Agencija “My new job” uklonila oglase za posao po nalogu Tržišne inspekcije

Tržišna inspekcija najavila je da će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv preduzetnice Miroslave Bakočević osnivača agencije “My new job” jer je agencija objavljivala oglase za posao u inostranstvu, a nema dozvolu Ministarstva za rad za obavljanje poslova posredovanja u zapošljavanju, o čemu je Radnik.rs pisao. Oglasi za posao koje je agencija objavljivala na svom sajtu uklonjeni su tokom nadzora inspekcije.

Iz Agencije “My new job” su u odgovoru za Radnik.rs naveli da ne upućuju radnike u inostranstvo, niti vrše posredovanje u zapošljavanju, već da vrše konsultantske usluge za kompanije. Objavljivanje oglasa za posao je, kako navode, samo „reklamiranje obavljanja delatnosti“. Ono što je zanimljivo je da oglasi koji su bili postavljeni na sajtu agencije i Fejsbuk strani nisu navodili u kojoj kompaniji se nudi posao niti u kom mestu rada već samo u kojoj inostranoj državi te je to izazvalo sumnju da se radi o posredovanju u zapošljavanju.

Oglasi za posao ili reklamiranje konsultantskih usluga?

Tri dana nakon objavljivanja članka o novosadskoj konsultantskoj agenciji „My new job“ koja je na Fejsbuk stranici objavljivala oglase za poslove u Sloveniji, Nemačkoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj iako se formalno ne bavi posredovanjem u zapošljavanju i u oktobru je prekinula rad, portalu Radnik.rs stigli su odgovori iz ove agencije koje je portal Radnik.rs ranije uputio.

Preduzetnica i vlasnica ove agencije Miroslava Bakočević 13. januara je u odgovoru navela da je „neprimereno Vaše zahtevanje odgovora na postavljena pitanja u roku od manje od 9 časova“, kao i da je „naredbodavni ton ovakvog Vašeg zahteva nedopustiv“.

U daljem odgovoru navodi da njena agencija „ne bavi se poslovima posredovanja u zapošljavanju, pa samim tim nije ni zahtevala odobrenje nadležnog organa za obavljanje te delatnosti“.

Naime, da bi firma mogla da se bavi posredovanjem u zapošljavanju, ona za to mora imati dozvolu koju izdaje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Budući da je agencija „My new job“ objavljivala oglase za posao na svom sajtu i Fejsbuk strani, a ne nalazi se na spisku agencija koje imaju dozvolu za posredovanje u zapošljavanju, a koje vodi Ministarstvo rada Radnik.rs je podneo prijavu inspekciji rada da izvrši nadzor u ovoj agenciji, a nakon toga nadzor je izvršila i Tržišna inspekcija koja je nadležna za kontrolisanje oglašavanja.

Ipak, vlasnica „My new job“ u odgovoru tvrdi da objavljivanje oglasa za posao nije posredovanje u zapošljavanju, odnosno ne predstavlja povezivanje radnika i poslodavaca, već „reklamiranje obavljanja delatnosti“, što se, kako tvrdi, može vršiti i dok je agencija privremeno prekinula poslovanje.

„Klijenti ove Agencije nisu potencijalni radnici, već kompanije koje imaju potrebu za angažovanjem radnika i za koja se vrše konsultantske usluge. Objavljivanje oglasa Agencije nije neposredno povezano sa obavljanjem delatnosti i reklamiranje obavljanja delatnosti može se vršiti i u periodu privremene obustave obavljanja delatnosti. Radi se o potpuno različitim stvarima jer reklamiranje obavljanja delatnosti nije isto što i obavljanje delatnosti. Ovde je reklama neophodna u kontinuitetu kako bi nakon nastavka sa radom bili stvoreni uslovi za obavljanje registrovane delatnosti“, piše u odgovoru.

Iz ove agencije, naime, tvrde da objavljivanje oglasa za posao u inostranstvu predstavlja reklamiranje njihovih (konsultantskih) usluga koje pružaju kompanijama. Nejasno je samo zašto bi te „reklame“ bile upućene radnicima koji traže posao, a ne kompanijama koje traže konsultantske usluge.

U odgovoru se takođe tvrdi da „Agencija ne naplaćuje bilo kakve usluge fizičkim licima jer za njih ni ne vrši bilo kakve usluge“.

Oglas na sajtu My new job za posao u hotelu u Sloveniji

Tržišna inspekcija: Uklonjeni oglasi

Tržišna inspekcija, koja radi u okviru Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u dopisu portalu Radnik.rs navela je da je 14. januara sprovela nadzor u agenciji „My new job“.

„Tokom vršenja nadzora uklonjene su oglasne poruke čiji su predmet oglašavanja poslovi zapošljavanja“, piše u odgovoru inspekcije.

Zaista, na sajtu agencije „My new job“ više nema oglasa za posao, već piše da je „Stranica u izradi“. Ipak, oglasi za posao u Sloveniji i Crnoj Gori iz oktobra 2019. i oglasi postavljeni ranije tokom prošle godine i dalje stoje na Fejsbuk stranici ove agencije.  Takođe, u biblioteci oglasa Fejsbuka se može videti da stranica još uvek ima aktuelan oglas za stranicu “My new job” sa tekstom: “Tražite posao u inostranstvu? Jednostavno i sigurno rešenje!”

Iz Tržišne inspekcije su takođe naveli da su protiv preduzetnice Miroslave Bakočević podneli zahtev za pokretanje prekršajnog postupka „zbog nedozvoljenog oglašavanja poslova posredovanja u zapošljavanju bez saglasnosti, dozvole ili drugog akta Ministarstva za rad, zapošlavanje, boračka i socijalna pitanja u periodu od februara 2019. do dana nadzora“.
Posredovanje u zapošljavanju u inostranstvu i u Srbiji smeju da vrše samo agencije koje imaju dozvolu za posredovanje u zapošljavanju izdatu od strane Ministarstva rada. Ažuran spisak agencija sa dozvolom Minstarstva rada možete pronaći ovde.

Napominjemo da se i na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) nalazi spisak agencija sa dozvolom za posredovanje u zapošljavanju, ali on nije ažuran već je zadnja postavljen spisak agencija iz decembra 2018. godine. Zainteresovani građani često proveravaju spisak na sajtu NSZ-a jer je on bolje rangiran u Gugl pretraživaču, ali nije ažuran pa može izazvati zabunu jer je Ministarstvo rada zaduženo za izdavanje dozvola i jedino je merodavno za vođenje registra agencija koje smeju da posreduju u zapošljavanju.

 

Ovaj članak napisan je u okviru projekta “Izveštavanje o kršenjima radnih prava u saradnji sa radnicima” koji se realizije uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme. Stavovi izneti u ovom tekstu ne odražavaju stavove Međunarodnog centra Olof Palme. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta. Prenošenje teksta je dozvoljeno uz navođenje izvora Radnik.rs.

1 Comment

  1. Jovanka

    Meni su naplatili proviziju!

    Reply

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial