Završeno suđenje povodom otkaza povereniku sindikata u DIS-u

Radni spor između Ivice Kostića, poverenika “Samostalnog sindikata trgovine Srbije” u kompaniji “DIS” i kompanije “DIS” kao poslodavca povodom otkaza koji je Kostić dobio 2017. godine je završen 19.5.2020. godine u Trećem osnovnom sudu u Beogradu. Kostićev otkaz je u rešenju o otkazu obrazložen time da je učinio povredu radne discipline zbog prekoračenja boravka u toaletu. Donošenje presude se očekuje u narednom periodu.

Privremeno vraćanje na posao i utvrđena diskriminacija

Više medija pisalo je 2017. godine da je Ivica Kostić, radnik marketa “DIS” na Novom Beogradu, koji dobio otkaz zbog odlaska u toalet van pauze.  On tvrdi da je otpušten jer je sindikalni poverenik i osnivač „Samostalnog sindikata trgovine Srbije“ u kompaniji “DIS”. “Samostalni sindikat trgovine Srbije” je granski sindikat “Saveza samostalnih sindikata Srbije”.

Kostić se posle podnošenja tužbe protiv poslodavca obratio inspekciji rada sa zahtevom za privremeno vraćanje na posao do okončanja sudskog postupka. Iz inspekcije rada su, nakon sprovedenog nadzora, naveli da je “DIS” povredio pravo radnika Kostića privremeno vratili na posao o čemu je Radnik.rs pisao.

Takođe, na osnovu pritužbe Ivice Kostića Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je 2017. godine u mišljenju naveo da je “DIS” izvršio akt diskriminacije prema Ivici Kostiću na osnovu njegovog ličnog svojstva – članstva u sindikalnoj organizaciji čime je prekršien Zakon o zabrani diskriminacije. Mišljenje koje donosi Poverenik za zaštitu ravnopravnosti nisu obavezujuća. Ipak, inspekcija rada je pri odlučivanju po zahtevu Kostića da bude vraćen na posao uzela u obzir mišljenje Poverenika.

Iz kompanije “DIS” su 2017. godine na pitanje portala Radnik.rs da li je na otpuštanje Ivice Kostića uticala njegova sindikalna aktivnost, odgovorili da „ne postoji nikakva veza između otkaza ugovora o radu Ivice Kostića i njegovog sindikalnog angažmana“.

 

 

 

1 Comment

  1. Zoran

    Radio sam u disu I nije tacno da nema veze sa sindikatom pretili su I njemu I porodici

    Reply

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial