i trenutne blokade računa Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac otežalo je prikupljanje finansijskih sredstava za isplatu zarada pomenutim zaposlenima“, pisalo je u odgovoru.

Račun ove ustanove bio je u blokadi ove godine 8 dana, do 2. marta. Od 2018. godine bio je ukupno u blokadi 89 dana.

Prema poslednjem izveštaju Inspektorata za rad za 2019, te godine inspekcija je podnela 1.869 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka (na osnovu Zakona o radu) i na osnovu tih zahteva izrečena je prekršajna kazna, a 270 pokrenutih prekršajnih postupaka je zastarelo. Prosečan iznos izrečene kazne te godine je bio 103.602 dinara.

Ovaj članak napisan je u okviru projekta “Izveštavanje o kršenjima radnih prava u pisanom i video formatu” koji se realizije uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme. Stavovi izneti u ovom tekstu ne odražavaju stavove Međunarodnog centra Olof Palme. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta. Prenošenje teksta je dozvoljeno uz navođenje izvora Radnik.rs.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial