Demonstratori na fakultetima preko omladinske zadruge

Mašinski i Elektrotehnički fakultet u Beogradu, umesto putem konkursa, angažuju preko omladinske zadruge studente kao demonstratore u nastavi.

Dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović navodi da se zna koji će studenti biti angažovani, a da je omladinska zadruga samo model da se isplati naknada.

Iznajmljeni demonstratori

Mašinski i Elektrotehnički fakultet drugu godinu za redom raspisuju tender za studentske i omladinske zadruge kako bi angažovali radnike na administrativno-tehničkim, fizičkim poslovima i poslovima demonstratora.

S obzirom na to da se na ovaj način angažuju omladinci i studenti mlađi od 30 godina (jer samo oni mogu biti članovi ovih zadruga), ovaj tender je diskriminativan jer isključuje radnike starije od 30 godina. Na sličan način Klinički centar u Beogradu je angažovao članove omladinskih zadruga, o čemu je Radnik.rs pisao.

Međutim, još spornije je to što fakultet na ovaj način angažuje svoje studente kao demonstratore u nastavi bez konkursa iako, kako potvrđuju iz Mašinskog fakulteta, ne može svako da radi kao demonstrator, već „studenti master studija predmetnog fakulteta i oni pomažu prilikom održavanja laboratorijskih vežbi na osnovnim studijama i prilikom obavljanja naučno – istraživačkog rada predmetnog fakulteta“.

Jedan od uslova na tenderu Mašinskog fakulteta je da omladinska zadruga ima 30 članova koji su studenti Mašinskog fakulteta, dok se na tenderu Elektrotehničkog  fakulteta traži da zadruga ima 40 članova studenata Elektrotehničkog fakulteta koji nisu brucoši.

Nejasno je zašto bi fakultet birao svoje studente za nastavu preko omladinske zadruge. Na pitanje da li zapravo fakultet bira studente koje želi da angažuje i upućuje ih u omladinsku zadrugu da se učlane, dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović navodi da fakultet ima nekoliko katedri koje imaju proširenu saradnju sa privredom i da oni „tu decu angažuju“, a da je omladinska zadruga „model plaćanja“.

„Na primer, vas trojica ste radili, bili ste uspešni i onda samo da ovo realizuju. Naravno da se zna ko. Pa neće sada izabrati nekog iz zadruge i poslati geologa ili pravnika, recimo da rešava mašinske stvari“, kaže on.

Dekan Mitrović takođe kaže da se angažuju „deca koja su u vidokrugu“.

I drugi fakulteti angažuju demonstratore preko zadruge, navodi Zoran Radulović, predsednik Omladinske zadruge studenata Univerziteta u Beogradu, koja sarađuje sa Mašinskim fakultetom.

„Ja znam da na Medicinskom fakultetu ima mnogo demonstratora, a na Ekonomiji malo manje“, kaže on.

Iz Elektrotehničkog fakulteta nisu odgovorili na pitanja Radnik.rs u vezi sa tenderom koji su raspisali, a preko koga angažuju, između ostalih, i demonstratore.

Omladinska zadruga – pravna forma za isplatu naknade

Za stručnu saradnicu Sindikata obrazovanja Srbije Borku Višnjić nije problematično to što predstavnici fakulteta koriste omladinske zadruge da bi angažovali studente koje su sami odabrali. Zadruge su tu samo forma, a ne ono što bi trebalo da budu – organizacije koje pomažu mladima da dođu do dodatnih izvora prihoda.

„Morate imati neku formu preko koje ćete ljudima isplatiti jednu vrstu materijalne nadoknade za njihov rad. Procedura je sledeća: ja sam odličan student, diplomirala sam i sa fakultetom sarađujem u tome i tome, ali se mora naći forma kako će se meni isplatiti nadoknada. I onda ja nađem omladinsku zadrugu preko koje ću ići. Naravno da kažu, učlani se u omladinsku zadrugu da bi ti isplatili što si radila mesec, dva ili tri“, navodi ona.

Radna mesta kojih nema u sistematizaciji             

Razlog zbog koga se studenti angažuju preko omladinske zadruge je što određena radna mesta nisu sistematizovana, pa fakultet ne može da raspisuje konkurs, objašnjavaju iz Mašinskog fakulteta. Kako se navodi u odgovoru Mašinskog fakulteta, posao studenta-demonstratora „nije propisano kao radno mesto i zbog toga se za obavljanje poslova studenta – demostratora angažuju studenti preko omladinske, odnosno studentske zadruge“.

Slično je i za druga radna mesta, kako objašnjava dekan Mašinskog fakulteta.

„Evo recimo nama kuvar kao hleb treba. Evo više godina to tražimo, ja sam to nasledio, a ne dobijamo od Vlade Republike Srbije odobrenje da primimo kuvara. Imamo sopstveni restoran, to ne može bilo ko da radi. Dolaze nam kontrole, to mora kvalifikovana osoba da radi.I recimo ta osoba radi preko privremenih i povremenih poslova. Postoje još neke osetljive stvari gde angažujemo na isti način ljude“, kaže on.

Iz omladinske zadruge „Knez“ koja sarađuje sa Mašinskim fakultetom navode da državne institucije imaju dve opcije kada žele da angažuju ljude, a nemaju dozvolu da ih zaposle.

„Mora da ima do 30 godina ako se angažuje preko zadruge, stariji idu preko agencije za zapošljavanje. To su jedine dve mogućnosti da državna institucija angažuje čoveka koji im treba“, navode iz ove zadruge.

 „Prostor za zloupotrebe“

Angažovanje demonstratora preko omladinskih zadruga može otvoriti prostor za razne zloupotrebe, kaže predsednik granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost Tomislav Živanović.

„Moguće je da na ovaj način uprava fakulteta razvlači i kupuje vreme da neko od njihovih poželjnih kandidata završi fakultet i bude zaposlen na to sistematizovano radno mesto. Fakultetu treba demonstrator, a neće da prave ugovor na određeno vreme ili o privremenim poslovima, već ga angažuju preko zadruge da bi mogli da ga otpuste bez problema“, objašnjava on.

Živanović navodi da Poljoprivredni fakultet u Beogradu gde radi ne zapošljava demonstratore na ovaj način, ali angažuje druge radnike.

„Na Poljoprivrednom toga ima za angažovanje higijensko-tehničkog osoblja, ali preko agencije. Ja tvrdim da je to skuplje nego kada je lice zaposleno, jer tom licu morate dati minimalac i plus agenciji njenu proviziju. To je skuplje ustanovi nego da zaposli to lice koje je veći deo dan u toj ustanovi“, smatra on.

Omladinske zadruge kao agencije za zapošljavanje

Omladinske zadruge nisu ono što bi po definiciji trebalo da budu, već sve više liče na agencije za zapošljavanje, kaže za Radnik.rs Sarita Bradaš, jedna od autorki istraživanja „Statistika i dostojanstven rad“.

„Zadruge bi trebalo da ljudi sami, zajednički, solidarno stvaraju sebi posao i da rade na ostvarivanju svojih ciljeva i svoje zajednice, a to se ovde potpuno perverzira. Zašto postoje omladinske i studentske zadruge? Po onome što možemo videti na njihovim sajtovima i u oglasima postoje da bi iznajmljivale radnu snagu, odnosno da bi posredovali u zapošljavanju između poslodavaca i nekih lica koje traže posao“, kaže ona.

Bradaš navodi i da Ministarstvo rada ne prepoznaje da se omladinske zadruge bave posredovanjem u zapošljavanju, pa im ne traže dozvole za posredovanje u zapošljavanju, niti ih Ministarstvo rada kontroliše.

„Iznajmljivanje radne snage obično vrše agencije za posredovanje u zapošljavanju koje moraju da imaju dozvolu Ministarstva rada i onda Ministarstvo ima koliku-toliku kontrolu nad njihovim radom. Zadruge moraju da poštuju Zakon o radu, ali nemaju dozvolu za zapošljavanje kao agencije za iznajmljivanje radne snage”, kaže ona.

Radnik.rs je objavio priču o omladinskoj zadruzi “Europa PTŽ” čija direktorka je vlasnica i direktorka agencije za zapošljavanje “Europa Human Resource”. Ovakvo osnivanje omladinske zadruge i agencije kao “dve firme u jednoj” omogućava lizing i omladinaca do 30 godina i starijih radnika.

Miloš Vučković

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial