Oglas za posao u Nemačkoj, firma bez dozvole za zapošljavanje

Firma „Pro Dragon-informer“ iz Sombora na svom sajtu i Fejsbuk strani objavljuje oglase za posao za negu starih lica u Nemačkoj iako se ne nalazi na spisku firmi koje imaju dozvolu Ministarstva za rad za posredovanje u zapošljavanju radnika.

Inspekcija rada je, po prijavi portala Radnik.rs, sprovela nadzor u ovoj firmi i utvrdila nepravilnosti, ali ova firma je i nakon toga nastavila da objavljuje slične oglase za posao.

Prijava inspekciji rada zbog oglasa za posao

„Traži se ženski kadar sa poznavanjem nemačkog jezika na nivou A2 i iskustvom u nezi starih lica“, „plata 1200-1800 evra/mesec“, glasi jedan od oglasa objavljen na fejsbuk strani „Pro Dragon-Informer doo“.

Sličan oglas objavljen je i na sajtu pro-dragon.com na kom se nalazi i formular putem koje kandidati mogu da se prijave za posao i ostave svoje podatke.

U oglasima nije navedeno ko će biti poslodavac u Nemačkoj kom će kandidati biti upućeni ili kod koga će raditi. U nekim oglasima je navedeno da je period rada osam nedelja (56 dana) ili više (12 nedelja), kao i da je obezbeđen smeštaj i organizovan prevoz. Kao jedan od uslova je navedeno I posedovanje pasoša Srbije, Evropske unije ili Bosne i Hercegovine.

Firma „Pro Dragon-informer“ osnovana je u Somboru 2015. godine, a trenutno njen jedini vlasnik i zakonski zastupnik je Kristijana Sabo. Firma ima ogranak „Dragon travel“ koji se bavi prevozom putnika, a čiji zastupnik je Zoran Paunović. Prema podacima iz redovnog finansijskog izveštaja za 2018. godinu, koji se objavljuje na sajtu Agencije za privredne registre (APR), ova firma je tokom 2018. godine prosečno imala jednog zaposlenog.

Ono što je problematično u vezi sa navedenim oglasima za posao je, pre svega, to što se ova firma ne nalazi na spisku agencija za zapošljavanje koje objavljuje Ministarstvo za rad.

Poslovima zapošljavanja, prema Zakonu o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, bave se agencije za zapošljavanje i one u skladu sa zakonom mogu da obaveštavaju kandidate o mogućnostima i uslovima zapošljavanja, kao i da posreduju u zapošljavanju u zemlji i inostranstvu. Dozvolu za rad agencijama izdaje Ministarstvo za rad i ono može agencijama, ukoliko utvrde nepravilnosti, oduzeti dozvolu.

Portal Radnik.rs to jest udruženje građana „Radnik“ podnelo je prijavu inspekciji rada tražeći da izvrši nadzor u firmi „Pro Dragon-informer“ jer objavljuje oglase za posao u inostranstvu, a ne nalazi se na spisku agencija koje imaju dozvolu za posredovanje u zapošljavanju.

Radnik.rs dobio je u septembru obaveštenje od inspekcije da je nadzor sproveden 26. avgusta 2019. godine.

„Inspektor rada je izvršio vanredni inspekcijski nadzor, utvrdio nepravilnosti i preduzeo mere iz svoje nadležnosti za otklanjanje istih“, piše u obaveštenju.

Međutim, u obaveštenju koje je inspekcija rada dostavila portalu Radnik.rs nije navedeno koje nepravilnosti je inspektor konstatovao, koje mere su preduzete protiv poslodavca, kao ni da li je „Pro dragon-informer“ kažnjen zbog utvrđenih nepravilnosti.

Radnik.rs je uputio ova pitanja Ministarstvu za rad, ali odgovor do kraja rada na ovom članku nije dobio. Odgovor nismo dobili ni od somborske firme „Pro Dragon-informer“.

Nakon inspekcijskog nadzora – promena delatnosti

Iako je inspektor rada u obaveštenju naveo da je preduzeo potrebne mere, firma „Pro Dragon-informer“ i nakon nadzora je nastavila da objavljuje oglase za posao na svojoj fejsbuk strani dok je na sajtu ostao oglas za negu starih lica u Nemačkoj. Poslednji oglas na fejsbuk strani je objavljen 21. oktobra.

Jedina promena koja se dogodila nakon nadzora inspekcije rada je promena delatnosti ove firme.

Kompanija „Pro Dragon-informer“ je do 17. oktobra 2019. bila registrovana za „informacione uslužne delatnosti na drugom mestu nepomenute“. Tog dana u APR-u promenjena je delatnost i sada je delatnost „ostalo ustupanje ljudskih resursa“.

Radnik.rs je ranije pisao o firmama koje upućuju radnike u inostranstvo bez dozvola za posredovanje u zapošljavanju, a koje su pronašle legalan način da to čine zbog tadašnjih nedostataka Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo.

Naime, firma ne mora da ima spomenutu dozvolu Ministarstva ako svoje zaposlene u Srbiji privremeno upućuje drugom poslodavcu, na primer, u inostranstvu. Firme su tako mogle da fiktivno zaposle radnike u Srbiji, a da zapravo ti radnici ne rade u Srbiji ni jedan jedini dan, već se istog dana upute u inostranstvo da rade kod drugog poslodavca. Na ovaj način firme su se ponašale kao poslodavci koji upućuju svoje radnike rade kod drugih poslodavac u inostranstvu, a ne agencije za posredovanje u zapošljavanju koje samo povezuju radnika i poslodavca u inostranstvu.

Sadašnji Zakon o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti koji je usvojen 2018. godine predviđa da zaposleni mora biti u radnom odnosu kod poslodavca najmanje tri meseca pre upućivanja u inostranstvo. Poslodavac može da uputi zaposlene koji su u radnom odnosu kod tog poslodavca kraće od tri meseca na privremeni rad u inostranstvo, ako se, između ostalog, upućivanje zaposlenih vrši u okviru pretežne delatnosti poslodavca u registru APR-a. To znači da poslodavac koji je, na primer, registrovan za informacione tehnologije, ne može već istog dana da uputi radnika u inostranstvo da se bavi nekom drugom delatnošću već samo informacionim tehnologijama.

U slučaju firme „Pro Dragon-informer d.o.o“ nije jasno po kom osnovu ova firma upućuju radnike u inostranstvo. Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti je propisana kazna od 200.000 do 600.000 dinara za poslodavca koji obavlja poslove zapošljavanja za koje nije dobio dozvolu od Ministarstva rada.

 

Ovaj članak napisan je u okviru projekta “Izveštavanje o kršenjima radnih prava u saradnji sa radnicima” koji se realizije uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme. Stavovi izneti u ovom tekstu ne odražavaju stavove Međunarodnog centra Olof Palme. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta. Prenošenje teksta je dozvoljeno uz navođenje izvora Radnik.rs.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial