Radnik GSP-a i jeste i nije sposoban da bude vozač tramvaja

Lekari privatnog Doma zdravlja Vizim, koji ocenjuju radnu sposobnost radnika Gradskog saobraćajnog preduzeća u Beogradu, doneli su u toku dva dana četiri različita izveštaja o tome da li radnik GSP-a Nikola Antić može da obavlja posao vozača tramvaja. Iz Doma zdravlja Vizim na kraju nisu mogli da donesu odluku o njegovoj radnoj sposobnosti, pa su Antića uputili na Institut za medicinu rada Srbije Dr Dragomir Karajović radi davanja „ekspertiznog mišljenja“. Na pitanje ko bi trebalo da plati to „ekspertizno mišljenje“, iz Vizima kažu da ne znaju.

druga-fotka

Dom zdravlja Vizim

Četiri ocene radne sposobnosti

Nikola Antić je donedavno radio kao automehaničar u GSP-u i, kako navodi, povremeno su ga iz GSP-a slali na lekarske preglede kako bi se utvrdilo da li je spreman da se vrati na staro radno mesto vozača tramvaja.

Kako je Antić objavio na portalu Saveza Ozbiljnih Sindikalaca SOS-GSP, u maju 2016. otišao je u Vizim na lekarski pregled i dobio ocenu da „nije sposoban za rad na radnom mestu vozača tramvaja i rad sa mašinama“. U izveštaju, međutim, piše da je „sposoban za poslove automehaničara“.

Antić kaže da se povodom ovog izveštaja obratio socijalnoj radnici u preduzeću GSP.

„Ona je rekla da ja ne mogu da dobijem ocenu radne sposobnosti za automehaničara jer sam ja išao na lekarski pregled za vozača tramvaja”, navodi on.

Istog dana, kako piše u dokumentima, doneta je druga ocena Antićeve radne sposobnosti: „nije sposoban za rad na radnom mestu za vozača tramvaja. Sposoban je za automehaničara“. Pritom, u ovom izveštaju, kako primećuje Antić, više nije pisalo da je sposoban za rad sa mašinama.

ocene-slika

Nakon toga, Antić kaže da je pozvao zdravstvenu inspekciju jer, kako kaže, „problem sa ocenama Vizima je i to što mi nemamo tačan opis radnog mesta automehaničara, pa samim tim ne može se ni doneti tačna ocena moje radne sposobnosti kada se ne navodi tačno sa kojim mašinama radim”.

Antić navodi da je Akt o proceni rizika za radno mesto automehaničara na njegovu incijativu donet tek 26. septembra, četiri meseca kasnije.

U avgustu 2016. Vizim ponovo donosi dva izveštaja o radnoj sposobnosti Nikole Antića.

U prvom se navodi da je Nikola Antić „zdravstveno sposoban“ za rad na radnom mestu vozača tramvaja, ali je potrebno da radnik donese, kako piše u dokumentu, „kompletnu psihološku eksploraciju sa Instituta za medicinu rada. Ocena radne sposobnosti će biti izdata potom, sa traženim nalazom!!!“.

Istog dana Antić dobija i drugi izveštaj o radnoj sposobnosti u kome se navodi da ipak nije sposoban da obavlja posao vozača. „Zdravstveno nije sposoban za rad na radnom mestu vozača tramvaja“. U ovom dokumentu radnik se ponovo upućuje na Institut za medicinu rada „radi davanja ekspertiznog mišljenja“.

ocene-slika-2

„Ja sam pitao lekara – zašto bih išao u Institut kada ste vi medicina rada? Rekli su mi da je takva procedura”, kaže Antić.

Naš sagovornik kaže da je sa uputom otišao u Institut za medicinu rada i da ga je doktorka u institutu začuđeno gledala i pitala me zašto je uopšte poslat u tu instituciju.

„Onda sam dobio papir iz Instituta da ako moj poslodavac hoće dodatne analize, to ne može da se radi na teret zdravstvenog osiguranja, nego na teret poslodavca”, kaže Antić.

Budući da GSP, kako Antić tvrdi, ne namerava da plati dodatne analize, ostao je bez konačne ocene radne sposobnosti.

Institut: Ekspertizno mišljenje treba da plati Vizim

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za medicinu rada dr Milan Spasojević potvrdio je za sajt Radnik.rs da je Vizim posle obavljenog periodičnog pregleda uputio radnika na dodatnu dijagnostiku u Institut sa uputom i na teret RFZO.

„Moguće je da Dom zdravlja Vizim, kao privatni dom zdravlja, uputi radnika radi pregleda i mišljenja za one specijalnosti koje nema, a potrebne su mu radi ocene radne sposobnosti”, navodi on.

Ipak, u tom slučaju – „Ove preglede bi platio naručilac pregleda, u ovom slučaju, Dom zdravlja Vizim”, kaže Spasojević.

Na pitanje da li je uobičajeno da zdravstvene ustanove koje imaju sklopljene ugovore sa preduzećima o obavljanju zdravstvenih pregleda  traže mišljenje Instituta kako bi ocenili radnu sposobnost radnika, Spasojević odgovara – „Nije uobičajeno”.

cetvrta-fotka

Vizim: Ne znamo ko treba da plati ekspertizno mišljenje

Iz Doma zdravlja Vizim nisu odgovorili na naša pitanja poslata imejlom. Kontaktirali smo telefonom Mariju Dinić koja navodi da je „jedna od direktorki Vizima”. Pitali smo da li je upoznata sa tim da su radniku GSP-a lekari Vizima dali kontradiktorne ocene radne sposobnosti. Ona navodi da ne zna na koji slučaj mislimo jer Vizim pregleda „jako veliki broj radnika”. Takođe, ona kaže da su zdravstveni kartoni privatna stvar svakog pojedinca, te da ona ne želi da komentariše pojedine slučajeve. Ipak, na našu konstataciju da je radnik GSP-a, na koga se odnose pitanja, objavio ocene radne sposobnosti javno, pa tu nema mesta zaštiti privatnosti, ona je odgovorila: „To je njegovo pravo”.

Dinić takođe kaže da je „cilj svakog lekara da se zdravstveno stanje pacijenta unapredi”. S tim ciljem, kako kaže, Vizim upućuje „specifične slučajeve” u Institut za medicinu rada na dodatne ekspertizu. Pitali smo – u slučaju da Vizim uputi radnika na Institut radi davanja ekspertiznog mišljenja, ko to treba da plati?

Ne znam ko plaća”, kaže Dinić.

„Da li znate da iz Instituta tvrde da u tom slučaju ekspertizno mišljenje plaća Vizim?”, pitali smo.

„Ali ne tražimo mi za nas ekspertizu!”, odgovara Marija Dinić sugerišući da je ekpertiza naručena za radnika, a ne za potrebe Doma zdravlja.

Zanimljivost je da je do jula 2016. direktor Vizima bio Milan Dinić koji je sada predsednik Lekarske komore Srbije.

Vanredni pregledi radnika – gratis

Dom zdravlja Vizim obavlja redovne i vanredne preglede zaposlenih u GSP-u od decembra 2015. godine, nakon sprovedene javne nabavke, na kojoj je Vizim bio najbolji ponuđač. U Odluci o dodeli ugovora, koja je javno objavljena na sajtu GSP-a, vidi se je Vizim zaista dao najbolju ponudu – obavezao se da vanredne kontrolne preglede zaposlenih i pregled mesta sa povećanim rizikom obavi za nula dinara. Na ovaj način Vizim se obavezao da 650 zaposlenih, kako piše u Odluci, pregleda besplatno, pa je njihova ponuda bila gotovo dvostruko niža od drugih ponuđača koji su za ovu uslugu tražili naknadu najmanje oko tri miliona dinara.

nabavka-slika

 

Da li je inspekcija Ministarstva zdravlja sprovela nadzor povodom prijava Nikole Antića, nismo uspeli da saznamo jer iz ove institucije nisu odgovorili na naša pitanja. Na pitanja o ovom slučaju nije odgovorila ni menadžerka za odnose sa javnošću u GSP-u Jovana Paunović.

Nikola Antić je, inače, protiv GSP-a pokrenuo radni spor jer je, kako navodi, pre dve godine prebačen bez rešenja sa radnog mesta vozača tramvaja u GSP-u na mesto kontrolora u firmi Apex Solution Technology, koja upravlja Bus Plus sistemom u Beogradu.

 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial