Ministarstvo odbija da dostavi informacije o nadzoru zbog smrti radnika

Ministarstvo za rad ponovo je odbilo da odgovori na pitanja portala Radnik.rs, ovog puta u vezi sa smrtnom povredom na radu maloletnog radnika u decembru 2019. u Požarevcu.

Ministarstvo je ranije odbilo pet zahteva kojima je Radnik.rs tražio dostavljanje zapisnika o inspekcijskom nadzoru za slučajeve pogibije i teške povrede na radu, ali je nakon žalbe Povereniku za informacije od javnog značaja dostavilo dva zapisnika.

Bez informacija o inspekcijskom nadzoru

Radnik.rs uputio je u junu Ministarstvu za rad četiri pitanja u vezi sa slučajem pogibije na radu maloletnog radnika u Požarevcu 2019. godine, o kom su mediji pisali.

Pitanja koja su upućena Ministarstvu je šta je utvrđeno tokom inspekcijskog nadzora, da li je maloletni radnik imao ugovor sa poslodavcem i da li je bio na praksi, da li su povodom ovog slučaja podnete prekršajne ili krivične prijave.

Ministarstvo je u junu odgovorilo da je nadzor izvršen kod poslodavca “Union MZ” kod koga je do smrtne povrede na radu došlo, ali da ne mogu da daju više detalja.

“Budući da se Osnovno javno tužilaštvo u Požarevcu vodi postupak u vezi tog slučaja, Inspektorat za rad ne može dati podatke o utvrđenom činjeničnom stanju i preduzetim merama”, piše u odgovoru.

Informacije o pogibiji radnika nakon postupka pred Poverenikom

Radnik.rs je i ranije podnosio zahteve za pristup informacijama koje se odnose na pogibije radnika na radu. Zahtevi su se, pre svega, odnosili na zapisnike o inspekcijskom nadzoru jer se iz tih zapisnika može zaključiti da li je radnik bio prijavljen, pod kojim uslovima je radio i kako je došlo do povrede.

Ministarstvo za rad je odbilo 2019. sve zahteve koje je Radnik.rs podneo za smrtne povrede na radu sa obrazloženjem da ne može da udovolji zahtevu kako ne bi ugrozio sudski postupak koji je u toku.

Ministarstvo je tada odbilo zahteve koji su se odnosili na slučaj smrtne povrede na radu dva radnika na gradilištu “Beograda na vodi”, zatim radnika na gradilištu u ulici Kneza Miloša u cenru Beograda, na mestu nekadašnje zgrade američke ambasade, u avgustu 2018. godine.

Tada je odbijen i zahtev Radnik.rs koji se odnosio na slučaj pogibije radnika u Kraljevu i pogibiju radnika u industrijskoj zoni „Jugoistok – Ečka“ u Zrenjaninu u junu 2019. godine.

Neke od zapisnika Radnik.rs je dobio 2020. godine, nakon žalbe Povereniku za informacije od javnog značaja.

Nakon žalbe, dostavljen je zapisnik o nadzoru u slučaju pogibije radnika na gradilištu u Kneza Miloša u kom je pisalo da smrtno povređeni radnik u trenutku povrede nije imao zaključen ugovor, kao i da izvođač radova nije organizovao proveru lica koja ulaze na gradilište.

Smrtna povreda ovog radnika dogodila se 2018, kako se navodi u zapisniku, „obrušavanjem temeljnog zida prethodno porušenog objekta koji je zatrpao radnika“. Međutim, Elaboratom o uređenju gradilišta „nije obuhvaćeno preduzimanje mera zaštite od obrušavanja starog temeljnog zida”, prema navodima inspekcije.

Radnik.rs objavio je sve informacije iz zapisnika o ovom slučaju.

Takođe, portalu Radnik, nakon žalbe Povereniku i godinu dana nakon podnetog zahteva, dostavljen je zapisnik o smrtnoj povredi na radu radnika “Čistoće” u Kraljevu u septembru 2019. godine.

Povodom ovog slučaja, inspekcija nije podnela krivičnu, već samo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka jer je, kako se navodi, smrtno stradali radnik bio „osposobljen za bezbedan i zdrav rad teoretski i praktično“, ali istovremeno preduzeće nije donelo Program osposobljavanja zaposlenih za bezbedan i zdrav rad, o čemu je Radnik.rs detaljno pisao.

Prema poslednjem izveštaju Inspektorata za rad za 2020. godinu, 43 osobe su izgubile život usled smrtne povrede na radu ili posledica povrede na radu.

Izvor fotografije: Pixabay

Ovaj članak napisan je u okviru projekta “Izveštavanje o kršenjima radnih prava u pisanom i video formatu” koji se realizije uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme. Stavovi izneti u ovom tekstu ne odražavaju stavove Međunarodnog centra Olof Palme. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta. Prenošenje teksta je dozvoljeno uz navođenje izvora Radnik.rs.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial