Inspekcija rada u „Juri“: Nema propusta, a broj radnika u pogonu nije naša nadležnost

Nakon nadzora inspekcije rada u tri proizvodna pogona kompanije „Yura Corporation“ (Jura Korporejšn) u Nišu, Leskovcu i Rači nisu utvrđene nepravilnosti, saopštilo je Ministarstvo za rad 24. aprila.

Na pitanje portala Radnik.rs koliko je radnika zatečeno na radu u ovim proizvodnim pogonima tokom nadzora i da li je poštovano propisano rastojanje među radnicima, iz Ministarstva su odgovorili da to nije njihova nadležnost i da se obratimo sanitarnoj inspekciji.

Dogovor o broju radnika u smeni u pogonu „Jure“ u Rači                   

Saša Marković, glavni poverenik sindikata „Nezavisnost“ u pogonu „Jure“ u Rači kaže da je inspekcija rada vršila nadzor u tom pogonu jer je došlo do povećanja broj radnika u smeni mimo dogovora koji je prethodno postignut.

Naime, kako su mediji pisali, nakon štrajka radnika u kompaniji „Jura“ zbog uslova rada tokom pandemije korona virusa, predstavnici zaposlenih i menadžmenta postigli su sporazum da fabrika nastavi sa radom sa smanjenim kapacitetom i radom u dve smene početkom aprila.

Marković tvrdi da je dogovor za pogon u Rači bio da najviše 200 radnika radi u jednoj smeni. Međutim, kako tvrdi, 21. aprila bila je doneta odluka menadžmenta „Jure“ da se radi u punom kapacitetu. Zbog ove odluke, kako navodi, organizovan je sastanak Instituta za javno zdravlje Kragujevca, Privredne komore Srbije i Kriznog štaba opštine Rača sa menadžmentom firme.

„Bio sam na tom sastanku. Konstatovalo se da dogovor nije ispoštovan. Krizni štab Opštine Rača je zasedao 23. i 24. aprila i doneli su odluku koju ja nisam dobio. Na osnovu toga je inspekcija rada vršila nadzor u svim pogonima i konstatovala da je Jura ispunila sve kriterijume“, kaže on.

Marković navodi da ne zna šta je inspekcija rada kontrolisala, ali da je dobio usmenu informaciju da inspekcija rada nije tu da kontroliše brojno stanje radnika u smeni, već uslove rada.

„Mi nismo imali zamerku na korišćenje maski i druge zaštitne opreme. Da li je jedan radnik stavio ili skinuo masku, ne ulazimo u te detalje. Mi smo se žalili na broj radnika u smeni“, rekao je on i dodao da u pogonu u Rači sada ima oko 300 radnika u jednoj smeni.

Kada je reč o propisanom rastojanju između radnika, Marković navodi da se poslodavac trudi da to poštuje.

„Oni (poslovođe) se trude na toj deonici na kojoj može da se napravi to rastojanje. Gde ne može, ne može“, tvrdi on.

Iz kompanije „Yura Corporation“ do kraja rada na ovom članku nije stigao odgovor na pitanja u vezi sa inspekcijskim nadzorima u ovoj kompaniji i dogovorima koji su postignuti sa predstavnicima zaposlenih i nadležnih institucija.

Šta je inspekcija kontrolisala u pogonima „Jure“?

„Povodom prijava da se u kompaniji YURA Corporation doo ne poštuju pravila i mere u ingerenciji inspekcije rada, a usled vanrednog stanja u zemlji, izazvanog virusom COVID-19, izvršena su tri vanredna inspekcijska nadzora u proizvodnim  pogonima u Nišu, Leskovcu i Rači, tokom kojih nisu utvrđeni propusti u nadležnosti inspekcije rada“, pisalo je u saopštenju koje je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 24. aprila poslalo medijima.

Budući da se iz ovog saopštenja ne može zaključiti šta je inspekcija rada kontrolisala u ovim pogonima, pa konstatovala da nema nepravilnosti, Radnik.rs uputio je Ministarstvu pitanja – koliko je radnika zatečeno na radu u ovim proizvodnim pogonima tokom nadzora, a koliko radnika je dogovorom menadžmenta kompanije i sindikata dogovoreno da radi u jednoj smeni, koliko je propisano rastojanje između radnika tokom rada i da li je to propisano rastojanje poštovano, kao i da li je inspekcija proveravala usaglašenost zatečenog stanja sa dogovorom koji je u aprilu postignut između sindikata i menadžmenta.

„Upućujemo Vas da se obratite sanitarnoj inspekciji povodom teme kojom se bavite“, pisalo je u odgovoru Ministarstva.

Radnik.rs uputio je Ministarstvu dodatno pitanje – šta je inspekcija rada kontrolisala tokom ovih nadzora, imajući u vidu da inspekcija očigledno nije kontrolisala ono što je bio predmet žalbi sindikata u „Juri“.

U drugom odgovoru Ministarstvo je navelo da je Inspekcija rada kontrolisala ono što je u njenoj nadležnosti po zakonu.

„To su primena mera bezbednosti i zdravlja na radu, rad na crno i poštovanje radničkih prava zagarantovanih zakonom“, piše u odgovoru.

Ministarstvo za rad dodaje da su prilikom nadzora uočeni „manji propusti zbog kojih je inspekcija preduzela meru ukazivanja“.

„U toku naredne nedelje inspekcija će vršiti nadzore provere da li se naložene mere sprovode. Za propuste za koje postoji osnov biće preduzete mere prekršajnog postupka“, piše u odgovoru.

Ministarstvo ni u ovom odgovoru nije na jasan način odgovorilo šta je tačno bio predmet nadzora u „Juri“ i zbog čega je uopšte sproveden. Takođe, nejasno je ni na šta se tačno odnose „manji propusti“ koji su uočeni tokom nadzora.

U drugom odgovoru Ministarstvo je pak ukazalo još jednom na to šta nije nadležnost te institucije.

„Napominjemo da inspekcija rada nije nadležna za kontrolisanje rastojanja i broja lica koja mogu raditi u jednoj smeni u odnosu na površinu objekta proizvodnog pogona, već je za to zadužena sanitarna inspekcija u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti“, piše u odgovoru.

Južnokorejska kompanija „Yura Corporation“ prisutna je u Srbiji od 2010. godine i bavi se proizvodnjom električne i elektronske opreme za motorna vozila. Prema podacima Agencije za privredne registre, ima tri pogona (u Rači, Nišu i Leskovcu), a ima ukupno oko 6.200 zaposlenih. Mediji su tokom 2016. godine pisali o uslovima rada u ovoj kompaniji i navodnim optužbama radnika za fizičko i mentalno zlostavljanje.

Foto: Saša Marković

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial