Gde su nestali poslodavci sa „crne liste” od 1. septembra?

Zbog čega su sa spiska poslodavaca koje objavljuje Ministarstvo za rad na svom sajtu uklonjene neregistrovane firme i poslodavci kod kojih su pronađeni radnici „na crno“ 1. septembra, pitanje je na koje Radnik.rs ni mesec dana nakon što je uputio pitanja Ministarstvu za rad nije dobio jasan odgovor.

Direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović je na pitanje Radnik.rs o ovom spisku rekao: „Pogledaćemo taj spisak, možete da dođete kod nas u Inspektorat i onda ćemo da damo odgovor na svako od tih pitanja“.

Korigovana „crna lista“ poslodovaca

Nakon pogibije radnika na gradilištu u centru Beograda (u Kneza Miloša) na mestu bivše američke ambasade 29. avgusta i otkrića da je taj radnik radio neprijavljen, iz Ministarstva za rad donose odluku da javno objavljuju spisak svih poslodavaca kod kojih je inspekcija zatekla radnike „na crno“ i privrednih subjekata koji nisu registrovani.

„Jedan nesrećan slučaj nažalost je bio inicijalna kapisla da od inspektora tražim da imaju od sada, pa ubuduće, ne samo nultu toleranciju, pošto sam i do sada to tražio, već da budu mnogo brutalniji kada je u pitanju inspekcija, da kažnjavaju  i da ćemo ubuduće da na sajtu Ministarstva objavljujemo sve ono što oni nađu na terenu”, rekao je tada ministar za rad Zoran Đorđević.

Ministarstvo za rad objavilo je prvo spisak poslodovaca, uglavnom građevinskih firmi, kod kojih su 1. septembra zatekli neprijavljene radnike. Međutim, Ministarstvo ubrzo uklanja spomenuti spisak i objavljuje novi koji obuhvata period od 3. septembra. I sadašnji spisak objavljen na sajtu Ministarstva, koji se ažurira svake nedelje, obuhvata period od 3. septembra do 5. decembra 2018. Nejasno je šta se dogodilo sa spiskom poslodavaca kod kojih su 1. septembra pronađeni radnici „na crno“ i koji nisu bili registrovani.

Ministarstvo za rad objavilo je 6. septembra saopštenje u kom delom objašnjava zašto je prvobitni spisak uklonjen.

„Sa prvobitno objavljenog spiska neregistrovanih subjekata i poslodavaca kod kojih su zatečena lica na radu „na crno“ prilikom vanrednih inspekcijskih nadzora izvršenih na gradilištima u Beogradu dana 1. septembra 2018. godine povučena su tri poslodavca za koje su naknadno inspektori rada utvrdili da su sa zatečenim licima na radu, zaključili ugovore o radu i da su ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje pre izvršenog nadzora“, piše u saopštenju.

Međutim, sa prvobitnog spiska nije uklonjeno tri poslodavca, već očigledno svi poslodavci koji su bili na spisku i kontrolisani 1. septembra. Jedan od tih poslodavaca je i ZGR „Buda Gradnja“ za koju Ministarstvo za rad tvrdi da je 1. septembra ustanovilo da ima neprijavljene radnike, ali ove građevinske firme nema na „crnoj listi“, o čemu je Radnik.rs već pisao.

Radnik.rs uputio je 24. oktobra pitanje Ministarstvu za rad zbog čega su sa spomenutog spiska uklonjeni poslodavci kod kojih su prilikom inspekcijskih nadzora 1. septembra zatečena lica na radu “na crno”. Odgovor nam do kraja rada na ovom članku nije dostavljen.

Ovo pitanje Radnik.rs uputio je i 5. decembra direktoru Inspektorata za rad Stevanu Đuroviću na konferenciji „Nedelja bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite od požara“ u Žitištu (u organizaciji Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu opštine Žitište).

Đurović je u odgovoru naveo da su „neke od tih firmi sklonjene iz prostog razloga što su dokazali da to nije bilo tako kako je prvi put objavljeno na spisku“, ali nije obrazložio zašto su svi poslodavci kontrolisani 1. septembra „nestali“ sa liste.

„Crna lista“ u skladu sa Direktivom

Spisak poslodavaca kod kojih su pronađeni radnici „na crno“ i neregistrovanih subjekata počela je da se objavljuje 1. septembra 2018. bez postojanja ikakvog propisa koji uređuje objavljivanje ovog spiska.

Prema rečima direktora Inspektorata Đurovića, u novembru je doneta Direktiva koja predstavlja pravni osnov za objavljivanje ovog spiska. Ovaj dokument od 19. novembra 2018.  je objavljen na sajtu Ministarstva za rad.

U Direktivi se navodi da se na sajtu Ministarstva za rad objavljuje „ažurirani spisak neregistrovanih subjekata i poslodavaca kod kojih su zatečena lica na faktičkom radu (rad „na crno“) tokom inspekcijskog nadzora“. „Ažurirani spisak“ podrazumeva spisak neregistrovanih subjekata i poslodavaca kod kojih su zatečena lica na faktičkom radu „iz koga su brisani subjekti i poslodavci koji su dostavili dokaze o registraciji, odnosno o prijavi na obavazno socijalno osiguranje i zaključivanju ugovora o radu na neodređeno vreme“.

U tekstu Direktive se navodi da se poslodavci koji dostave dokaz da su prijavili radnika (koji je bio zatečen na radu „na crno“) i izvršili registraciju firme brišu sa spiska „najkasnije mesec dana nakon dostavljanja dokaza o registraciji, odnosno o prijavi na obavezno socijalno osiguranje“.

Direktivom nije propisano objavljivanje kog datuma je inspekcija zatekla radnike „na crno“ kao ni na kojoj adresi, već samo adresa poslodavca pa se čitajući spisak na sajtu ministarstva ne može dobiti potpuna informacija. Na primer čitajući spisak se ne može se saznati ukoliko su na određenom gradilištu pronađeni radnici na crno jer se adresa poslodavca koja vrši građevinske radove ne nalazi na adresi gde je gradilište.

 

1 Comment

  1. Avram

    Imate in na Fejsbuku, pogledajte stranicu https://www.facebook.com/Crna-knjiga-poslodavaca-u-Srbiji-652146678269227/

    Jedna od retkih stranica koja često objavljuje nepravilnosti iz oblasti zapošljavanja

    Reply

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial