Poverenik: Ministarstvo za rad da dostavi zapisnik o pogibiji radnika

Poverenik za informacije od javnog značaja doneo je rešenje kojim nalaže Ministarstvu za rad da portalu Radnik.rs bez odlaganja dostavi zapisnik o inspekcijskom nadzoru sprovedenom nakon pogibije radnika na gradilištu u ulici Kneza Miloša u Beogradu iz avgusta 2018. godine.

Radnik.rs do objavljivanja ovog teksta nije dobio tražena dokumenta od Ministarstva, a Ministarstvo za rad je prvobitno odbilo zahtev Radnik.rs da dostavi zapisnik sa obrazloženjem da bi tako „ugrozio ili omeo vođenje sudskog postupka“.

Do informacija o pogibijama radnika preko Poverenika

Radnik.rs, uz stručnu pomoć organizacije „Crta”, uputio je žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti jer je Ministarstvo za rad odbilo da dostavi zapisnik sastavljen tokom inspekcijskog nadzora na gradilištu stambeno-poslovnog kompleksa “Kneza Miloša residence” u ulici Kneza Miloša, na mestu nekadašnje zgrade američke ambasade u Beogradu, gde je poginuo radnik 29. avgusta. 2018. Godine.

Ministarstvo je, inače, odbilo svih pet zahteva koje je podneo Radnik.rs, a kojima traži dostavljanje zapisnika o inspekcijskom nadzoru za četiri slučajeva pogibija na radu i jedan slučaj teške povrede na radu. Obrazloženje Ministarstva u svim ovim slučajevima bilo je da ne može da udovolji zahtevu kako ne bi ugrozio sudski postupak koji je u toku, bilo da je u pitanju krivični ili prekršajni postupak.

U rešenju Poverenika od 8. januara 2020, koje se odnosi na dostavljanje zapisnika o nadzoru u “Kneza Miloša residence”, navodi se da je žalba portala Radnik.rs osnovana i da organ vlasti (Ministarstvo) nije opravdao razloge nepostupanja.

“Da bi organ vlasti uskratio pristup određenoj informaciji obavezan je da dokaže da u konkretnom slučaju opravdano da to učini radi zaštite nekog pretežnijeg interesa. Organ vlasti, u konkretnom slučaju, nije pružio valjan dokaz o opravdanosti isključenja pristupa traženim informacijama, odnosno nije dokazao na koji način bi pristup traženom zapisniku i rešenju ozbiljno ugrozio, omeo ili otežao vođenje postupka pred nadležnim pravosudnim organima”, piše u rešenju.

U rešenju se navodi i to da ove informacije nisu takvog karaktera da ne bi trebalo da budu dostupne javnosti posebno imajući u vidu, kako piše, “da se radi o informacijama koje se odnose na događaj sa smrtnim ishodom koji je uznemirio javnost”, kao i da je Ministarstvo za rad “na svom sajtu 6.9.2018. objavilo vest o rezultatima inspekcijskog nadzora”.

Ministarstvo za rad je, naime, nakon nesrećnog događaja u ulici Kneza Miloša u centru Beograda kontinuirano na svom sajtu objavljivalo informacije o tome šta je utvrđeno inspekcijskim nadzorom, ali više od godinu dana kasnije odbija da dostavi zapisnik o nadzoru.

Ministarstvo je prvo na sajtu objavilo da je poginuli radnik bio angažovan bez ugovora, odnosno radio je „na crno“ kod poslodavca „Anker bau“ iz Doljevca, čija je delatnost „usluge ostalog čišćenja zgrada i opreme“. Takođe, objavljeno je da je firmu „Anker bau“ angažovao izvođač „Energo Group“. Zatim, Ministarstvo je u septembru 2018. objavilo imena i prezimena ljudi protiv kojih je predala krivične prijave zbog smrtne povrede na radu, između ostalog protiv lica iz “Anker bau”, “Energogroup” d.o.o. dok je kao investitor navedena kompanija “KMR development” d.o.o.

Poverenik je Ministarstvu za rad dao rok od pet radnih dana od prijema rešenja da dostavi tražena dokumenta portalu Radnik.rs ili, da u skladu sa Zakonom o upravnom postupku, Ministarstvo može pokrenuti upravni spor tužbom Upravnom sudu u Beogradu u roku od 30 dana od prijema rešenja Poverenika.

Radnik.rs  još uvek nije dobio tražena dokumenta od Ministarstva rada.

Pavle Dimitrijević iz organizacije “CRTA” kaže da Ministarstvo rada u samom postupku odgovaranja na zahtev za slobodan pristup informaciji od javnog značaja nije dalo nijedan argument u prilog tome zbog čega bi odavanje informacije ugrozilo sudski postupak koji se vodi:
„Ministarstvo je dužno da po zakonu ako ne želi da da informaciju od javnog značaja da kaže zbog čega i da pruži dokaz za to, recimo da navede da davanje podataka o identitetu ili osetljivim podacima može da ugrozi sudski postupak koji je u toku zbog toga i toga. Ministarstvo to nije uradilo što konstatuje i Poverenik u svom rešenju.“, ističe Dimitrijević.

Ministar Đorđević o poginulim radnicima

Ministar rada Zoran Đorđević je 13. Januara 2020. godine na konferenciji posvećenoj predstavljanju rezultata rada ovog ministarstva u 2019. godini istakao da zna da portal Radnik.rs postavlja dosta pitanja o pogibijama radnika: “Mene je najviše kao ministra pogodilo prošle godine kad su mi saopštili da svi oni koji su poginuli na građevini ne bi poginuli da su koristili zaštitna sredstva”.

Takođe, ministar Đorđević je istakao da se njegovo Ministarstvo bori “protiv bilo kakve vrste kršenja prava radničkih, pa i kada je u pitanju bezbednost i zdravlje na radu“: „Broj povreda sa smrtnim ishodnom u odnosu na ukupan broj registrovanih subjekata. 2011. godine smo 325.181 subjekt registrovan a imali smo 46 smrtnih slučajeva, danas imamo 416.997 a imamo 49 (2019. godine prim aut.)“ istakao je ministar Đorđević.

U Srbiji je tokom 2019. godine poginulo 49 radnika na radu prema podacima Ministarstva rada, dok je 2018. godine na radu život izgubilo čak 53 radnika. Predlog novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu se od početka decembra 2019. godine nalazi u skupštinskoj proceduri i to bez saglasnosti sindikata na njegov konačan tekst, o čemu je Radnik.rs već pisao. Ovaj zakon još uvek nije usvojen niti postoje najave kada će se on naći na dnevnom redu Narodne skupštine.

Ovaj članak napisan je u okviru projekta “Izveštavanje o kršenjima radnih prava u saradnji sa radnicima” koji se realizije uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme. Stavovi izneti u ovom tekstu ne odražavaju stavove Međunarodnog centra Olof Palme. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta. Prenošenje teksta je dozvoljeno uz navođenje izvora Radnik.rs.

 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial