Omladinska zadruga i agencija za zapošljavanje na istoj adresi učestvuju na istom tenderu

Omladinska zadruga “Tragač” i agencija za privremeno zapošljavanje “Auxilium Consulting”, koje se nalaze na istoj adresi u centru Beograda i imaju istog direktora, učestvovale su odvojeno kao ponuđači na tenderu Ministarstva odbrane za usluge omladinske zadruge. Posao je dobila agencija “Auxilium Consulting”.

Iz Ministarstva odbrane nisu odgovorili na pitanja Radnik.rs u vezi sa tenderom, odnosno kako se na istom tenderu mogu kao ponuđači pojaviti zadruga koja angažuje omladince do 30 godina i agencija koja se bavi iznajmljivanjem radnika.

Automehaničari, metalostrugari, bravari preko agencije ili omladinske zadruge

Tehničko-remontni zavod „Čačak“ to jest Vojska Srbije, u okviru Ministarstva odbrane, raspisala je u martu 2021. tender za “usluge omladinske zadruge” procenjene vrednosti 8 miliona dinara, a oznaka javne nabavke je Usluge obezbeđenja radnika u trgovini ili industriji.

Naime, ovim tenderom naručuju se usluge autolakirerskih, farbarskih, elektromehaničarskih, metalostrugarskih, bravarskih i drugih radova. U specifikaciji tendera se navodi da se traže radnici, između ostalog, elektromehaničke struke, metalostrugarske, pa čak i inženjer mašinske struke.

Već na osnovu samog predmeta javne nabavke nejasno je kako bi se i zašto radnici koji stručno obavljaju zanatske i inženjerske poslove angažovali preko omladinske zadruge.

Prema Zakonu o zadrugama, studentsko-omladinske zadruge na organizovan način “obezbeđuju zadrugarima obavljanje privremenih i povremenih poslova kod privrednih subjekata u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast rada, a u cilju sticanja dopunskih sredstava za školovanje i zadovoljenje osnovnih socijalnih, kulturnih i drugih ličnih i zajedničkih potreba”.

Zadruge u tom smislu nisu profitne, već služe da članovi zadruga mogu lakše da pronađu posao dok su na školovanju. Omladinci preko studentsko-omladinskih zadruga zaključuju ugovor o privremenim i povemenim poslovima, i mogu biti starosti do 30 godina.

Ugovor o privremenim i povremenim poslovima radnicima ne obezbeđuje pravo na nedeljni i godišnji odmor, bolovanje i druga prava iz radnog odnosa, već je to ugovor koji se uglavnom zaključuje za sezonske poslove koji traju do 120 dana godišnje.

Na sajtu tehničko remontnog zavoda „Čačak“ navedeno da je on ustanova Vojske Srbije čija je osnovna delatnost tehničko održavanje i generalni remont sredstava borbene tehnike, uključujući i odgovarajuće pripadajuće sisteme, agregate i uređaje. Prema pisanju medija TRZ “Čačak“ se bavi i remontom i modernizacijom tenkova M84 domaće proizvodnje.

Za obavljanje poslova na spomenutom tenderu Tehičko remontnog centra „Čačak“ potrebna su izvesna stručna znanja i poznavanje zanata, što nije uobičajeno za poslove za omladince.

Na spomenutom tenderu pojavila su se tri ponuđača: omladinska zadruga “Tragač”, agencija za privremeno zapošljavanje “Auxilium Consulting” i omladinska zadruga “Čačak” iz Čačka.

Omladinska zadruga “Tragač” imala je najpovoljniju ponudu, ali je tokom postupka ponudu povukla, pa je posao dobila agencija “Auxilium Consulting”.

Za razliku od studentsko- omladinskih zadruga, agencije za privremeno zapošljavanje sa radnicima zaključuju ugovor o radu, prema Zakonu o agencijskom zapošljavanju koji je donet 2019. godine. To znači da radnici angažovani preko agencije imaju pravo na odmor, bolovanje i druga prava iz radnog odnosa.

Iz tendera se ne može zaključiti koliko radnika će biti angažovano, već je naveden samo broj sati koji je potreban za obavljanje određenog posla. Na primer, za usluge metalostrugarskih radova traži se 2.500 sati rada, što je oko 62 nedelje rada uz standardno radno vreme od 40h nedeljno, dok je recimo, propisan broj sati za pogonskog inženjera 1.8000 sati rada.

Inače, TRZ „Čačak“ je objavio isti tender 2020. godine, ali je obustavljen jer je primljena samo jedna ponuda omladinske zadruge “Tragač” koja je prelazila iznos procenjene vrednosti nabavke. Takođe, i 2019. godine isti tender je bio objavljen, a njegova tadašanja oznaka javne nabavke je bila usluga obezbeđenja osoblja uključujući i rad na određeno vreme. Na pomenutom tenderu je pobedila omladinsska zadruga Čačak koja je na tenderu 2021. godine takođe bila ponuđač.

Dr Mario Reljanović naučni saradnik Instituta za uporedno pravo navodi da nije jasno zašto se ova radnici za ova mesta angažuju putem posrednika to jest omladinskih zadruga i agencija za privremeno zapošljavanje:

Postavlja se pitanje zašto ta radna mesta nisu sistematizovana kada očigledno spadaju u osnovnu delatnost poslodavca i nisu privremenog karaktera imajući u vidu da se tenderi ponavljaju svake godine i da postoji ozbiljan broj radnih sati u toku godine.“

Deo tehničke specifikacije radnih mesta koje TRZ Čačak traži putem tendera za usluge omladinske zadruge. Brojevi u trećoj koloni predstavljaju broj procenjenih radnih sati po radnom mestu.

Deo tehničke specifikacije radnih mesta koje TRZ Čačak traži putem tendera za usluge omladinske zadruge. Brojevi u trećoj koloni predstavljaju broj procenjenih radnih sati po radnom mestu.

Omladinska zadruga i agencija na istoj adresi

Na spomenutoj javnoj nabavci raspisanoj marta 2021. godine učestvovala je omladinska zadruga “Tragač” i “Auxilium Consulting” koje se, prema podacima Agencije za privredne registre (APR) nalaze na istoj adresi – Studentski trg 10 u Beogradu.

Osim toga, kao zakonski zastupnik i zadruge i agencije u APR-u navedeno je isto lice – Ljubomir Vidović.

Radnik.rs je u vezi sa ovim tenderom uputio pitanja Ministarstvu odbrane, omladinskoj zadruzi “Tragač” i agenciji “Auxilium Consulting” d.o.o.

Odgovor je stigao jedino od agencije, a u odgovoru se ističe da “Auxilium Consulting” posluje u skladu sa zakonima Republike Srbije.

U daljem odgovoru se navodi da ta agencija nije organ javne vlasti “da bi imao zakonsku obavezu da Vam odgovaramo na pitanja”

Po kom zakonskom osnovu tražite takve informacije od Auxiliuma?”, piše se na kraju odgovora.

Radnik.rs je nakon toga uputio agenciji objašnjenje da su pitanja poslata radi informisanja javnosti o temi za koju smatramo da je važna i da ne postoji zakonska obaveza da na pitanja odgovori. Nakon toga, odgovor na postavljena pitanja nije stigao.

Zadruge kao agencije za omladince

Radnik.rs je i 2017. pisao o slučaju da se omladinske zadruge i agencije nalaze na istoj adresi i da su faktički ista “firma”, što im omogućava da iznajmljuju radnike do 30 godina poslodavcima preko zadruge, a nakon 30 godina preko agencije.

To je suprotno ideji da studentsko-omladinske zadruge koju bi trebalo da vode sami omladinci u interesu članova zadruge, a ne u cilju sticanja profita.

Radnik.rs je takođe pisao i upućivao primedbe na donošenje Zakona o agencijskom zapošljavanju kojim nije obuhvaćeno angažovanje radnika preko zadruga čime je ova vrsta angažovanja ostala slabo regulisana.

Iznajmljivanje” radnika preko zadruge regulisano je Zakonom o zadrugama koji se odnosi na sve vrste zadruga i ne definiše detaljno angažovanje preko studentsko-omladinske zadruge, te ne postoji zakonska smetnja da zadruge faktički postanu profitne agencije za iznajmljivanje omladinaca do 30 godina.

Radnik.rs pisao je i o slučajevima da se preko omladinske zadruge angažuju medijski radnici u Kragujevcu, pa čak i lekari u sportskom centru Novi Beograd.

 

Ovaj članak napisan je u okviru projekta “Izveštavanje o kršenjima radnih prava u pisanom i video formatu” koji se realizije uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme. Stavovi izneti u ovom tekstu ne odražavaju stavove Međunarodnog centra Olof Palme. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta. Prenošenje teksta je dozvoljeno uz navođenje izvora Radnik.rs.

 

 

 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial