Otkaz predsedniku sindikata u Kazneno-popravnom zavodu zbog navodnog nedoličnog ponašanja

Stefan Savić, komandir u Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu i predsednik sindikata “Nezavisnost” u toj ustanovi, dobio je otkaz u avgustu 2020, nakon sedam godina rada, jer je, kako se tvrdi u otkazu, opsovao i uvredio nadređenog.

Dok Savić tvrdi da nije opsovao nadređenog, iz Ministarstva pravde za Radnik.rs navode da je Savić oglašen odgovornim za nedolično i uvredljivo ponašanje prema rukovodiocu, ali jedini svedok tog događaja je taj Savićev rukovodilac.

Suspenzija, pa otkaz

Stefan Savić za Radnik.rs kaže da su radnici u aprilu 2019. godine zbog nezadovoljstva uslovima rada u zatvoru u Padinskoj Skeli osnovali sindikat “Nezavisnost”. Savič ističe da je ovaj sindikat osnovan zbog problema radnika koji su se odnosili na nepostojanje prostorija za odmor, prekovremenih sati, plaćanja prevoza I određivanja platnih razreda radnicima.

“Imali smo oko 40 članova sindikata“, kaže Savić.

Njegovo radno mesto bilo je, kako kaže, komandir – koordinator rada bloka, a u zatvoru se, kako objašnjava rade smene od po 12h.

Savić navodi da je pre nego što je suspendovan imao problema sa upravom jer, kako tvrdi, zbog svog zdravstvenog stanja nije mogao da radi noćnu smenu, ali ni smenu dužu od 8h, što je za rukovodioce predstavljalo problem.

U oktobru 2019. godine je, navodi, u kancelariji imao razgovor sa načelnikom službe za obezbeđenje. Nakon tog razgovora dobio je rešenje o suspenziji (udaljenju sa rada).

“Ušao sam kod njega da ga pitam šta se dešava sa mojim radnim mestom pošto je počeo da mi menja (smene). Imali smo verbalni sukob, ali ga nisam psovao. Pritom je on mene izbacio iz kancelarije i ja sam izašao i to je to“, kaže Savić.

U rešenju o udaljenju sa rada koje je doneto tog dana navedeno je da je „protiv njega pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede radnih obaveza i dužnosti koja se ogleda u nedoličnom, nasilničkom i uvredljivom ponašanju prema rukovodiocu“.

Naime, u rešenju se navodi da je razgovor između Savića i načelnika vođen zbog radnog vremena jer je Savić, kako se navodi, rekao da zbog zdravstvenog stanja ne može da radi duže od 8h, dok je načelnik rekao da ne vidi u čemu je problem da radi 12h u smeni koja nije noćna.

U rešenju se tvrdi da se Savić obratio nadređenom drskim i bezobraznim tonom, kao i da je Savić na kraju razgovora opsovao nadređenog. Načelnik je nakon toga obavestio upravnika KPZ-a o ponašanju Savića.

Na osnovu toga je predloženo da bude suspendovan sa 50% plate dok se ne okonča disciplinski postupak.

Savić kaže da, sem njega i načelnika, nije bilo drugih prisutnih svedoka, pa ni dokaza da je opsovao nadređenog, ali da postoji video snimak sa kamere ispred kancelarije gde je razgovor vođen.

„Bukvalno je 30 sekundi to trajalo. Ja za tih 30 sekundi nisam mogao da mu kažem sve to“, tvrdi on.

Postupak protiv Savića je okončan u avgustu 2020. kada je doneto rešenje o dicsiplinskoj odgovornosti kojim je Savić proglašen odgovornim i izrečena mu je disciplinska mera prestanka radnog odnosa, odnosno otkaz.

O Stefanu Saviću su izveštavali mediji u februaru 2019. godine kada je na putu sa posla kući pomogao trudnici da se porodi na ulici i dovezao je u bolnicu.

Advokat: „Otkaz baziran na tvrdnjama nadređenog“

Savićev advokat Dejan Jovanović kaže da se suspenzija i otkaz zasnivaju na usmenom razgovoru između njega i nadređenog.

„Ovo što piše u rešenju nema nikakvog dokaza. Ono što se njemu stavlja na teret je da je njegovo ponašanje nedolično, uvredljivo i nasilničko prema strankama ili saradnicima što je predviđeno kao teža povreda radne obaveza Zakona o državnim službenicima“, kaže Jovanović.

Jovanović objašnjava da se na Stefanov slučaj ne primenjuje Zakon o radu, već Zakon o državnim službenicima jer je on zaposleni u Kazneno-popravnom zavodu, odnosno državni službenik je. U tom slučaju, kako objašnjava, ne vodi se radni, već upravni spor.

„Upravni sud je sud specijalne namene, i upravni sud može doneti odluku bez održavanja ročišta za glavnu raspravu. Ja ću svakako predložiti saslušanje stranaka, a da li će to sud smatrati da treba da se izvede ili će ceniti samo pisane dokaze, to je na njima”, kaže on.

U skladu sa procedurom, Savić se nakon suspenzije žalio žalbenoj komisiji Vlade Republike Srbije, ali je ta žalba odbijena.

Nakon otkaza, žalba na to rešenje je podneta Ministarstvu pravde.

„Još uvek čekamo odgovor na tu žalbu“, kaže Jovanović.

Ministarstvo pravde: Od bolovanja do nedoličnog ponašanja

Ministarstvo pravde je odgovarajući na pitanja Radnik.rs o ovom slučaju navelo da je održana usmena rasprava zbog suspenzije Savića i da su izvedeni dokazi i saslušani Savić, kao okrivljeni, uz prisustvo advokata i načelnik Službe za obezbeđenje kao oštećeni i kao svedok.

„Prikazan je materijalni dokaz (izolovani video zapis)“, navodi se u odgovoru, ali se ne precizira šta video zapis pokazuje.

Radnik.rs je uputio dodatno pitanje šta se vidi u spomenutom video snimku, ali odgovor na to pitanje nije dobio.

Ipak, u odgovoru Ministarstva se ističe da je Savić oglašen odgovornim zbog „izvršene teže povrede dužnosti“ i da je ispoljio nedolično i uvredljivo ponašanje prema rukovodiocu.

Iz Ministarstva dodaju da je načelnik Službe za obezbeđenje uočio 2019. propuste u radu Savića.

„On tokom te, 2019. godine, nije pokazao zadovoljavajući nivo radne efikasnosti niti zainteresovanost za unapređenje svog rada“, navodi se u odgovoru.

U odgovoru se dalje navodi da je uprava Zavoda izašla u susret Saviću i rasporedila ga na radno mesto koje je najpogodnije za njega s obzirom da je iz zdravstvenih razloga duži vremenski period bio oslobođen noćnog rada.

„Savić je od 1. septembra 2016. godine do trenutka udaljenja sa rada (oktobra 2019. godine) odsustvovao sa rada zbog zdravstvene sprečenosti za rad 511 radnih dana (što je 17 meseci)“, ističe se u odgovoru.

Ministarstvo tvrdi da Savić nije otpušten zbog članstva u sindikatu, niti da je to imalo uticaja na odluku o suspenziji i otkazu.

„Podsećamo i da su državni službenici u ovom zavodu, kao i svim drugim zavodima u Srbiji, članovi više sindikalnih organizacija i njihova radna prava nisu zbog toga dovedena u pitanje ni na koji način“, tvrde u Ministarstvu.

Iz Ministarstva pravde su potvrdili da odluka po žalbi Savića na rešenje o otkazu još uvek nije doneta.

 

Ovaj članak napisan je u okviru projekta “Izveštavanje o kršenjima radnih prava u pisanom i video formatu” koji se realizije uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme. Stavovi izneti u ovom tekstu ne odražavaju stavove Međunarodnog centra Olof Palme. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta. Prenošenje teksta je dozvoljeno uz navođenje izvora Radnik.rs.

 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial