Ministarstvo pravde odbilo žalbu otpuštenog predsednika sindikata u KPZ Beograd

Ministarstvo pravde odbilo je rešenjem žalbu Stefana Savića, nekadašnjeg komandira u Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu i predsednika sindikata “Nezavisnost” u toj ustanovi, koji je dobio otkaz jer je navodno opsovao i uvredio nadređenog.

Savić za Radnik.rs kaže da će nakon ovog rešenja pokrenuti spor pred Upravnim sudom zbog otkaza jer, kako tvrdi, nije opsovao nadređenog. U rešenju Ministarstva pravde se navodi da je “nesporno” da je Savić iskazao nedolično i uvredljivo ponašanje, a dokaz za to je iskaz nadređenog kog je Savić navodno uvredio.

Tvrdnja protiv tvrdnje

Ministarstvo pravde donelo je u februaru 2021. godine rešenje kojim se odbija kao neosnovana žalba državnog službenika Stefana Savića na otkaz koji je dobio u Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu.

Savić je, kako je Radnik.rs ranije pisao, u oktobru 2019. godine u kancelariji imao razgovor sa načelnikom službe za obezbeđenje. Nakon tog razgovora dobio je rešenje o suspenziji (udaljenju sa rada), a kasnije i otkaz.

U rešenju o suspenziji (udaljenju sa rada) koje je doneto tog dana navedeno je da je „protiv njega pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede radnih obaveza i dužnosti koja se ogleda u nedoličnom, nasilničkom i uvredljivom ponašanju prema rukovodiocu“. Takođe, u rešenju se tvrdi da se Savić obratio nadređenom drskim i bezobraznim tonom, kao i da je Savić na kraju razgovora opsovao nadređenog.

Te tvrdnje ponovljene su i u rešenju o žalbi koje je donelo Ministarstvo.

“U prvostepenom postupku izvedeni su svi relevantni dokazi i iz tako utvrđenog činjeničnog stanja na nesumnjiv način je utvrđeno da je odgovorni zaposleni izvršio težu povredu radnih obaveza i dužnosti koja mu se stavlja na teret”, navodi se u rešenju i, između ostalog, navodi da “Savić nije adekvatan izvršilac za državnu službu u kojoj je primljen i koju je do ovog prestupa obavljao”.

Sa druge strane, Savićeva odbrana je istakla da nema dokaza da je Savić uvredio naredređenog, već da se čitav slučaj bazira isključivo na tvrdnji nadređenog da se to dogodilo jer nije bilo drugih svedoka.

Savić tvrdi da se nadređenom obratio radi razgovora o radnom vremenu jer je radio duže od osam časova dnevno iako mu to zdravstveni razlozi ne dozvoljavaju.

U rešenju Ministarstva pravde spominje se i video snimak sa nadzorne kamere na kom se vidi sa Savić ulazi i izlazi iz kancelarije i da je vreme boravka u kancelariji sa nadređenim kada se, prema navodima, desio sporni verbalni sukob koji je trajao nepuni minut, ali nema tonskog zapisa koji bi potvrdio sadržaj razgovora.

Ovo rešenje Ministarstva konačno je u upravnom postupku i protiv njega se može pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom u roku od 30 dana od datuma prijema. Budući da je Savić državni službenik, ne primenjuje se Zakon o radu, već Zakon o državnim službenicima i vodi se, umesto radnog, upravni spor.

Otpuštanje predsednika sindikata

“Nisam očekivao ovakav odgovor Ministarstva. Suštinski njemu (nadređenom) se veruje, meni se ne veruje i to je to”, kaže Stefan Savić.

Savić kaže da će podneti tužbu Upravnom sudu.

“Kako to može da se otpusti neko bez dokaza? I zašto najgora kazna, nikada nisam imao disciplinsku, nisam imao nekih problema na poslu ni sa osuđenim licima ni sa kolegama”, kaže on.

Savić tvrdi da je ceo slučaj povezan sa delovanjem sindikata “Nezavisnost“ na čijem je čelu. Savić je ranije za Radnik.rs rekao da su radnici u aprilu 2019. godine zbog nezadovoljstva uslovima rada u zatvoru u Padinskoj Skeli osnovali sindikat “Nezavisnost”.

On kaže da je ovaj sindikat osnovan zbog problema radnika koji su se odnosili na nepostojanje prostorija za odmor, prekovremenih sati, plaćanja prevoza I određivanja platnih razreda radnicima. Sindikat je, prema njegovim rečima, imao oko 40 članova.

Iz Ministarstva pravde u ranijem odgovoru za Radnik.rs je navedeno da Savić nije otpušten zbog članstva u sindikatu, niti da je to imalo uticaja na odluku o suspenziji i otkazu. U odgovoru iz Ministarstva pravde su takođe naveli da Savić tokom 2019. godine nije pokazao zadovoljavajući nivo radne efikasnosti niti zainteresovanost za unapređenje svog rada.

Savić je otpušten u avgustu 2020. godine.

Ovaj članak napisan je u okviru projekta “Izveštavanje o kršenjima radnih prava u pisanom i video formatu” koji se realizije uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme. Stavovi izneti u ovom tekstu ne odražavaju stavove Međunarodnog centra Olof Palme. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta. Prenošenje teksta je dozvoljeno uz navođenje izvora Radnik.rs.

 

 

1 Comment

  1. Savetnik

    Čak i da ga je opsovao, čak i da nije predsednik sindikata kojeg nemaju prava da otpuste, preterana kazna je direktan otkaz. Još jedan dokaz da radnik nema apsolutno nikakva prava.

    Reply

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial