Ministarstvo: Radnik može više godina da radi bez odmora i bolovanja

Aleksandar Ivić dobio je 2016. godine otkaz na Aerodromu „Nikola Tesla“ nakon što je, kako kaže, osam i po godina radio na Aerodromu preko omladinske zadruge bez prava na bolovanje i godišnji odmor.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da Aerodrom i Omladinska zadruga „Knez“, preko koje je Ivić radio, nisu prekršili zakon.

Osam i po godina na privremenim i povremenim poslovima

Aleksandar Ivić se, kako kaže, pre više od osam godina zaposlio na Aerodromu „Nikola Tesla“ preko omladinske zadruge.

„Počeo sam da radim kao transportni radnik, prenosio sam kofere na aerodromu. Nakon toga sam zamolio šefa da me stavi na spisak da idem na obuku za neki drugi posao na aerodromu. On je pristao i dopisao me hemijskom olovkom na spisak, kao trinaesto prase, ali sam uspeo da dobijem neko unapređenje“, kaže Ivić.

Kako navodi, poslednjih dve i po godine je radio kao agregatista, odnosno radio je na snabdevanju aviona strujom, vazdušnom startovanju motora i klimatizaciji.

Ivić kaže da je za njega rad na aerodromu postao neizdrživ jer u skladu sa ugovorom o privremenim i povremenim poslovima nije imao pravo na bolovanje i godišnji odmor, što su prava koja radnik ima samo ukoliko potpiše ugovor o radu sa poslodavcem.

„Na aerodromu smo radili 12 sati svaki drugi dan. Sećam se da sam 2012. godine imao “odmor” od sedam dana tako što sam sedam dana uzastopno radio 12 sati“.

Kako je Ivić ispričao i listu Danas, rešio je da putem mejla od rukovodstva traži da ga prime u stalni radni odnos.

„Pisao sam da je kriminalno da me drže osam i po godina bez odmora. Na te mejlove nisu reagovali, ali kada sam spomenuo da ću štrajkovati, dobio sam otkaz“.

Ivić kaže da je za otkaz saznao tako što mu je kolega javio da je izbrisan iz rasporeda i da mu je zabranjen ulaz na Aerodrom, gde su mu ostale lične stvari i zdravstvena knjižica. Tog dana je, kako kaže, otkaz dobio i njegov brat iako nije imao ništa sa žalbama koje je on upućivao rukovodstvu Aerodroma.

„Moj brat je dobio otkaz samo zato što je u srodstvu sa mnom“, kaže Ivić.

Ivić kaže da se obratio inspekciji rada povodom ovog slučaja i da mu je inspektor rada rekao da je posao koji je radio veoma odgovoran i da takav posao ne sme da radi radnik preko omladinske zadruge.

„Odgovorio sam mu da sve to znam, ali je strašno što se samo konstatuje kako je nešto nezakonito i tu smo stali. Ništa nije urađeno tim povodom”, navodi Ivić.

Fotografija: Ilustracija, Izvor: Pixabay

Aerodrom ne želi da se oglašava, omladinska zadruga ćuti

Predstavnici Aerodroma „Nikola Tesla“ nisu odgovorili na pitanja redakcije Radnik.rs u vezi sa ovim slučajem. Između ostalog, nismo dobili odgovor da li je uobičajeno da su radnici više godina angažovani na Aerodromu preko omladinske zadruge, te na taj način nemaju pravo na bolovanje i godišnji odmor.

„Imajući u vidu da se prijavama Aleksandra Ivića bave nadležni državni organi, AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd u ovom trenutku ne želi da se oglašava u medijima davanjem izjava, kako ne bi na bilo koji način uticao na tok procesa“, piše u odgovoru Aerodroma.

Iz omladinske zadruge „Knez“ nisu poslali nikakav odgovor.

Ugovori o privremenim i povremenim poslovima zbog zabrane zapošljavanja

Jedan od razloga što javna preduzeća angažuju radnike preko agencija i omladinskih zadruga je taj što je Zakonom o budžetskom sistemu ograničeno zapošljavanje novih radnika. Ovim zakonom je zabranjeno zapošljavanje do 31.12.2017 godine, sem „uz saglasnost tela Vlade, na predlog nadležnog ministarstva, odnosno drugog nadležnog organa, uz prethodno pribavljeno mišljenje Ministarstva”.

Sklapanjem ugovora o poslovnoj saradnji sa omladinskom zadrugom ili agencijom, preduzeće dobija nove radnike, ali formalno ne povećava broj zaposlenih jer ti radnici imaju ugovor sa zadrugom (ili agencijom), a ne sa preduzećem. Radnici angažovani na ovaj način nemaju pravo na bolovanje, godišnji odmor, otpremninu i druga prava koja uživaju radnici angažovani po ugovoru o radu.

Ministarstvo rada: Nema prekršaja, sve zavisi od potreba poslodavca

Da li radnik može biti angažovan više godina po ugovorima o obavljanju privremenih i povremenih poslova, bez prava na bolovanje i godišnji odmor, pitali smo Ministarstvo i ujedno inspekciju rada, koja je po Ivićevoj prijavi sprovela inspekcijski nadzor.

Dobili smo odgovor Ministarstva da radnik može da radi više godina po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, kao Aleksandar Ivić, što, kako kažu, „zavisi od potreba poslodavca koji ga angažuje”.

„Jedno lice može da radi kod istog poslodavca više meseci u toku jedne kalendarske godine, prelazeći sa jednog na drugi privremeni, odnosno povremeni posao, s tim da ni jedan od tih poslova ne traje duže od 120 radnih dana u toku kalendarske godine. Okolnost što ti poslovi imaju sličnosti sa opisom poslova radnog mesta iz opšteg akta poslodavca ne znači da se radi o identičnim poslovima. Lice radno angažovano po predmetnom osnovu se svojom slobodno izraženom voljom, bez prinude i zablude, saglasilo da obavlja pomenute poslove, van radnog odnosa“, navodi se u odgovoru.

Ivić je sa omladinskom zadrugom „Knez“ tri puta godišnje (na svakih 120 radnih dana) potpisivao novi ugovor. Prema tim ugovorima, obavljao je poslove transportnog radnika, pomoćnog transportnog radnika, pomoćnog radnika na opsluzi vazduhoplova i pretovara prtljaga, transportnog radnika na platformi, radnika na utovaru i istovaru tereta, manipulanta isporuke energije za vazduhoplov, pomoćnog vozača sredstava za napajanje vazduhoplova, rukovaoca opremom za startovanje vazduhoplova itd.

Ivić kaže da je on zapravo poslednjih 2,5 godine radio isti posao, a da su u ugovorima navedena samo različita imena za taj posao.

„Prvih pet godina sam radio kao transportni radnik, a to su sve imena za suštinski isti posao“, kaže on.

Fotografija: Ilustracija, Izvor: Pixabay

Ugovor sa Ivićem je sklapan na 120 dana zbog toga što u Zakonu o radu piše da „poslodavac može za obavljanje poslova koji su po svojoj prirodi takvi da ne traju duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini da zaključi ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova”.

Inspekcija rada u ovom slučaju očigledno nije ni posumnjala da je reč o izvrgavanju propisa. Ugovori o povremenim i privremenim poslovima se sklapaju sa radnicima koji rade sezonske poslove koji se završavaju posle 120 dana, a inspekcija bi trebalo da vodi računa o tome da poslodavci ne zloupotrebljavaju ove ugovore, odnosno da radnike ne zapošljavaju po ovom ugovoru umesto po ugovoru o radu. Posledice dugogodišnjeg angažovanja radnika po ovim ugovorima, po kojima nemaju pravo na godišnji odmor i bolovanje, mogu biti katastrofalne za samog radnika i preduzeće.

Fotografija: Ilustracija, Izvor: Pixabay

Ekipa sajta Radnik

19 Comments

 1. Aleksandar Ivic

  Pa em sto sam to doziveo, a em sto, kad sam se pre 3 godine onesvestio pored aviona zbog rada bez prava na odmor i bolovanje, rukovodstvo zvalo mog pokojnog oca da mu to saopste i podsmevali mu se na telefon.

  Reply
 2. ivan

  Ovo je zaista jeziva zemlja sa mnogo jezivom politikom koja svara armije jezivih ljudi…

  Reply
 3. bibo

  Dali imas pravo na bolovanje ako ides na operaciju a radis pod ugovprom na privremeno povremenom poslu

  Reply
  1. Sonja Gočanin (Post author)

   Poštovani, nažalost ne, taj ugovor ne predviđa pravo na godišnji odmor i bolovanje jer, po zakonu, po ovom ugovoru možete raditi samo 120 dana.
   Pozdrav

   Reply
 4. Aleksandar Piskulić

  Ja radim skoro tri godine u JKP Gornji Milanovac kao privremeni i povremeni radnik na poslovima iznošenja smeća i prema zakonu nemam prava na bolovanje ni odmor, a juče sam saznao da nemam prava da iskoristim slobodne dane koje sam zaradio tako što sam radio prekovremeno.Pre 15 meseci otkinuo sam prst na radnom mestu i nisam imao prava na bolovanje pa me je firma postavila privremeno na radno mesto portira, ali pod uslovom da nikoga ne tužim, ne otvaram bolovanje i ne uzmem povrednu listu. Juče je neki pijani šovek udario u kamion od pozadi dok sam ja stajao na papuči i pritom mi povredio noge, u firmi su mi rekli da u ponedeljak dođem na posao (ne mogu da stojim na levvoj nozi) i da ne otvaram bolovanje koje je već otvoreno jer ću dobiti otkaz i da ne tužim čoveka koji me je udario.
  Zanima me šta bi bilo da su kojim slučajem morali da mi amputiraju jednu ili obe noge? Da li bih i onda morao da dođem na posao bez nogu?

  Reply
  1. Sonja Gočanin (Post author)

   Poštovani,

   po zakonu, radnik prijavljuje povredu na radu poslodavcu, a on je dužan da to prijavi inspekciji rada. Međutim, poslodavci često nagovaraju radnike da ne prijave povredu i tako ne mogu da dobiju nikakvu odštetu. Nažalost, ako se ta povreda ne evidentira i ne prijavi, kao da se nije ni dogodila. Takođe, to što radite tri godine po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima je izvrgavanje zakona. Možete se konsultovati sa nekim advokatom u vezi sa podnošenjem tužbe, kada budete odlučili da napustite preduzeće. Za više informacija javite nam se na redakcija@radnik.rs. Pozdrav

   Reply
 5. lepivlade

  Da vas pitam kako 120 dana u godini kad evo ja radim u JKP G.Čistoća i dal drugi ili treći pp ugovor za redom..mislim da je treći
  Jel to ona šut s rogatim ili vrana vrani..

  Reply
  1. Sonja Gočanin (Post author)

   Poštovani,

   to je izvrgavanje zakona. Neki radnici su dobili sporove protiv poslodavaca zbog toga što su umesto ugovora o radu imali ugovor o povremenim i privremenim poslovima. U vezi sa tim se možete konsultovati sa advokatom.

   Za više informacija javite nam se na redakcija@radnik.rs.

   Pozdrav

   Reply
 6. xxx

  2012 sam poceo raditi na mestu sa kojeg je covek otisao u penziju,nekoliko godina sam radio na ugovore na odredjeno,od prosle godine 6 meseci radim na ugovor a 120 radnih dana na privremeno povremene poslove.interesuje me dal ja sam se prijavljujem na socijalno il to treba da uradi firma u kojoj radim.kada radim na ugovor prijavu uradi firma a na ppp nas teraju da idemo sami u socijalno sto ja nisam isao do sada i zdrastvena mi sada nije overena.

  Reply
 7. stefan

  Da li imam prava na zdravstvenu knjizicu ako radim na pp ugovoru? Ako nemam da li mogu kao nezaposljeno lice da je izvadim?

  Reply
 8. Bejzat

  Pa dali je to lepo ja rafim 12 godina preko pp ugovora i nemam prava na godisnjinodmor ili na bolovanje kada sam sada skoro dobio upalu pluca zato sto sam prao na busne cizme 10 dana i kada sam trebao na bolovanje oni su mi rekli da nemam lrava ja sam radio tako bolestan samo da nebi izgubio poso ali ovoga puta ako mi nedaju resenje za stalno tuzim firmu pa makar mi dalii otkaz necu vise da radim na pp ugovor

  Reply
 9. Vukasin pjevac

  Ja. sam danas. dobio privremeno povremenom ugovor .Taj. ugovor pislodavci vesto. koriste za malipunisanjem .Kredit nemozes da dobijes nemaš prava nikakva.Moje. pitanje je. zašto

  Reply
 10. ja

  P.P treba odmah ukinuti jer je to dobar ugovor za ikoriscavanje radnika.Zato ljudi beze i zemlje.Daju platu ispod minimalca nemas pravo na prevoz,trudnicko(a drzava hoce natalitet),bolovanje itd.SRAMOTA odo i ja iz ove zemlje(DEMBELIJE)ha ha kada platim prevoz i dorucak osta samo 15000din

  Reply
 11. Jovana

  Kome treba da prijavim ako firma ne daje radnicima ugovore o godisnjem odmoru? Odes 12dana i posle se celo leto raspadnes jer radis bez slobodnog dana do septembra, odradjujes godisnji. Unapred zahvalna

  Reply
  1. Sonja Gočanin (Post author)

   Poštovana,

   da li imate ugovor o radu ili neki drugi ugovor? Po zakonu radnik koji ima ugovor o radu može da radi najviše 48 sati nedeljno. Sve nepravilnosti u vezi sa prekovremenim radom prijavljujete inspekciji rada u Vašem mestu.

   Za više informacija javite nam se na redakcija@radnik.rs.

   Pozdrav

   Reply
   1. Jovana

    Imam ugovor o radu,prijavljena sam za stalno, jer sam u toj firmi 5 godina. Ali nikada nismo dobili ugovor o godisnjem odmoru, a cula sam da je to protiv zakona.

    Reply
 12. Ivana

  Jel zene nemaju pravo da porodiljsko i trudnicko koje su na pp ugovoru?

  Reply
 13. Sekula

  Zašto svesno učestvujete u kršenju zakona?

  Reply
 14. Pingback: Radna prava u medijima: nema vesti koje zaustavljaju proizvodnu traku

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial