Radnicima kasne plate, a „Stylos“ pobeđuje na tenderima

Novosadska kompanija „Stylos“ pobedila je na tenderu Vlade Republike Srbije i više tendera Pokrajinske Vlade Vojvodine bez obzira na činjenicu da je inspekcija rada više puta utvrdila da radnicima kasne plate, da se ne dostavljaju obračunski listići i da su inspektori protiv ove firme podneli preko deset zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Iz stručne službe Vlade Srbije su za Radnik.rs naveli da po zakonu nisu bili dužni da proveravaju da li je tačna izjava ponuđača „Stylos“ da poštuje prava radnika.

Inspekcija rada nemoćna

Portal Radnik.rs je zbog prijave radnika da firma „Stylos“ ne isplaćuje zarade uputio pitanja Ministarstvu za rad.

Iz Ministarstva su potvrdili da „od 2013. godine dolazi do finansijskih poteškoća kod ovog poslodavca koje se ogledaju i u kašnjenjima u isplatama zarada zaposlenima“.

Osim toga, iz Ministarstva navode da je ova firma „u konstantnim finansijskim problemima, sa računom koji je često u blokadi“, da su pokrenuti prekršajni postupci protiv ove firme jer nisu isplaćivali zarade u zakonskom roku i nisu dostavljali obračune zarada radnicima. Iz Ministarstva priznaju i da delovanje inspekcije u slučaju firme „Stylos“ i visoke zaprećene kazne od 800.000 do 2.000.000 dinara za ove prekršaje očigledno nisu uticale na to da „Stylos“ prestane da krši radna prava svojih zaposlenih.

„Stylos je jedan od poslodavaca gde je inspekcija rada u Novom Sadu utrošila značajne resurse i preduzela sve što je u njenoj moći, a preduzimaće i nadalje, ali nažalost nastale probleme može rešiti samo poslodavac ukoliko konsoliduje svoje poslovanje“, piše u odgovoru.

Iz kompanije „Stylos“ nisu odgovorili na pitanje našeg portala zbog čega radnicima kasne plate.

Kada inspektori podnose krivičnu prijavu protiv poslodavca?

Sudeći po odgovoru Ministarstva, inspektori nisu podigli krivičnu prijavu protiv odgovornih u firmi “Stylos” bez obzira na to što godinama kasne sa isplatom zarada.

Na primeru druge firme Fabrike šinskih vozila Goša koja takođe godinama nije ispunjavala svoje obaveze prema radnicima, može se videti da neisplaćivanje zarada nije dovoljno da inspektor podigne krivičnu prijavu. Naime, inspektori rada su podigli krivičnu prijavu protiv odgovornih u Goši tek kada je direktor Goše napustio zemlju.

Na pitanje portala Radnik.rs zbog čega je krivična prijava podneta tek tada, iz Ministarstva su odgovorili: „Inspektori rada su utvrdili da poslodavac ne samo što u dužem periodu nije izvršio isplate zarada zaposlenima, već je zakonski zastupnik poslodavca, koji je inače slovački državljanin, napustio zemlju, a zatim je izvršena i promena vlasnika kapitala, te je sav kapital prebačen na novu firmu sa sedištem na Kipru. To je inspektore rada dovelo do uverenja u opravdanost podnošenja krivične prijave“, piše u odgovoru.

Inače, prema Krivičnom zakoniku, poslodavac se kažnjava novčano ili zatvorom do dve godine ako se “svesno ne pridržava zakona ili drugih propisa, kolektivnih ugovora i drugih opštih akata o pravima po osnovu rada” i time uskrati ili ograniči prava radnika.

Pobednik na tenderima

Iako inspekcija rada poseduje informacije o tome da „Stylos“ neredovno isplaćuje zarade, „Stylos“ nesmetano pobeđuje na tenderima i snabdeva državne organe kancelarijskim materijalom.

„Stylos“ je pre pet meseci pobedio na tenderu vrednom oko sedam miliona dinara koji je raspisala Uprava za zajedničke poslove Pokrajinske Vlade za papir za štampanje i grafički repromaterijal. Ovo nije jedina nabavka koju je ova firma dobila od pokrajinski vlasti. Mediji su pisali o tenderu Pokrajinske Vlade kojim su od firme „Stylos“ kupljeni glasački listići, kako je navedeno, po dvostruko većoj ceni od listića koje je štampao Službeni glasnik.

Ova firma dobila je i tender Uprave za zajedničke poslove Vlade Srbije iz 2014. godine.

Iz službe Pokrajinske Vlade Vojvodine je odgovoreno da:

“Zakon o javnim nabavkama, kao obavezni uslov propisuje da ponuđač i njegov zakonski zastupnik nije osuđivan za neko od taksativno nabrojanih krivičnih dela. Prekršaji odnosno zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka nisu predviđeni kao uslovi za učešće u postupcima javnih nabavki”.

Na pitanje upućeno službi Vlade Srbije – na koji način se proverava da li je ponuđač, u ovom slučaju „Stylos“, zaista poštuje prava radnika, odgovorili su:

„Konkursnom dokumentacijom je bilo predviđeno da ponuđači potpišu izjavu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću da su poštovali obaveze koje proizilaze iz važećih propisa  o zaštiti na radu. Naručilac nije bio u obavezi da izjave date pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću proverava“.

Kao što je Radnik.rs već pisao, upravo na ovaj način firma koja krši prava radnika može da dobije tender. Ponuđači ne moraju da dokazuju da poštuju propise iz oblasti rada, niti su državni organi dužni da to proveravaju. Firme su, prema Zakonu o javnim nabavkama, samo dužne da dostave izjavu da su pri sastavljanju svojih ponuda poštovali obaveze koje proizlaze iz važećih propisa o zaštiti na radu, zapošljavanju i uslovima rada.

Podsećamo, Radnik.rs je pisao o tenderu Poreske uprave Beograd za usluge fizičko-tehničkog i protivpožarnog obezbeđenja objekata na kojem je „Inex plus“ pobedio bez obzira na to što je inspekcija rada u ovoj firmi zatekla veliki broj radnika koji rade „na crno“, a doneta je i pravosnažna presuda protiv „Inex plus“ zbog neprijavljenog radnika . Ovaj tender je na kraju delom poništen nakon žalbe drugog ponuđača da „Inex plus“ zbog pravosnažne sudske presude ne može da učestvuje na tenderima.

Miloš Vučković

4 Comments

 1. dzigac

  pa stilos amb grafika je najveci horor ikad,plata kasni 13 meseci

  ljudi tamo su ko roblje u amb grafici

  Reply
  1. apata

   Ni grejanje im ne radi

   Reply
 2. Pingback: Rad „na crno“ u Knjaževcu – Knjaževačke vesti

 3. VIA OCEL Dorćol

  Via Ocel sa Dorćola redovno dobija sve tendere, a konkurišu samo najskuplje (EPS, Kostolac, TENT, Bg elektrane…), čak i strane (ovaj sad za Kinu od 50 mil.evra) – a ni plate, ni prevoza za april, maj i jun nismo ni videli (sada je jul 2018.)!!!!!!!!!!!!!

  Reply

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial