Inspekcija rada odbila da izađe na teren jer radnica više nije zaposlena kod poslodavca

Inspekcija rada u Nišu odbila je da izađe na teren po prijavi radnice da joj poslodavac “Metla Diskonti” nije isplatio zarade sa obrazloženjem da radnica više nije zaposlena kod tog poslodavca. Radnica se žalila na ovo rešenje inspekcije i u toku je postupak pred Ministarstvom za rad.

Da se praksa inspekcije u Srbiji od slučaja do slučaja veoma razlikuje ukazuje slučaj o kom je Radnik.rs pisao da je inspekcija rada čak izlazila na teren po prijavi bivše radnice koja je kod poslodavca radila “na crno”.

Radnica: Deo plate nije isplaćen, nisam dobila obračune

Radnica iz Niša obratila se portalu Radnik.rs tvrdeći da joj donedavni poslodavac nije isplatio sve zarade, a da inspekcija rada odbija da izađe na teren po njenoj prijavi.

Za Radnik.rs govori pod zaštićenim identitetom zbog straha da će budući poslodavci odbiti da je zaposle.

“Radila sam u toj firmi od novembra 2020 do januara ove godine”, kaže ona tvrdeći da ni za jedan mesec nije dobila obračun zarade, te, kako tvrdi, nije mogla da zna šta je obračunato, a šta ne.

Ona tvrdi da joj poslodavac nije isplatio u celosti zaradu za decembar.

“Isplaćeno mi je oko 33.000 dinara. Oko 10.000 dinara manje u odnosu na ugovoreno”, kaže ona.

Kada joj je u januaru istekao ugovor, prijavila je, kako kaže, inspekciji rada ove i još neke nepravilnosti sa kojim se suočavala u firmi.

Umesto očekivanog nadzora u firmi, stigao joj je odgovor da inspekcija nije nadležna u ovom slučaju jer ona više nije zaposlena kod tog poslodavca.

“Kad mi je stiglo to rešenje, videla sam da mogu da se žalim Ministarstvu”, navodi ona i to je, kako tvrdi, uradila.

Poslodavac: Prijava odbačena, ali zarade su isplaćene

Radnik.rs je povodom ovog slučaja kontaktirao poslodavca “Metla Diskonti” u  Nišu. Iz ove firme su potvrdili da je prijava njihove bivše radnice odbačena “jer je prijava podneta nakon prekida radnog odnosa”.

Iz ove firme su takođe potvrdili da je radnica bila zaposlena i da joj je istekao ugovor zaključen na određeno vreme. Ipak, oni odbacuju tvrdnju radnice da joj nisu isplaćene zarade.

“Privredno društvo Metla diskonti d.o.o Niš, odgovorno i dokumentovano tvrdi da su sva potraživanja iz radnog odnosa prema sada bivšoj zaposlenoj u celosti isplaćeni u zakonskim i ugovorenim rokovima za isplatu”, navode iz ove firme.

Oni tvrde da su bivšoj radnici izdali i sve obračune zarada, a da je neke obračune ona odbila da potpiše.

Iz ove firme ističu da imaju 73 zaposlena “od kojih većina ima ugovor o radu na neodređeno vreme”.

“Sve to govori o odgovornosti poslodavca prema zaposlenima”, navodi se u odgovoru.

Inspekcija nenadležna

Ministarstvo za rad dostavilo je portalu Radnik.rs rešenje inspekcije rada u Nišu kojim se odbacuje prijava bivše radnice “Metla Diskonti” zbog nenadležnosti.

U dokumentu se navodi da je radnica u februaru 2021. podnela prijavu inspekciji navodeći da joj nisu isplaćene zarade dok je bila u radnom odnosu kod poslodavca.

“Inspektor rada vrši inspekcijski nadzor shodno članu 2. i članu 268. Zakona o radu, samo dok je zaposleni u radnom odnosu kod poslodavca, izuzev kada zaposleni traži odlaganje rešenja o otkazu ugovora o radu do donošenja pravosnažne odluke suda”, piše u rešenju inspekcije.

U rešenju se navodi da će radnica “u sudskom postupku moći da traži zaštitu svojih prava”.

U ovom rešenju inspekcija se poziva na član 2. Zakona o radu koji kaže da se odredbe zakona odnose “na zaposlene koji rade na teritoriji Republike Srbije, kod domaćeg ili stranog pravnog, odnosno fizičkog lica”, zaposlene koji su upućeni na rad u inostranstvo, zaposlene u državnim organima, zaposlene strane državljane.

Takođe, spominje se i član 268. u kom se navodi da “nadzor nad primenom ovog zakona, drugih propisa o radnim odnosima, opštih akata i ugovora o radu, kojima se uređuju prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih vrši inspekcija rada”.

Sudeći po citiranim članovima zakona, može se zaključiti da inspekcija rada postupa i vrši nadzor samo u slučaju kada se prijava odnosi na radnike koji su trenutno zaposleni kod poslodavca.

Međutim, veliki broj nepravilnosti koje kontroliše inspekcija rada ne odnose se na zaposlene radnike. Primera radi, inspekcija rada kontroliše rad “na crno”, odnosno slučajeve kada radnici nemaju ugovor kod poslodavca, pa samim tim nisu zaposleni.

Takođe, inspekcija je postupala i po više prijava portala Radnik.rs da radnici mimo zakona rade više godina po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima ili ugovoru o delu. Ovi radnici takođe nisu zaposleni kod poslodavca jer ugovor o delu i privremenim i povremenim poslovima predstavljaju ugovore van radnog odnosa.

Radnik.rs takođe je pisao o slučaju radnice koja je ranije, pre prijave inspekciji u firmi “Gas Mobil” kod Bačkog Petrovca bila angažovana “na crno” i, kako tvrdi, nisu joj isplaćene zarade. Inspekcija je izašla na teren po ovoj prijavi i na osnovu priznanja direktora firme utvrdila da je radila “na crno”.

Iz Ministarstva za rad nisu odgovorili na pitanje Radnik.rs da li je praksa inspekcije da ne izlazi na teren ako radnici više nisu zaposleni kod poslodavca protiv koga je podneta prijava.

“Obaveštavamo Vas da je u toku drugostepeni postupak budući da je stranka izjavila žalbu na prvostepeno rešenje”, piše u odgovoru Ministarstva.

Naime, u rešenju je navedeno da radnica ima pravo žalbe na rešenje inspekcije u Nišu ministru za rad i zapošljavanje u roku od 15 dana. Radnica je podnela žalbu i čeka odgovor.

Ovaj članak napisan je u okviru projekta “Izveštavanje o kršenjima radnih prava u pisanom i video formatu” koji se realizije uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme. Stavovi izneti u ovom tekstu ne odražavaju stavove Međunarodnog centra Olof Palme. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu je u potpunosti na autoru teksta. Prenošenje teksta je dozvoljeno uz navođenje izvora Radnik.rs.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial