Medijski radnici na Radio-televiziji Kragujevac preko omladinske zadruge?

Radio-televizija Kragujevac, prema tenderskoj dokumentaciji iz maja i juna 2020, planira da angažuje radnike na „novinarskim, snimateljskim i drugim poslovima koji podrazumevaju iskustvo rada u medijima ili visoku stručnu spremu“ preko kragujevačke omladinske zadruge „Faks“.

Iz Radio-televizije Kragujevac za Radnik.rs navode da nemaju nijednog izvršioca preko omladinske zadruge, niti su imali u poslednjih nekoliko godina, ali na pitanja zašto je raspisan ovaj tender i kada će radnici na ovaj način biti angažovani nisu odgovorili.

I visokokvalifikovani radnici preko omladinske zadruge

Grad Kragujevac je 5. maja, prema podacima sa portala javnih nabavki, raspisao centralizovanu javnu nabavku za usluge omladinskih zadruga. Na ovom tenderu izabrana je omladinska zadruga preko koje će se angažovati radnici kod više naručioca u vlasništvu Grada Kragujevca.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, Gradska uprava za zajedničke poslove preko omladinske zadruge angažuje radnike na lakšim fizičkim poslovima, mesna zajednica Korićani, Erdeč, Stanovo i Male Pčelice na težim fizičkim poslovima.

Ipak, preko ovog tendera angažuju se i radnici na mestima koji zahtevaju visoku stručnu spremu ili relevatno iskustvo. Jedan od naručioca na ovom tenderu je i Radio televizija Kragujevac, u vlasništvu Grada Kragujevca, koji preko omladinske zadruge, prema podacima iz tendera, planira da angažuje radnike na „novinarskim, snimateljskim i drugim poslovima koji podrazumevaju iskustvo u radu u medijima (ili visoku stručnu spremu u ovim oblastima), poznavanje procesa proizvodnje televizijskog programa, rad na terenu i drugo“.

Posao na ovom tenderu za sve naručioce dobila je omladinska zadruga „Faks“ iz Kragujevca koja je bila i jedini ponuđač, a vrednost tendera je oko 13,5 miliona dinara.

Pitanja bez odgovora

Odluka o dodeli ugovora omladinskoj zadruzi „Faks“ doneta 25. juna objavljena je i na sajtu Radio-televizije Kragujevac. U odluci piše da je procenjena vrednost javne nabavke, odnosno okvirna cena angažovanja medijskih radnika preko zadruge 960.000 dinara. U odluci, međutim, ne piše koliko se radnika angažuje na ovaj način i koliko iznosi cena njihovog radnog sata.

Odgovor na ova pitanja Radnik.rs nije uspeo da dobije od Radio-televizije Kragujevac.

U odgovoru portalu Radnik.rs direktor programa ove medijske kuće Aleksandar Sakić navodi da Radio televizija Kragujevac „nema nijednog izvršioca koji je angažovan preko omladinskih zadruga niti ga je imalo u poslednjih nekoliko godina“.

Međutim, odgovore na dodatna pitanja o ovom tenderu nismo dobili.

Razlog zbog koga je Radnik.rs tražio dodatna razjašnjenja u vezi sa ovim tenderom je taj što studentsko-omladinska zadruga, prema Zakonu o zadrugama, po definiciji obezbeđuje zadrugarima (svojim članovima) obavljanje privremenih i povremenih poslova „u cilju sticanja dopunskih sredstava za školovanje i zadovoljenje osnovnih socijalnih, kulturnih i drugih ličnih i zajedničkih potreba“. Dakle, omladinske zadruge imaju za cilj obezbeđivanje dodatnih sredstava zadrugarima koji su na školovanju, a u ovom slučaju one su oblik angažovanja radnika sa iskustvom ili visokom stručnom spremom.

Radnici do 30 godina na privremeno-povremenim poslovima

Radio televizija Kragujevac je i u planu javnih nabavki za 2020. godinu predvidela raspisivanje ovog tendera, kako se navodi, za „usluge privremeno-povremenih poslova“. U izmenama plana javnih nabavki od aprila 2020. navodi se da će, zbog promene zakonske regulative, umesto tendera za „usluge privremeno-povremenih poslova“ biti raspisan tender pod nazivom „usluge omladinskih zadruga“.

Naime, od 1. marta ove godine primenjuje se Zakon o agencijskom zapošljavanju koji predviđa da radnici preko agencije za privemeno zapošljavanje mogu biti angažovani samo zaključivanjem ugovora o radu. Budući da putem ovog tendera Radio televizija Kragujevac angažuje radnike na privremeno-povremenim poslovima, agencije se ne mogu javiti na tender, već samo omladinske zadruge koje, u skladu sa zakonom, zaključuju ugovore o privremeno-povremenim poslovima.

Radnici koji rade na privremeno-povremenim poslovima nemaju mnoga prava iz radnog odnosa, poput prava na godišnji odmor i bolovanje. Ovi ugovori se zato, prema Zakonu o radu, zaključuju za sezonske poslove i one poslove čije trajanje nije duže od 120 dana. Međutim, Radnik.rs je već pisao o slučajevima radnika koji godinama rade po ovom ugovoru.

Takođe, pojedine državne ustanove više godina zaredom raspisuju tendere na kojima preko omladinske zadruge angažuju radnike na privremeno-povremenim poslovima, što otvara pitanje zloupotrebe ove vrste ugovora. Nedavno donetim Zakonom o agencijskom zapošljavanju agencijski radnici su zaštićeni od ovih oblika zloupotrebe jer od ove godine moraju da imaju ugovore o radu, ali ovim zakonom, kao što je Radnik.rs pisao, nisu obuhvaćene omladinske zadruge.

Ono što je takođe problematično kada je reč o angažovanju radnika preko omladinske zadruge je činjenica da članovi omladinske zadruge ne mogu biti osobe starije od 30 godina. Na ovaj način državne ustanove su samim raspisivanjem tendera isključivo za omladinsku zadrugu odredili starosnu granicu kandidata za posao, što bi, u slučaju da je umesto tendera raspisan konkurs za posao, predstavljalo diskriminaciju.

Radnik.rs je o sličnom slučaju raspisivanja tendera samo za omladinsku zadrugu, preko koje bi bili angažovani radnici u Kliničkom centru Srbije, pisao 2017. godine. Klinički centar Srbije je u međuvremenu prestao da angažuje radnike putem omladinske zadruge.

 

 

Ovaj članak napisan je u okviru projekta “Izveštavanje o kršenjima radnih prava u pisanom I video formatu” koji se realizije uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme. Stavovi izneti u ovom tekstu ne odražavaju stavove Međunarodnog centra Olof Palme. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta. Prenošenje teksta je dozvoljeno uz navođenje izvora Radnik.rs.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial