Radnici podizvođačkih firmi Elektroprivrede Srbije “na usluzi” bez obaveza

Elektroprivreda Srbije (EPS) za različite usluge bez tendera angažuje preduzeća koja samo „na papiru“ nisu deo EPS-a, kao što je firma „Pro tent“ i „Kolubara usluge“. Ova preduzeća u državnom vlasništvu su izdvojena iz EPS-a, ali svoje usluge uglavnom pružaju EPS-u i osnovana su za potrebe tog javnog preduzeća, dok se čak firma „Pro tent“ nalazi na adresi termoelektrane TENT u vlasništvu EPS-a.

Na ovaj način, EPS umesto direktnog zapošljavanja radnika, angažuje radnike izdvojenih firmi kao uslugu, pa ovi radnici nemaju ista prava kao zaposleni u EPS-u, a izdvojena preduzeća za njihov rad dobijaju proviziju.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike za Radnik.rs navode da „sindikati jesu skrenuli pažnju Ministarstvu da su ova (izdvojena) preduzeća u teškoj poziciji i da prvobitna zamisao da samostalno posluju jednostavno nije realizovana“.

Radnici izdvojenih preduzeća u EPS-u

Novinar portala Radnik.rs je prisustvovao protestu desetine radnika preduzeća „Pro tent“ ispred zgrade Elektroprivrede Srbije 13. aprila u Beogradu.

Radnici nisu želeli da govore javno za Radnik.rs zbog straha od razotkrivanja njihovog identiteta, ali su nezvanično rekli da  rade u Elektroprivredi Srbije uglavnom kao elektromonteri preko njene izdvojene firme „Pro tent“ i da su na protestu jer ih je formalni poslodavac Pro Tent poslao na prinudni odmor krajem marta 2021. godine. Kako radnici tvrde njihove zarade su niže od zaposlenih u EPS-u koji rade isti posao elektromontera. Određeni deo ovih radnika “Pro Tenta” su, kako tvrde, bili više godina radno angažovani u EPS-u na ugovorima o privremenim i povremenim poslovima.

Da su radnici ove firme angažovani u EPS-u potvrđuje i izveštaj Državnog revizora iz 2019. godine. U izveštaju se navodi da je EPS 2018. godine isplatio firmi „Pro tent“ oko 2,5 milijardi dinara za „Uslugu obezbeđenja radnika za poslove u proizvodnim poslovnim procesima TENT“. Oko 6,8 milijardi dinara ovoj firmi je isplaćeno 2019. za „Održavanje higijene u poslovnom prostoru, kurirske usluge, pomoćne administrativne usluge“.

Takođe, EPS je 2018, između ostalog,drugoj firmi u državnom vlasništvu „Kolubara uslugama“ iz Lazarevca isplatio oko 1,8 milijardi dinara za „Usluge fizičko-tehničkog obezbeđenja, transporta novca, vrednosnih i drugih pošiljki“, a ugovore sa usluge obezbeđenja zaključivao je i sa firmom „Kostolac usluge“ iz Kostolca.

Ono što je zajedničko za ove ugovore je da se na njih nije primenjivao Zakon o javnim nabavkama, odnosno EPS za ove poslove nije raspisivao tender, a na osnovu mišljenja Uprave za javne nabavke.

Radnik.rs tražio je od Kancelarije za javne nabavke (nekadašnje Uprave) spomenuto mišljenje koje je EPS dobio za firme „Pro tent“ i „Kolubara usluge“.

Kancelarija je dostavila Radnik.rs mišljenja iz 2016. godine u kojima se navodi da EPS nije obavezan da raspisuje tender ako zaključuje ugovor sa firmom nad kojom država vrši nadzor (kao i nad EPS-om), ako u toj firmi nema privatnog kapitala koji ima odlučujuć uticaj i ako ta firma više od 80% svojih aktivnosti vrši u cilju obavljanja poslova koje mu je poverio EPS.

Na ovaj način je omogućeno da EPS bez tendera zaključuje ugovore sa firmama (Pro Tent, Kolubara usluge i Kostolac usluge) koje su nekada bile deo EPS-a i na osnovu tih ugovora radnici rade u EPS-u, ali nisu zaposleni u tom preduzeću, već se njihov rad kupuje kao usluga.

Ovaj način radnog angažovanja omogućava poslodavcima da angažuju radnike, a da prema njima nemaju obaveza jer EPS nema zaključen ugovor sa radnicima, već samo sa firmom za pružanje usluga koja je njihov poslodavac.

Radnik.rs je pre nekoliko godina pisao o spornim slučajevima ovakvog angažovanja radnika u javnim preduzećima.

Takođe, ovakvo angažovanje radnika razlikuje se od zapošljavanja preko agencije i ono nije obuhvaćeno Zakonom o agencijskom zapošljavanju, o čemu je Radnik.rs takođe pisao.

Na ovaj način se izbegava i Zakon o agencijskom zapošljavanju koji propisuje obavezu da agencijski radnik koji radi kao iznajmljeni radnik kod drugog poslodavca ima iste uslove rada i platu kao poslodavčev radnik.

Primera radi, agencijski radnici po zakonu moraju biti angažovani po ugovoru o radu, dok radnici koji rade za firme koje pružaju usluge mogu imati i ugovor o privremenim i povremenim poslovima i raditi bez prava na bolovanje i godišnji odmor.

Izdvojena, a zavisna EPS-ova preduzeća

Ono što je posebno sporno u vezi sa ugovorima EPS-a i spomenutih firmi je to što su ove firme bile deo EPS-a i sada su u velikoj meri zavisne od ovog preduzeća, pa je nejasno koji je smisao njihovog izdvajanja.

Iz Ministarstva energetike su na pitanja Radnik.rs u vezi sa firmom „Pro tent“ i „Kolubara usluge“ odgovorili da su ova preduzeća „izdvojena iz EPS-a 2005. godine s ciljem da posluju na tržišnim principima i da svoje usluge pružaju i svim akterima na tržištu, ne samo EPS-u“.

Na pitanje u vezi sa angažovanjem radnika, iz Ministarstva kažu da „prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo rudarstva i energetike, EPS nije angažovao radnike preko izdvojenih preduzeća, već je angažovao ta preduzeća da bi lakše prošli proces tranzicije dok ne dobiju i druge poslove na tržištu“.

U odgovoru se takođe ističe da ideja o samostalnom poslovanju ovih preduzeća nije realizovana.

Firma „Pro tent“ postoji od 2003. godine, a njena adresa je u krugu Termoelektrane Nikola Tesla B u Obrenovcu koja pripada EPS-u. Pro tent je nastao kao jedno od preduzeća „u postupku restrukturiranja Elektroprivrede Srbije“, kako se navodi u izveštaju revizora na sajtu Agencije za privredne registre od 2020. godine.

Ipak, „Pro tent“ nije u vlasništvu EPS-a, već 100% vlasništvu države Srbije kojoj su preneta osnivačka prava 2005. godine.

Prema istom izveštaju revizora, najveći kupci usluga ovog preduzeća su EPS, TE TO Kostolac Rudarski basen Kolubara, , što znači da ova firma najviše pruža usluge elektromontera i obezbeđnja EPS-u, državnom preduzeću kom je ranije pripadala.

Februara 2020. godine je potpisan ugovor kojim je sindikat radnika Pro Tenta pristupio u članstvo sindikata radnika EPS-a. V.D. direktor EPS-a Milorad Grčić je tom prilikom za RTV MAG izjavio:

“Podsećam da Pro Tent i postoji zbog Elektroprivrede Srbije, ne trebamo da se vraćamo, a možda i trebamo da se vratimo 15-16 godina unazad kada je potpuno pogrešnom politikom izdvojen Pro Tent, odnosno stvoren Pro Tent tako što je deo zaposlenih iz termoelektrane Nikola Tesla neću da kažem izdvojen nego izbačen iz elektrane. Tadašnji deo vlasti je tada očigledno imao nameru  da smanji broj zaposlenih u celom EPS-u u nameri da ga proda. Politika današnje vlasti je potpuno drugačija, ne prodavati EPS, jačati EPS, sačuvati sva privredna društva koja su formirana te 2003. i 2004. godine. Nama to i jeste cilj da se svi zaposleni bez obzira da li su u TENT-u ili Pro Tentu osećaju kao radnici Elektroprivrede Srbije. Nama je cilj da u narednih par godina i kroz ličnu zaradu svaki radnik više ne vidi razliku.”

 

U časopisu koji izdaje EPS je 2018. godine navedeno da je „Pro tent“ „u prethodnom periodu nepravedno izdvojen iz sistema EPS-a“, kao i da te godine potpisani ugovor sa EPS-om osigurava egzistenciju više od dve hiljade radnika „Pro tenta“.

Takođe, u mišljenju Uprave za javne nabavke piše da je osnivačkim aktom preduzeća „Pro tent“ definisano da je ono nastalo „za potrebe JP Elektroprivreda Srbije i radi nastavka obavljanja delatnosti za potrebe JP Elektroprivreda Srbije“.

„Pro tent“ je 31.12.2020. imao 6.314 radnika dok je EPS prosečno tokom 2019. godine imao 24966 zaposlenih.

Na sličan način, preduzeće za zaštitu imovine i održavanje objekata „Kolubara usluge“ nastala je odlukom Upravnog odbora EPS-a, ogranka Rudarski basen Kolubara 2003. godine i u vlasništvu je države.

Kako se navodi u izveštaju revizora iz 2019. na sajtu Agencije za privredne registre, 95% aktivnosti ove firme su usluge namenjene Rudarskom basenu Kolubara, ogranku EPS-a, što govori da je ovo preduzeće gotovo u potpunosti zavisno od EPS-a.

Preduzeće je takođe, kako se navodi u mišljenju Uprave za javne nabavke, nastalo „za potrebe JP Elektroprivreda Srbije i radi nastavka obavljanja delatnosti za potrebe JP Elektroprivreda Srbije“.

Preduzeće, prema podacima ovog izveštaja, ima oko 1.600 zaposlenih.

Radnik.rs nije dobio odgovore na pitanja u vezi sa angažovanjem radnika od Elektroprivrede Srbije, firme „Pro tent“ i „Kolubara usluge“.

Ovo nije jedini slučaj da se radnici angažuju u javnim preduzećima preko izdvojenih firmi.

Radnik.rs pisao je o slučaju angažovanja radnika u državnoj firmi „Telus“ koja je 2005. godine, kada je osnovana, preuzela zaposlene koji su radili na poslovima fizičkog obezbeđenja i održavanja higijene u „Telekomu Srbija“ i „Pošti Srbije“ da bi istim tim firmama sada prodavala usluge tih radnika preko tendera.

Ovaj članak napisan je u okviru projekta “Izveštavanje o kršenjima radnih prava u pisanom i video formatu” koji se realizije uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme. Stavovi izneti u ovom tekstu ne odražavaju stavove Međunarodnog centra Olof Palme. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta. Prenošenje teksta je dozvoljeno uz navođenje izvora Radnik.rs.

 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial