Baza podataka: Kako se zapošljavaju radnici u javnom sektoru?

Da li i na koji način lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove zbog zabrane zapošljavanja krše prava radnika i Zakon o radu angažujući ih po ugovorima koji su neadekvatni za posao koji obavljaju – ovo je tema istraživanja „Zapošljavanje radnika u javnom sektoru“ koji je portal Radnik.rs realizovao tokom poslednjih pet meseci u saradnji sa udruženjem „Učitelj neznalica i njegovi komiteti“.

Radnik.rs objavio je bazu podataka o angažovanju radnika i radnica u javnom sektoru sa ciljem da se utvrdi koliko radnika je i na koji način angažovano u lokalnim samoupravama, javnim ustanovama i javnim preduzećima.

U skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, uputili smo pitanja na 37 adresa lokalnih samouprava, javnih preduzeća i ustanova i tražili podatke o tome koliko radnika je angažovano po ugovoru na neodređeno i određeno vreme, po ugovoru o delu i po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, preko agencije za zapošljavanje i omladinske zadruge.

Baza obuhvata 20 lokalnih samouprava, preduzeća i ustanova koje su ove podatke dostavili našem sajtu i udruženju „Učitelj neznalica“.

U okviru baze podataka može se uporediti koliko državna institucija ima zaposlenih na neodređeno vreme, a koliko je dozvoljeno uredbom Vlade Srbije iz 2013. godine kojom se ograničava broj zaposlenih u javnom sektoru i odlukom određene lokalne samouprave.

Bazu podataka pogledajte na ovom linku.

Više preduzeća, kao što je Telekom AD, Srbijagas, Pošta Srbije, Radio-televizija Srbije, JKP Čistoća Novi Sad, ali i Republički geodetski zavod i Grad Beograd nisu dostavili tražene podatke.

Podatke o tome po kom osnovu angažuju radnike nije dostavila ni Elektrodistribucija Srbije iako je stotinak radnika u junu ove godine protestovalo ispred upravne zgrade “EPS Distribucije” u Beogradu jer, kako tvrde,  godinama rade bez prava na bolovanje i godišnji odmor jer imaju ugovore o privremenim i povremenim poslovima, dok neki radnici rade i preko agencije za zapošljavanje „Sequester employment“.

Ovo je snimak uživo sa protesta radnika Elektrodistribucije koji je objavio Radnik.rs na svojoj fejsbuk strani.

Radnik.rs objavio je i deset članaka o tome kako se zbog zabrane zapošljavanja radnici u preduzećima „iznajmljuju“ preko agencija i firmi, kao i u ustanovama kao što je Narodno pozorište u Beogradu, kako se radnici angažuju preko takozvanih javnih radova, kako su zakoni omogućili da državni službenici i radnici u prosveti rade godinama po ugovoru na određeno vreme, da ne postoji javni registar zaposlenih iako postoji zakonska obaveza da se registar objavi.

Objavili smo priču i o inspekcijskom nadzoru u Beogradskom vodovodu i kanalizaciji koji je inicirao Radnik.rs zbog višegodišnjeg rada radnika Vodovoda po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima.

U okviru ovog istraživanja objavljen je i članak o neisplaćivanju zarada radnicima koji rade na određeno vreme u Kliničkom centru Kragujevac, kao i priča o tome kako inspekcija rada nema ingerencije da kontroliše da li su radnici u Vojnomedicinskoj akademiji zaposleni u skladu sa Zakonom o radu.

Ovo istraživanje finansirala je Evropska unija.

Sadržaj ovog teksta ne predstavlja zvanično mišljenje Evropske unije. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta.

Prenošenje teksta je dozvoljeno uz navođenja izvora Radnik.rs.

Ekipa sajta Radnik

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial