Protest radnika EPS-a zbog privremenih i povremenih poslova

Stotinak radnika protestovalo je danas ispred upravne zgrade “EPS Distribucije” u Beogradu jer, kako tvrde,  godinama rade bez prava na bolovanje i godišnji odmor jer imaju ugovore o privremenim i povremenim poslovima, dok neki radnici rade i preko agencije za zapošljavanje „Sequester employment“.

Povod za protest radnika je to što su elektromonterima u ovom preduzeću ponuđeni aneksi ugovora kojim im se od prvog juna smanjuju zarade sa 45.000 na oko 30.000 dinara, kaže predstavnik radnika koji je zbog straha od otkaza zahtevao da bude anoniman.

Protest radnika EPS-a 11. juna 2018. godine u Masarikovoj ulici u Beogradu

On ističe da radnici koji su se odlučili da protestuju nemaju prava iz radnog odnosa kao što su bolovanje i godišnji odmor.

„Na sve to radimo u opasnim uslovima, popravljamo električnu mrežu pod naponom. Svi koji smo ovde radimo po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, neki za EPS direktno, dok neke od nas i po deset godina šetaju od firme do firme. Trenutno radnici rade preko agencije ,Sequester Employment’, a pre toga su radili i za druge agencije“, ističe on.

Prema njegovim rečima, po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima radi najviše elektromontera, ali i šalterski radnici, referenti, vozači, kao i fizički radnici. Ukupan broj radnika koji po ovom osnovu radi u EPS-u nije poznat. On tvrdi da radnici po ovakvim ugovorima ne rade samo u Beogradu, već i u ostalim ograncima EPS-a u Srbiji.

„Zahtevali smo da se povuku svi aneksi ugovora u kojima je navedeno da je radni sat 200 dinara, da nas vrate na ugovore od 45.000, a za dalje da pregovaramo da se svi radnici EPS-a koji rade preko ugovora o privremenim i povremenim poslovima i agencija prime na neodređeno, da dobiju stalni posao“, dodaje ovaj radnik Elektroprivrede Srbije.

Spisak zahteva radnika EPS-a koji rade po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima

Prema rečima anonimnog predstavnika radnika poslovodstvo EPS-a je danas upoznato sa zahtevima radnika i dogovoreno je da se predstavnici radnika sastanu sa direktorom EPS-a.

„Dolazimo ponovo ovde u sredu 13. juna u Masarikovu u 8h ujutru, krećemo onda u Balkansku ulicu na razgovor gde će nas čekati direktor Milorad Grčić“, najavljuje on.

 

 

 

 

 

 

 

7 Comments

 1. Goran S.

  Sramota Srbije,ljudi svakodnevno rizikuju svoje zivote,prete im,rade poslove opasne po zivot,bez prava na bolovanje,odmor i porodiljsko za koleginice.Postali smo roblje koje ne vidi ni sindikat a kunu se u borbu za radnicka prava.Mozda daju podrsku sa radnickih igara iz Kladova gde kao trutovi uzivaju dok radnici na PP poslovima nemaju pravo ni na sindikalno organizovanje.Jednostavno,nikoga nije briga.Vladu to ne interesuje,direktori cuvaju fotelje u strahu za svoje zadnjice i tako godine prolaze … BEDA.

  Reply
 2. Epsadzija

  Зашто ни један синдикат није објавио да је 11. Јуна био протест радника ангажованих на ПП пословима и радника ангажованих преко агенције? Неки од њих и више од деценију раде без права на годишњи одмор и без права на боловање, за упола мању плату од својих колега. Тужно је да ни један синдикат није ништа о томе споменуо нити подржао своје колеге на било који начин!

  Reply
 3. Nenad

  Oni su smanjili beogradjanima a povecali ostatku zemlje gde je plata 25.000 na 33.000, ali samo kolege iz beograda ocigledno treba da jedu, zbog ovog protesta vratili su ih na 25.000

  Reply
 4. Mirko-nemirko

  Da li je Radnik.rs ispratio koji je epilog ovog zahteva radnika preko PP i agencijskim radnika?

  Reply
  1. Sonja Gočanin

   Poštovani,

   i dalje nemamo zvanične informacije Elektrodistribucije iako smo uputili pitanja. Čim budemo imali pouzdane informacije, biće vest.

   Pozdrav

   Reply
   1. Mirko-nemirko

    Hvala Sonja na brzom odgovoru.
    Da li možda imate informaciju kada će biti objavljen nacrt zakona o Agencijama za lizing radnike?
    Jer od njega svašta možemo da očekujemo, jer radnu grupu čine poslodavci, ministarstvo rada ( još jedno telo poslodavac ) i sindikati ( oni su tu da bi pokazali da je demokratski proces ).

    Reply
 5. sinnabora

  Погасити омладинске задруге и остале посреднике.

  Reply

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial