Iznajmljivanje radnika za otvaranje IKEA robne kuće

IKEA uoči otvaranja robne kuće u Beogradu, pored 341 zaposlenog, angažuje još 37 radnika preko agencije za zapošljavanje.

Ovih tridesetak radnika će, sudeći po iskustvu radnika iz susedne Hrvatske, ostati bez posla već posle nekoliko meseci jer su angažovani zbog očekivanog velikog interesovanja za IKEA radnju u prvim mesecima nakon otvaranja.

Predstavnici kompanije IKEA Srbija su za portal Radnik.rs naveli da su odlučili da 37 radnika angažuju preko agencije za zapošljavanje jer još uvek ne znaju koliki će biti obim posla nakon otvaranja robne kuće.

“Radnici angažovani preko agencije biće angažovani na različitim poslovima u odeljenjima u kojima očekujemo pojačani intenzitet posla u prvim mesecima nakon otvaranja, kao npr. prodaja, rad na kasama i izdavanje proizvoda”, navode u odgovoru.

Na pitanje o kojoj agenciji za zapošljavanje je reč i kolike će biti zarade ovih radnika, nisu želeli da odgovore. Iz IKEA Srbija su naveli samo da će ovi radnici imati ugovore o radu sa agencijom, što podrazumeva “pravo na plaćeni godišnji odmor, bolovanje i druga prava koja proističu iz ugovora o radu. Takođe, biće im uplaćivani doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje, i pod istim uslovima kao IKEA zaposleni imaće pristup subvencionisanim obrocima, kao i besplatnu kafu i voće, radne uniforme, zaštitnu opremu i profesionalne treninge”.

Na sličan način, trideset radnika u Hrvatskoj je pre tri godine bilo angažovano povodom otvaranja IKEA radnje. Za razliku od radnika u Srbiji, IKEA je sa radnicima u Hrvatskoj sklopila ugovor o radu na određeno, međutim, oni su posle pet meseci ostali bez posla jer su im ugovori istekli.

Predstavnici IKEA Hrvatska su za hrvatske medije, koji su tada pisali o otpuštanju ovih radnika, naveli da je tu reč o “uobičajenom poslovnom ciklusu za bilo koju Ikeinu robnu kuću bilo gde u svetu” i da ovi radnici nisu otpušteni, već im nisu produženi ugovori.

Tridesetak radnika u Srbiji koji su angažovani uoči otvaranja radnje, sa druge strane, nemaju ugovor sa kompanijom IKEA, već sa agencijom za zapošljavanje. Zapošljavanje preko agencije omogućava kompanijama da radnike lako otpuste kada za njima prestane potreba tako što jednostavno agenciji otkažu njihov angažman. Sa druge stane, kompaniju IKEA Srbija neće pratiti “optužbe” medija da su posle nekoliko meseci otpustili radnike kao u Hrvatskoj jer ti radnici nisu zaposleni u kompaniji IKEA. Inače, IKEA Srbija se zapošljavanjem radne snage preko agencije izložila većem trošku nego da je direktno angažovala radnike jer plaća i proviziju agenciji za iznajmljivanje radnika.

Agencijsko angažovanje radnika trenutno nije regulisano u Srbiji, a zakon bi trebalo da bude donet do kraja godine. Prema radnoj verziji Zakona o radu preko agencija za privremeno zapošljavanje, radnici angažovani preko agencije će imati ugovor o radu i sva prava iz radnog odnosa kao radnici zaposleni u kompaniji. Međutim, ovaj zakon ne važi za studentske i omladinske zadruge, a ne odnosi se ni na rad firmi za obezbeđenje i čišćenje, kako je Radnik.rs već pisao.

Ekipa sajta Radnik

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial